30 let řezání ve Walesu s pěti pilami Wood-Mizer

Autor: Mareks Lomako, Wood-Mizer

Sawmilling in Wales with mobile Wood-Mizer's LT40


Je to k nevíře, ale David Jones, farmář z malé vesnice Bala v severním Walesu, se přeorientoval na úplně odlišnou pracovní kariéru. “Po škole jsem chtěl zkusit něco jiného než farmaření, přestože z rodinné farmy pocházím,” říká David. “Opustil jsem tuhle rodinnou farmu a učil se tři roky, abych se stal kuchařem. Býval jsem šéfkuchařem v hotelové restauraci přímo na okraji naší vesnice Bala."

O dva roky později se David rozhodl vrátit ke svým kořenům na svou rodnou farmu. “Můj přítel viděl televizní reklamu na mobilní pilu Wood-Mizer,” říká David. “Vlastnil 200 akrů lesa a nápad s pilou se mu zdál velice přitažlivý – můžete čistit les a řezat staré kmeny. Zakoupil pilu LT40 a zeptal se mě, jestli bych s ním nechtěl pracovat. Vždycky jsem se dřevem rád pracoval a tak jsem s radostí souhlasil.”

Bývalý kuchař se změnil na pilaře a dva přátelé začali putovat krajem s pojízdnou pilou a poskytovat řezání na zakázku. Po 6 letech si David koupil vlastní mobilní pilu LT40.

“Bylo to, tuším, v roce 1990,” vzpomíná David. “Takže už pracuji s pilou Wood-Mizer více než 30 let.”

David Jones, sawmiller from Wales


Dobrý stroj na vydělávání peněz

David je jedním z těch profesionálů, kteří skrz naskrz rozumí spletitosti svého podnikání a dokonale znají svou pilu. “Je to fantasticky praktický stroj,” říká David. “Pracuje v dešti, za chladu i horka. Žádné počasí ji nezastaví. Tahle mašina je zvlášť dobrá, když potřebujete uspokojit všechny objednávky. A je to velice pohodlné – můžete odtáhnout pilu kamkoli a nainstalovat i v lese nebo přímo na farmě. Tuhle práci mám doopravdy rád. A samozřejmě tenhle stroj je velice dobrý na vydělávání peněz.”

David už zakoupil 4 pily Wood-Mizer, vždy model LT40 a je připraven brzy koupit pátou. Dává to smysl proč David prodává svou starou pilu, protože na trhu je velká poptávka po použitých pilách, a kupuje novou LT40 s dvouletou zárukou. I když dostává stejný model LT40, jsou na něm nové konstrukční prvky, jelikož Wood-Mizer neustále pily zlepšuje a dělá jejich pohodlnější a snadnější ovládání. “Svou poslední pilu LT40 mám od roku 2008,” říká David. “Odpracovala přes 9,000 hodin. Má výkonný dieselový motor 42 HP a plně hydraulický systém pro zakládání kmenů.”

 

Wood-Mizer LT40 mobile sawmill


LT40 s úzkým pilovým pásem je skutečně jedna z nejoblíbenějších pil Wood-Mizer na světě. Je to za prvé pro její efektivnost, protože tenký pilový pás produkuje z každého kmene méně pilin a více řeziva a za druhé pro vysokou kvalitu řezů. Díky konzolové konstrukci hlavy dělá LT40 perfektně přesný řez, dokonce i při osazení na nerovném terénu. Další výhodou této konstrukce je to, že stroj je schopen řezat objemné kmeny o průměru až 90 cm. Model LT40 je vybaven benzínovým, elektrickým nebo dieselovým motorem a je proveden tak, že operátor může pracovat sám, odtáhnout pilu na stanoviště, usadit během 20 minut a obsluhovat ji nezávisle s hydraulickým ovládáním pro zakládání kmenů. Digitální mikroprocesorové pracovní nastavení (Setworks) rychle nastavuje hlavu do správné polohy pro řez prkna požadované tloušťky, takže operátor nemusí počítat, přemýšlet a pamatovat si tyto hodnoty. David říká, že s LT40 neměl žádné problémy. "Ta pila je velice spolehlivá. Když potřebuji něco vyměnit – ložisko, hydraulický olej nebo nějakou elektrickou součástku – obvykle to zvládnu sám ve své garáži. Když potřebuji nějaký náhradní díl, zavolám místnímu zástupci firmy Wood-Mizer a druhý den dostanu vše co potřebuji poštou."

Wood-Mizer LT40 sawmill in Wales


Pilové pásy Wood-Mizer

David používá pilové pásy DoubleHARD, také dostupné od Wood-Mizer, s profilem zubů 10/30. To jsou univerzální pásy, které úspěšně řežou jak tvrdé, tak měkké dřevo. David je ostří na ostřičce Wood-Mizer pomocí CBN brusných kotoučů, aby dokonale obnovil profil 10/30 a vyloučil lidské chyby. Nedávno se David dozvěděl o nových pilových pásech Wood-Mizer Vortex s unikátním profilem zubů. Pilové pásy Vortex nejen dřevo řežou, ale také odstraňují z řezu piliny, což má za následek čistý povrch prkna, ten se pak nemusí dále ručně čistit. “Ještě jsem je nezkusil, ale už jsem slyšel o téhle jejich schopnosti nejen řezat, ale i odstraňovat piliny” říká David. “Podle mě je to velice výhodné, zvláště když potřebujete vyskládat dubové fošny k vysušení, tam je vždycky spousta ruční práce, potřebujete je ručně zbrousit. Rozhodl jsem se pilové pásy Vortex zkusit."

 

Wood-Mizer LT40 mobile sawmill


Příznivý vítr

V současnosti má David hodně objednávek. Řeže hlavně západní červený cedr (Thuja plicata) a dělá obklady pro stavby. Aktuálně pracuje na velké zakázce pro místní stavební firmu v Bala.

“Obecně se trh velice mění,” říká David. “Lidé se více poohlížejí po bydlení v domech obložených červeným cedrem.” Dobrá situace na trhu, podobně jako příznivý vítr, pobízí Davida ke koupi další pily Wood-Mizer LT40. “Vždycky jsem velice dobře nacházel pochopení u šéfa banky, takže, ano, tohle bude moje pátá pila LT40 sawmill,” směje se David.

 

Wood-Mizer LT40 mobile sawmill


Nejlepší způsob jak si nadělat přátele

Když žijete na vesnici, kde se všichni navzájem znají, je pila nejlepší způsob jak mít dobré vztahy se sousedy. "Tahle práce je dvojnásob potěšující, protože cítíte, že jen neřežete prkna, ale pomáháte lidem uskutečňovat jejich plány, jejich sny měnit na skutečnost a vy vyrábíte ze dřeva něco užitečného co vydrží dlouhou řadu let."

Rodinná tradice pokračuje s jedním z Davidových synů, který studuje dřevařský obor na univerzitě. “Chci připravit pár štosů prken z dubu, kaštanu a možná ořešáku a za dva za tři roky, pokud bude chtít syn se dřevem pracovat, bude mít dobrou zásobu materiálu do začátku,” říká David. "Zkrátka, řežu dřevo třicet let a doufám, že budu dělat totéž dalších třicet let.”

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!