Kanadská zkušenost: Stavba skleníku

Autor: Amanda Buttram, Wood-Mizer Contributing Author

Building a Cedar Greenhouse in British Columbia

 

Dlouhá léta snil Stan Kujala o stavbě skleníku na svém pozemku na břehu jezera v Port Alberni v Britské Kolumbii. “Moje žena i já jsme už roky zanícenými pěstiteli zeleniny,” říká Stan. “Vždycky jsme chtěli postavit skleník, abychom prodloužili pěstitelskou sezónu.”

S vlastním skleníkem u domu by Stan a jeho žena mohli začít pěstovat a sklízet zeleninu na jaře dříve než v oblasti nastanou venkovní podmínky příznivé pro růst rostlin. Řízené klima skleníku by také umožnilo pokračovat v pěstování rostlin přes podzim až do zimy. To znamená, že by jejich rodina přidala každý rok několik dalších týdnů kdy by byli schopni produkovat větší úrodu a moci strávit více času společně a užívat si svoje užitečné hobby.

 

Cedar greenhouse in British ColumbiaCedar greenhouse in British Columbia

 

Nicméně Stan neměl nikdy dost času na postavení skleníku, dokud se nezměnily okolnosti. Když v roce 2020 udeřila pandemie COVID-19, každodenní život byl narušen, Stan měl najednou ve svých rukách více času.

 

Wood-Mizer LT40 Hydraulic portable sawmill in British Columbia CanadaWood-Mizer LT40 Hydraulic portable sawmill in British Columbia Canada
Douglas fir floor joists for greenhouseDouglas fir floor joists for greenhouse

 

“Přišel COVID a dal mi čas na návrh, konstrukci a realizaci mého skleníku,” říká Stan. V létě 2020 porazil na svém pozemku Douglasku a Viržinský cedr. Pak přes zimu dřevo nařezal, 100 procent řeziva použitého na stavbu skleníku udělal na mobilní super hydraulické pile Wood-Mizer LT40.

Poté nechal Stan prkna pár měsíců proschnout a byl připraven začít na konci jara 2021 se stavbou skleníku. Pracoval na projektu ve svém volném čase, dokončení mu trvalo dva měsíce. “Moje žena mi pomohla s něčím při stavbě a s napouštěním dřeva,” říká Stan. Stanovi také pomohl přítel s těžkými částmi stavby a rovněž s nainstalováním plastové fólie na skleník.

 

Douglas fir timber frame for greenhouse in British ColumbiaDouglas fir timber frame for greenhouse in British Columbia
Cedar greenhouse with plantsCedar greenhouse with plants

 

Uprostřed léta byl skleník hotov. Celá stavba měří 3,65 x 3,65 m, celkem 13,3 m2 vnitřní plochy. Při získání materiálu z jeho pozemku a vlastním nařezáním dřeva, Stan odhaduje, že ušetřil při stavbě skleníku asi 2,000 dolarů.

 

Cedar greenhouse frameCedar greenhouse frame
Cedar greenhouse flooringCedar greenhouse flooring

 

Teď, když je skleník postaven, Stan se chystá dokončit pár oprav na vnějšku domu jako je výměna okenních rámů a cedrového obložení spolu s postavením několika nových přístavišť na jezeře. Po dokončení svého působivého pandemického projektu se Stanovi dostalo řady nadšených ohlasů od fanoušků skleníků. “Lidé můj skleník obdivovali a ptali se, jestli bych nepostavil nějaký pro ně!”

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!