Stavba dřevěných autíček pro 'Operation Christmas Child' v USA

Autor: Samaritan’s Purse, International Relief Ministry

Building Wooden Toy Cars to Help Build God’s Kingdom

Publikováno se zdvořilým souhlasem organizace Samaritan's Purse, International Relief Ministry

 

Před více než 50 lety rodina Postemů v Západním Michiganu v USA zakoupila 10 akrů lesa. Vysoké borovice vejmutovky, javory, žluté nebo křížené topoly ve zvlněné krajině obklopují Kenův krásný vlastníma rukama postavený dům.

"Některé z těchto topolů jsem zasadil před 30 až 35 lety," říká Ken. "Ale teprve loni se ukázal důvod proč jsem je pěstoval."

 

All of Ken's toy cars are built from hybrid poplars and white pines. All of Ken's toy cars are built from hybrid poplars and white pines.

 

Loni Ken zhotovil 10,000 dřevěných hraček – autíček, všechny z nich z poražených topolů a borovic na svých pozemcích. Zeptáte se – proč jich udělal tolik? Samozřejmě pro akci Vánoce dětem z krabice od bot!

Akce Vánoce dětem (Operation Christmas Child) je charitativní projekt, který započal ve Velké Británii v roce 1990. O tři roky později navázal partnerství se Samaritan's Purse, což je mezinárodní podpůrná organizace. Myšlenka je taková, poslat vánoční dárky dětem postiženým válkou, chudobou, přírodní pohromou, hladomorem či nemocí. Každý listopad během národního sběrového týdne lidé přispívají a shromažďují krabice od bot naplněné malými hračkami, hygienickými potřebami a školními pomůckami, aby se tyto jednoduché dárky dále poslaly dětem.

Proto v roce 2021 Ken Postema zhotovil 20,000 dřevěných autíček. Ken je devětašedesátiletý vydavatel knih na penzi, celý svůj život si hrál se dřevem a dalšími kreativními činnostmi. Když byl kluk, stavěl všelijaká vozítka a elektrokolo a navrhl si svou vlastní ložnici. Práci se dřevem se naučil od svého otce, výrobce nábytku.

 

Ken and his father build wooden cars togetherKen and his father build wooden cars together
Ken's father, Robert, helps put axels and wheels on the toy cars. Ken's father, Robert, helps put axels and wheels on the toy cars.

 

"Vždycky jsem tátovi koukal přes rameno a on mě hodně naučil, spoustu metod, pracovních postupů a prostě nápadů jak co dělat," říká Ken. Teď jeho jednadevadesátiletý otec Robert pomáhá nasazovat osičky a kola na autíčka co Ken staví. Od dubna pomohl sestavit 17,000 autíček, průměrně kolem 100 denně. "Dalo mu to novou sílu do života a důvod ráno vstát," říká Ken. "Rád by se dozvěděl kam ta všechna autíčka půjdou a vše kolem této akce."

 

Začátky balení krabic od bot

 

Před třemi roky Ken o této akci Vánoce dětem mnoho nevěděl. Ale když Kena a jeho ženu Lauru pozval přítel na „shoebox packing party“ (večírek balení krabic od bot), začali o tom mluvit a uvědomili si Kenovy zkušenosti se dřevem, mohli by přece pro vložení do těch krabic vytvořit jedinečná dílka. Ale co by to mělo být?

 

Operation Christmas Child Shoeboxes for wooden toy carsOperation Christmas Child Shoeboxes for wooden toy cars

 

Laura, učitelka na penzi, pomáhala balit krabice od bot, když učila na alternativní střední škole a viděla jaký to má na její studenty vliv. "Mí studenti přicházeli z nejrůznějšího prostředí," říká Laura. "Řada z nich byla velice problémová. Někteří měli komplikované dětství. Ale ta příležitost plnit krabice od bot dárky byla pro ně úžasná. Oni věděli jak důležité je mít někoho kdo vás má rád. To bylo velice působivé!"

 

Toy wooden car for Operation Christmas ChildToy wooden car for Operation Christmas Child
Wooden toy cars for Operation Christmas ChildWooden toy cars for Operation Christmas Child

Dědečkova dílna na vánoční auta

 

Počátkem roku 2020 začal Ken vytvářet autíčka ve své stodole, kterou vnoučata rychle překřtila na "Papa's Christmas Car Shop – Dědečkovu dílnu na vánoční auta."

 

Blown down trees become wooden toy carsBlown down trees become wooden toy cars
Ken's Wood-Mizer portable sawmill turns logs into lumberKen's Wood-Mizer portable sawmill turns logs into lumber
Boards milled from the sawmillBoards milled from the sawmill

 

"Začali jsme s kmenem, který v lese porazil vítr. Vzali jsme ho na pilu a pořezali na prkna (two-by-fours znamená 2 x 4 palce). Na vzduchu se pak suší aspoň šest měsíců," říká Ken.

 

Ken runs boards through his Wood-Mizer moulder/planerKen runs boards through his Wood-Mizer moulder/planer
Profiling wood boards into cars with a Wood-Mizer planer/moulderProfiling wood boards into cars with a Wood-Mizer planer/moulder
Custom build axel drillCustom build axel drill
Custom-built wheel jig for assembling wooden carsCustom-built wheel jig for assembling wooden cars

 

"Pak projdou skrz čtyřstrannou srovnávačku/tvarovačku a ta vytvoří profil autíčka. Vytvarované tyče se pak přenesou k dělící pile, kde se nařežou jednotlivá autíčka. Autíčka pak jdou do míchačky naplněné brusnou houbou. Po patnácti minutách jsou všechna hladce obroušená. Pak jdou na vrtačku postavenou na zakázku, kde mohu vrtat otvory pro osičky až pro 1,000 autíček za hodinu."

 

Ken's grandchildren help assemble the wooden carsKen's grandchildren help assemble the wooden cars
Ken's Bible Study group helps assemble the wooden toy carsKen's Bible Study group helps assemble the wooden toy cars

 

Po vyvrtání otvorů pro osičky zaměstná Ken ostatní. Vedle svého otce sedm vnoučat a připojí se i několik sousedů. Každému rozdá sadu, která obsahuje 100 autíček, 400 koleček a 400 kolíčků osiček, které oni smontují.

 

Finished wooden toy cars for Operation Christmas ChildFinished wooden toy cars for Operation Christmas Child

 

Když jsou autíčka sestavená, potopí se do minerálního oleje, který je ochrání před poškrábáním a chytáním nečistoty.

 

Wooden cars are packed into Operation Christmas Child shoeboxesWooden cars are packed into Operation Christmas Child shoeboxes

 

Většina autíček, která Ken udělá, se posílá do různých pracovních středisek Operation Christmas Child k naplnění do krabic, ty se dostanou k dětem v Jižní Americe, Východní Evropě, Africe a v Pacifiku.

"Tento projekt je pro mě a moji rodinu způsob jak něco vrátit druhým. Stejně důležité je potěšení zažívané mými přáteli a rodinou zapojením do tohoto projektu. Od našich vnoučat pomáhajícím svými malými silami po mého devadesátiletého otce, který našel nový smysl života, nás tento projekt zasáhl víc, než jsme předpokládali," svěřuje Ken.

 

Operation Christmas Child collection center in Michigan, USAOperation Christmas Child collection center in Michigan, USA

 

Ken už pracuje na autíčkách pro příští sezónu krabic od bot. "Doufám, že povzbudíme další pracovníky se dřevem, aby se připojili a dosáhli jsme udělání milionu hraček, každá z nich jako vyjádření lásky k dětem."

 

 

Více se o akci Vánoce dětem dozvíte zde Operation Christmas Child. 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!