Jak italský dřevař získá z každého kmene něco navíc

Autor: Martina Valentini, GreenPress EnvironMedia

With Wood-Mizer LT15 sawmill you can profit more from every log

 

Pokud podniknete dvouhodinový výlet z Benátek do Alp, vaše cesta vás povede kolem podniku Marca Marcanteho. Protože se nalézá v podhůří regionu Vicenza, Marcovo podnikání pokračuje v tradiční výrobě palivového dříví, s kterou jeho otec započal před téměř 30 lety. Nicméně Marco rozšiřuje a obměňuje svou produkci a zákazníky jak se proměňuje doba.

Když jeho otec s firmou začínal, ve firmě jednuše těžili dřevo a dělali palivové dříví. Jakmile začal řídit firmu Marco, zjistil, že zisková přirážka je velice malá a že není žádný prostor pro zvýšení rentability a zajištění firmy, ledaže se podnikání pohne i jiným směrem.

 

 

Řešení jej napadlo, když byl v roce 2011 v USA a v Kanadě.

"Viděl jsem tam https://woodmizer.cz/lt15-sawmill při práci a uvědomil jsem si, že takový stroj by nám mohl pomoci rozšířit škálu námi nabízených služeb," říká Marco. 

"Všechno dřevo co vidíte v mém podniku – trámy, prkna, fošny a vše další bylo vyrobeno s mojí Wood-Mizer LT15.”

 

 

“Proč jsem si vybral Wood-Mizer? Protože jsem věřil, že tahle pila umí udělat co je třeba udělat. Je to profesionální, kompaktní, funkční stroj, který vám umožní udělat dobré dílo. Naše pila Wood-Mizer LT15 řeže kmeny o průměru až 70 centimetrů, dlouhé až 8 metrů a má 8 metrů sekcí lože.”

“Tradiční pily by potřebovaly 16 metrovou dráhu pro pohyb takového kmene pilou, ale pila Wood-Mizer je konstruována chytře, aby se místo kmene pohyboval pilový pás.”

 

 

“Porovnávali jsme i vlastnosti dalších značek pil, ale Wood-Mizer byla za ty peníze nejlepší pila na trhu. Tahle pila je ideální pro druh práce, který v naší firmě děláme a je velice přesná. Umí řezat prkna tlustá 1.5 cm a dlouhá 8 metrů s přesností na 1 millimetr v celé délce.”

“Pila Wood-Mizer mi dovolila rozvíjet mou vášeň pro práci se dřevem. Poskytla mi příležitost k úspěchu. Strom, který tradiční pila odmítne, protože by pro ní byl nerentabilní, mohu já použít k výrobě palet!”

 

 

“Moje rozhodnutí koupit pilu Wood-Mizer bylo založeno na skutečnosti, že místní cena kmene je asi 100 euro na kubík. Ale kmen pořezaný na prkna má hodnotu 400 – 450 euro za krychlový metr. To je u modřínu. To byl důvod proč jsme začali řezat pro sebe a proč jsme získali pilu Wood-Mizer.”

"Dřevěná křesílka, židle, lampy, lavice přicházejí zpátky do módy a je to cesta, jak přidat hodnotu kmenům, které byly jinak považovány za nerentabilní", poznamenává Marco. Rozšířením o pilu znásobila firma své možnosti produkce výrobků a zvětšila počet trhů, které obsluhuje, základna zákazníků se velice rozšířila. Dnes Marco nabízí – navíc k těžbě – palivové dřevo na prodej, služby péče o dřeviny a samozřejmě hotové zákaznické řezivo.

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!