Norwegian Timber Frame Company Upgrades to Extended LT70 SawmillNorská firma vyrábějící dřevěné konstrukce rozšiřuje svoje zařízení o prodlouženou pilu LT70

Norwegian timber frame company upgrades to LT70 sawmill

 

Od útulných chat na břeh jezera k luxusním dovolenkovým domům vysoko v horách, tato norská firma všechno toto dělá s jejich novou pilou Wood-Mizer LT70.

 

 

Simostranda Stav & Laft na okraji Osla je firma vyrábějící dřevěné stavby. Společnost provozují Sveinung Bergan a Einar Holm, kteří spolu pracují jako partneři už 22 let.

Einar stavěl chatky v lesích ještě jako mladý hoch než si postavil svůj vlastní dům. Říká, že byl zrozen k tomu, aby stavěl domy. Sveinung jezdil s náklaďákem a dalšími mechanizmy dlouhá léta předtím než začal pracovat s Einarem na stavbě domů. Má rád každodenní vlastnoruční práci se dřevem.

Specializují se na komplexní řešení srubových domů pro své zákazníky, zvládají všechny aspekty od návrhu až po instalaci trávníku na zelené střechy domů. Se stejným úspěchem jsou schopni postavit hrubé boudy v hlubokých lesích nebo luxusní dovolenkové domy v na vrcholcích hor.

Mají subdodavatele na veškeré elektrikářské a instalatérské práce, takže zákazníci nemusí shánět další řemeslníky. Simostranda Stav & Laft je dodavatelem řešení vše v jednom s nepřekonatelnými zkušenostmi a důrazem na kvalitu.

“Dřevěné domy mají v Norsku bohatou a dlouhou tradici. Dřevěné domy dýchají a jsou zdravější. Od dob Vikingů do 19. století to byl v Norsku převládající způsob stavby domů. Technologie tenkrát a dnes je většinou stejná, protože poskytuje solidní a krásné stavby. Nepochybujeme, že se tato norská tradice stavění domů zachová.”

 

  

  

  

“Naše filozofie je taková, že domy by měly být jedinečné a důkladné. Máme vlastní pilu a řežeme vše co při stavbě použijeme. Všechny obklady a podlahy jsou ručně dělané a také děláme interiéry podle přání zákazníků. To znamená, že si jsme vždy jisti kvalitou, kterou zákazníkovi dodáme.”

Jejich dřevo se těží v místních lesích a řeže na dlouhé trámy na jejich nové pile Wood-Mizer LT70. Trámy se pak nechají dva roky ležet a vysušit, takže dřevo je vždy k dispozici pro další projekty. Jakmile nějaká zakázka začne, vyberou ze svého skladu vyschlé dřevo a znovu je řežou na potřebné konečné rozměry.

Dřevěné díly pro konkrétní projekt se pak řežou, aby pasovaly dohromady všemi nezbytnými spoji a celá zakázka je sestavena v jejich dílně. Používají různé pily, i řetězové, aby se ujistili, že spoje sedí a povrch dřeva je dokonce opracováván ručně sekerou. Pak se celá sestava rozebere , naloží na přepravník a odveze na místo stavby a znovu složí.

 

 

 

Takové dřevo není komerčně dostupné. Einar a Sveinung řežou každé dřevo na zakázku pro každý jednotlivý projekt.

“Pilu používáme skoro denně na téměř cokoli – podlahy, střechy, trámy, tvarování kmenů – skoro vše v zakázce je zpracováno na pile.”

 

 

 

 

Dříve používali starou pilu LT40, kterou měli od roku 1991 a v roce 2018 postoupili k nové pile LT70 s mnohem rychlejší hydraulikou. Pila byla upravena pro jejich potřeby s větším prodloužením lože. Dva hydraulické obousměrné řetězové obraceče pro nejdelší kmeny a hydraulicky poháněné válečky mohou polohovat kmen na loži vpřed i vzad. S tímto uspořádáním mohou řezat kmeny dlouhé až 12 metrů.

 

 

 

 

“S naší starou pilou jsme byli dokonale spokojeni a rozhodli jsme se přidat další pilu Wood-Mizer kvůli servisu, poskytovaném filiálkou Wood-Mizer v Norsku. Když servis potřebujeme, je nám k dispozici.”

“Wood-Mizer je pro Nory dobré řešení, protože je tu spousta farmářů. Pily jsou bezpečné a snadno se obsluhují.”

 

 

 

 

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!