Polský podnikatel vytváří ze starého dřeva a artefaktů minulosti jedinečný nábytek

OLD Mountains gives new life to salvaged wood

 

"Příroda činí nás šťastnými" – je hlavní myšlenka Kamila Brody, podnikatele z polského města Skarżysko-Kamienna ležícím mezi Varšavou a Krakovem. Kamil pracoval 20 let ve finančnictví než se konečně rozhodl uskutečnit své sny a pracovat se dřevem. Jeho firma OLD Mountains (Staré hory) byla založena k vytváření nábytku a předmětů každodenní potřeby z dřevěného odpadu ve spojení s ocelí, betonem, sklem a dalším materiálem – originální filozofie propojená s těmito unikátními výrobky, kterou chce Kamil oslovit své zákazníky.

OLD Mountains je malá rodinná firma umístěná na předměstí města střední velikosti, obklopeného lesy a poli, kde je poměrně snadné získat přístup ke dřevu a kde je dostatek prostoru nainstalovat dřevozpracující stroje. Kamilova dílna je plná profesionálního vybavení pro práci se dřevem, hlavně stroji Wood-Mizer a na skladě má jedinečné hotové výrobky, čekající na své zákazníky.

 

OLD Mountains crew

OLD Mountains logo made from wood

OLD Mountains guiding thought

 

"Naše dřevozpracující firma se zabývá designem a výrobou nejmodernějšího nábytku a předmětů denní potřeby, ve kterých kombinujeme staré dřevo s betonem, ocelí a sklem. Spojením takových materiálů poskytneme našim zákazníkům dobře vypadající a originální výrobky. Dřevo, které používáme pro výrobu, je odpadový materiál a pochází z demolic nepotřebných hospodářských budov nebo z kácení starých ovocných sadů. Ocel je recyklovaná ze zničených strojů, které už nikoho nezajímají, ale v našich výrobcích se snažíme obnovit některé části jejich starých životů," vysvětluje Kamil. "Rádi bychom, aby nám naše výrobky připomněly staré časy, ale na druhé straně chceme je udělat tak, aby ladily oku a byly samozřejmě co možná nejpraktičtější."

 

OLD Mountains product sample

OLD Mountain products from salvaged wood

OLD Mountains simple and practical everyday tools

 

Jedna věc, která dělá z výrobků s logem OLD Mountains velice výjimečnou věc – zprostředkovávají svým vlastníkům prapůvodní moudrost. Společnou vlastností všech těch výrobků je propagace umění "vyrovnaného života," což znamená život v souladu s přírodou, radost a zažívání řádu a spořádanosti nalezeného v minimalizaci každodenních předmětů, které nás obklopují. Takový životní přístup nám pomáhá dosáhnout vnitřního klidu , bezpečí a štěstí. Tohle poselství od OLD Mountains je přímo propojeno s filozofickými proudy jako wabi-sabi (to je pojem z japonské estetiky, který je zaměřen na přijetí krásy věcí v jejich pomíjivosti a nedokonalosti. Od toho se odvíjí světonázor nabádající žít současností, akceptovat nedokonalost a oceňovat jednoduchost) , hygge (je dánské a norské slovo, vyjadřující pohodový přístup k životu, spjatý s pohodlným bydlením a uměním najít si něco krásného v každém okamžiku) a lagom (je označení pro koncept přiměřeného života a chování, původem ze Švédska. Samotný výraz znamená ve švédštině „tak akorát“, „ani málo, ani moc“, „přiměřeně“), tyto směry jsou v opozici proti neustále hromadícímu materialismu nebo proti účasti v dravé konkurenční soutěži. Na druhé straně dávají přednost skromnosti, funkčnosti a oceňování toho, co už máme kolem sebe. To jsou přesně ty výrobky, které ve své dílně Kamil dělá. "Naše výrobky pomáhají lidem najít cestu ke skutečnému štěstí. Posilují vztahy mezi lidmi a s našimi výrobky kolem, lidé se cítí klidně a přirozeně. Zákazníci oceňují, že naše výrobky jsou ‘prostě pěkné’ - což znamená, že jsou jednoduché, pohodlné a vyrobené ohleduplně k přírodě," říká Kamil.

 

OLD Mountains milled wood seasoning

OLD Mountains wood salvaged from fruit orchards

 

Firma Kamila Broda má jen tři pracovníky, takže rozdělení rolí je jasné. Kamil, využívající své profesní zkušenosti, se věnuje designu výrobků, marketingové činnosti a vyhledávání nových cest pro expanzi podnikání. Dva další členové týmu, starší Kamilův bratr a Kamilův syn, jsou provozní dělníci zabývající se skutečnou výrobou. "Práce se dřevem byl můj sen už dlouho. Vždycky jsem obdivoval talent svého bratra Darka, s jakým dělal ptačí krmítka, dřevěné dárkové krabičky nebo zahradní besídky a teď nastal čas, kdy můžeme spojit naše úsilí společnou prací se dřevem," říká Kamil.

První měsíce podnikání nebyly pro rodinu snadné, protože přistupovali ke své práci spíše jako k hobby, takže nepočítali čas potřebný k provedení výrobků. Nicméně, když museli zkalkulovat cenu pro zákazníka, pocítili zklamání, protože náklady byly vysoké a zisk malý. "Chtěli jsme získat nezávislost a chtěli jsme v naší dílně zvýšit produktivitu. Proto jsme se rozhodli investovat do profesionálních strojů pro zpracování dřeva od Wood-Mizer," říká Kamil. První stroj, který firma OLD Mountains objednala, byla čtyřstranná srovnávačka/tvarovačka Wood-Mizer MP260, která obsluze umožnila podstatně urychlit proces přípravy dřeva. "Pro nás je důležité, abychom byli schopni materiál připravit rychle, přesně a konzistentně, tedy se shodnými parametry. Jinak by nebylo možné nabídnout našim klientům atraktivní výrobky v dostatečném množství a v krátkých lhůtách," vysvětluje Kamil.

 

ood-Mizer MP260 at OLD Mountains amazing job

Wood-Mizer MP260 quick and easy adjustment

Wood-Mizer MP260 infeed table and control box view

Wood-Mizer MP260 side cutterheads

 

Srovnávačka/tvarovačka MP260 slučuje několik dřevozpracujících operací v jednom stroji, to má za následek úsporu místa v dílně, nižší náklady údržby a zvýšenou efektivnost. "Je to spolehlivý a osvědčený stroj se snadnou obsluhou a seřizováním, se kterým můžeme udržet vysokou vyrovnanost produkce. Před objednáním naší srovnávačky/tvarovačky MP260 jsem o ní sháněl informace. Zjistil jsem, že byla nabízena na švédském trhu už léta, takže její konstrukci už dokonale prověřili nároční skandinávští zákazníci. V současnosti ji nabízí Wood-Mizer se sídlem v polském Koło, takže pro zákazníka jako jsem já, je snadné být v kontaktu se servisem, mohu továrnu navštívit a stroj sám vidět nebo si domluvit schůzku s technikem ve své dílně. Dnes je hladká spolupráce při budování obchodních vztahů životně důležitá.

 

Wood-Mizer LT15CLASSIC Mobile with MP100 planer

Wood_Mizer LT15CLASSIC Mobile in transportation

 

Další stroje, které firma OLD Mountains zakoupila je mobilní pila LT15CLASSIC Mobile a srovnávačka MP100. Ty umožňují přípravu materiálu v úvodní fázi výroby. "S mobilní pilou LT15 můžeme řezat kmeny hned na místě a tvarovat je způsobem jaký potřebujeme. Například, když kácíme nechtěné stromy ve starém sadu, můžeme se rozhodnout o podobě našich budoucích výrobků," říká Kamil. "Moje LT15 je vybavena příčkami lože a bočními opěrami schopnými podržet na loži také krátké kmeny, takže je to dokonalé řešení pro řezání materiálu na předměty denní potřeby malých rozměrů. Pila má robustní pevný rám lože, který zůstává tuhý při provozu i během přepravy. Srovnávačka MP100 je ideální řešení pro prvotní srovnání syrového dřeva přímo na loži pily. Také může být vybavena profilovými noži a použita pro přípravu trámů pro stavbu domu. V našem případě používáme MP100 pro stavbu originálních stěnových příček."

 

Wood-Mizer LT15CLASSIC Mobile while sawmilling

Kamil Broda from OLD Mountains checking the quality after first cut

 

Spolupráce s Wood-Mizer pomohla této rodině expandovat dvěma významnými způsoby. Zaprvé použití srovnávačky/tvarovačky MP260 pomohlo zvýšit efektivnost přípravy materiálu při zachování přesnosti a stálé kvality. A zadruhé pila LT15CLASSIC se srovnávačkou MP100 jim umožnila mít pod kontrolou přípravu materiálu přímo na místě řezání kmene. Kamil Broda připouští, že udržení dobrých obchodních vztahů s Wood-Mizer je poměrně snadné, protože tato společnost se velice stará o dobrý zákaznický servis. Každý kdo někdy kupoval nějaký výrobek od OLD Mountains si musel všimnout, že vedle estetických a funkčních výrobků dostal něco navíc – filozofické vodítko "jak žít chytře a rozumně."

 

OLD Mountains in cooperation with Wood-Mizer

OLD Mountains in cooperation with Wood-Mizer

 

***

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!