Pily Wood-Mizer se podílejí na renovaci klášterů v severním Bulharsku

Autor: Wood-Mizer, Europe

The monastery restored with the preservation of its authentic architecture

 

Etropolský klášter Svaté Trojice je znám daleko za hranicemi Bulharska. Po staletí býval cílem mnoha křesťanských poutníků z celého světa. Byl založen roku 1158, a je stále studnicí pokladů vědění a důležitou školou vzdělání. Tady byl přepisovány liturgické knihy a rozšiřovány nejen po Bulharsku, ale také pro kláštery v Srbsku, Rumunsku a na řeckém Athosu. Národní knihovna v Sofii uchovává 76 historických rukopisů z etropolského kláštera.

Dnes pečuje o klášter Otec Emil Georgiev Yakimov. Za svou práci získal toto boží požehnání v roce 2003. Pracoval neúnavně 15 let a mnohé úspěšně dokončil. Nedávno inicioval projekt obnovy starobylého kláštera.

"Kostel, v existující podobě, byl postaven v roce 1858-1860—během pouhých dvou let,” říká Otec Emil. “V té době bylo Bulharsko pod nadvládou Otomanské říše, a vypráví se příběh, že turecký sultán měl dceru. Tato dcera se v klášteře léčila a uzdravila a jako výraz vděku vydal sultán “výnos”—povolení k postavení kostela. Tento úřední dokument v našem klášteře ochraňujeme."

Otec Emil Yakimov sem přijel se svou rodinou v roce 2003.

“Nejprve jsme začali opravovat kostel. Ukázalo se, že je třeba střechu úplně vyměnit. To bylo mimořádně obtížné a spotřebovalo to spoustu stavebního materiálu," říká Emil. "Klášter vlastní 4,000 akrů lesů (1 akr je asi 4000 m2), takže nám dřevo nechybělo, ale k provedení práce byly zapotřebí různé velikosti materiálu a různé druhy dřeva."

V roce 2008 se Otec Emil dozvěděl o pilách Wood-Mizer a rozhodl se koupit první pilu na pomoc projektu.

 

With the help of sawmills the monastery mills logs from own forestsWith the help of sawmills the monastery mills logs from own forests

 

Pily Wood-Mizer jsou lehké, snadno přepravovatelné a přesné. Dokonce umí efektivně nařezat kmeny i kompaktního dřeva a různých velikostí. Jelikož úzký pilový pás dělá řez jen 2 mm, výtěžnost dřeva je vysoká, minimálně jedno prkno navíc z každého kmene ve srovnání s klasickými pilami.

Jako společnost, je Wood-Mizer založena na křesťanských principech zdůrazňujících poslání společnosti a širokou spolupráci s jinými křesťanskými organizacemi. Proto etropolský klášter získal pilu LT40 v roce 2008 za speciální cenu, ze které neměl Wood-Mizer žádný zisk.

 

The sawmills cut boards with great precisionThe sawmills cut boards with great precision

 

"S pomocí LT40 jsme začali řezat dřevo z našich lesů a byly opraveny střechy a podlahy ve všech budovách," říká Otec Emil.

Architektura kláštera je docela zvláštní a to vedlo k rozhodnutí, že vnější vzhled chrámu by měl být zachován takový, jaký byl po staletí.

 

The monastery restored with the preservation of its authentic architectureThe monastery restored with the preservation of its authentic architecture

 

V roce 2012 začala stavba zvonice. Díky sponzorům mohl klášter objednat zvony u zvonařů bratrů Veleganových.

"Tato rodina dělá zvony už několik generací a nejen pro Bulharsko. Měli jsme zvláštní přání,”říká Otec Emil Yakimov. Každé ráno v 8:05 zvon oznamuje zahájení liturgických bohoslužeb.

Řada poutníků podporuje obnovu kláštera svými dary. Díky jejich podpoře bylo možné objednat nástěnné malby od dílny Saši Rangelova.

"Dříve tu žádné malby nebyly, takže tyhle nové jsou krásnými uměleckými díly a Saša Rangelov je se svým týmem maloval čtyři roky."

 

Famous Bulgarian painter Sasho Rangelov decorated the temple's interiorFamous Bulgarian painter Sasho Rangelov decorated the temple's interior

 

Původní cely mnichů byly rekonstruovány na hostinské pokoje.

"Velikostí to zůstaly stejné komůrky, ale doplnili jsem nezbytné příslušenství – sprchy a toalety – v každé místnosti,” říká Otec Emil. Teď mají poutníci příležitost zůstat v klášteře několik dní.

 

The former monastery cells rebuilt into guest roomsThe former monastery cells rebuilt into guest rooms

 

Dřevo na stavbu je pořezáno a sušeno na vzduchu a obnova stále postupuje dopředu.

"Podle plánu jsme tuto budovu už téměř dokončili,” ukazuje Otec Emil k mnišským celám, z kterých byla dosud přestavěna polovina.

"Byli jsme s prací Wood-Mizer LT40 velice spokojeni a rozhodli jsme se minulý rok zakoupit další,” pokračuje Otec Emil. “Dostali jsme dobrou slevu a teď materiál, který řežeme na těchto dvou pilách používáme k rekonstrukci dalších kostelů a klášterů v naší zemi. Například jsme začali řezat dřevo pro starobylý klášter ve městě Loveč, který existuje od devátého století. Kostel v něm byl úplně zničený, ale dnes je obnoven z materiálu vyrobeného na našich pilách Wood-Mizer.”

 

The timber is used for renovations of monasteries in whole BulgariaThe timber is used for renovations of monasteries in whole Bulgaria
At the moment the monastery operates two Wood-Mizer sawmillsAt the moment the monastery operates two Wood-Mizer sawmills
Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!