Inženýr na penzi se ve Francouzských Alpách věnuje zpracování dřeva

Retired Engineer Sawmilling and Woodworking in the French Alps

 

Henri Kurzaj je francouzský podnikatel polského původu, který už skoro šest let pracuje se dřevem. Jeho firma Forest-Ethik se zabývá designem a zhotovováním originálních výrobků z místního dřeva.

 

"Vždycky jsem chtěl najít místo k odpočinku a mít těsný kontakt s přírodou. Jako penzionovaný stavební inženýr, který kvůli podnikání zcestoval svět a navštívil nejrůznější staveniště, jsem toužil koupit si svůj vlastní pozemek a užívat si denně přítomnost přírody," připouští Henri. A skutečně, jeho 14 hektarů lesa a polí mu poskytuje fantastickou příležitost naslouchat zpěvu ptáků a sledovat jak rostou stromy.

Savojsko je francouzský region na úpatí Alp, který hraničí se Švýcarskem a Itálií. Ten je vyhlášený nejen pro své vynikající podmínky pro horolezce, ale také pro originální místní produkty. Krajový sýr a víno s etiketou "Savojský" jsou známy jako ve Francii jedny z nejlepších. A také nábytek vyrobený z masivu ze dřeva získaného v místních lesích. "Myslím, že dřevo z našich lesů je vznešené a krásné a proto by mělo být ceněno a respektováno," říká Henri Kurzaj.

 

 

I když je Henri penzionovaný stavební inženýr, je stále aktivní v podnikatelském prostředí. "Získávám z lesů, které mě obklopují spoustu inspirace. Je tu v oblasti hodně stromů, zvláště jasanů. V oblasti je také velká konkurence s mnoha firmami velkého jména, které dělají nábytek a další výrobky ze dřeva. To je velká výzva účastnit se v takové konkurenci a nabídnout zákazníkům můj originální design," zdůrazňuje Henri. "Jsem rád, že mohu nabídnout krásné místní dřevo, které nepochází z nějakého vzdáleného kontinentu. Jsem pyšný, že mohu pracovat se dřevem ze svého lesa. To mi dává skutečnou inspiraci."

Henri byl dřevem fascinován, zvláště masivním dřevem, dlouho předtím, než začal provozovat firmu Forest-Ethik. Zpočátku to byly malé jednoduché výtvory, které navrhoval a dělal ve své dílně, ale brzy pokročil k náročnějším věcem, jako jsou stoly, lavice, židle nebo poličky – vše dělané z přírodního masivu.

"Co mám na dřevu rád, je jeho charakter. Každý kmen, který pořežu, je jiný, dokonce i když je to stejný druh dřeva. Dřevo se vždycky liší vůní, vzhledem a na dotyk," poznamenává Henry.

 

 

Forest-Ethik nabízí produkty z masivu, které jsou navrženy s kreativitou a provedeny s maximální precizností. "Jsem autor těchto výtvorů a dělám sám design, provedení i montáž. Kvůli mé dřívější inženýrské profesi mám dostatek znalostí a zkušeností, abych mohl dělat všechny výrobní kroky sám," říká Henri.

"Má návrhy se snažím stavět pokaždé trochu jinak, nějak, co na trhu neexistuje. Může to být stůl, židle, nábytek, v podstatě něco co nelze přiřadit k žádné známé škole, v kombinaci s ocelí a kovem. A já vím jak to udělat; mám na to patent, který se jmenuje Forest-Ethik."

 

 

"Co mají lidé velice rádi na masivu, jsou jeho přirozené tvary a vzory, zvlášť když jsou na výrobku dobře viditelné. Proto, když pracuji se dřevem, snažím se všechny jeho přirozené tvary, křivky a hrubé okraje zachovat ," vysvětluje.

Zdá se, že dřevo poskytuje inspiraci lidem jako je Henri a zákazníkům, kteří nalézají neotřelé nápady pro různé výrobky ze dřeva.

"Mí zákazníci mají rádi kreativní kombinování dřeva a kovu. Naslouchám jejich nápadům a přemýšlím jak převést jejich vizi do skutečného výrobku. Někdy žasnu nad kreativitou, kterou mi zákazníci poskytnou," připouští Henri.

 

 

Škála nástrojů a strojů, které Henri používá, sahá od jednoduché řetězové pily k pokácení mrtvých nebo poškozených stromů ve svém lese k různým bruskám a konečně k pile Wood-Mizer LT20 hydraulic. "Mám tuhle pilu rád pro její univerzálnost, mobilitu a samozřejmě pro její vysokou řeznou kapacitu. Řežu kmeny dlouhé 5,5 m o průměru přes 60 cm a řezy jsou velice precizní. Pila LT20 má systém automatického ovládání tloušťky prkna (Setworks – Pracovní nastavení)," vysvětluje Henri.

"Nejprve musím prohlédnout tvar a délku kmene. Pak hydraulicky založím kmen na lože, pootáčím jej, abych našel nejlepší polohu a upnu jej, aby byl na loži stabilně a bezpečně zajištěn. A nakonec začnu řezat – jak jinak!"

 

 

Henri podotýká, že dobrou pilu hledal dost dlouho. V počátcích byl jeho prvotní nástroj k nakrájení kmene řetězová pila, protože to byl relativně snadný způsob který v té době znal. I když se Henri snažil dělat povrch co možná nejrovnější, ten postup byl příliš komplikovaný a zabral příliš mnoho času, nemluvě o bezpečnosti takové práce.

Henri experimentoval s řetězovou pilou na rámu a zkoušel italské a kanadské pilařské nástroje. Pořád žádný z nich se nepřiblížil tomu co od dobré pily očekával .

"Asi před pěti roky jsem byl na výstavě v Lyonu a viděl tam poprvé mobilní pilu Wood-Mizer. Byl jsem velice nadšen, protože to bylo chytré, praktické a profesionální řešení. Pomyslel jsem si, že tohle bude odpověď na všechny mé pilařské problémy," vzpomíná Henri.

 

 

Henri zavolal do francouzského zastoupení Wood-Mizer a dozvěděl se o výrobním závodě Wood-Mizer v Polsku. Rozhodl se kontaktovat přímo polské pracovníky a pohovořit si o pilách ve svém rodném jazyce.

"Byla to velmi přátelská komunikace. Jediná otázka pro mě byla, jestli jsem připraven investovat do tohoto stroje? Rozhodl jsem se do toho jít a teď jsem ze svého rozhodnutí šťasten," zdůrazňuje Henri.

Dnes pracuje Henri s materiálem , který je maximálně 60 cm široký a pokud potřebuje udělat větší kus nábytku, požádá o pomoc své kamarády tesaře, kteří pro něj dělají dřevěné konstrukce . V budoucnosti by rád dělal vše sám, proto zvažuje zakoupení srovnávačky/tvarovačky Wood-Mizer.

"Mým přáním je, abych byl schopen dělat i velké dřevěné sestavy sám," říká Henri. "Mohl bych připravovat hrubý materiál na pile a vyrábět hotové výrobky na srovnávačce/tvarovačce. Vím, že se srovnávačkou/tvarovačkou Wood-Mizer se to snadno zvládne!"

 

 

***

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!