Řezání dřeva na chatky v Michiganu

Autor: Ryan Moore, Wood-Mizer

Sawing Lumber for Cabins in Michigan

 

Steve Kesti, majitel firmy Backwoods Lumber v Michiganu, vzpomíná na úplně první okamžiky, kdy se začal zajímat o práci se dřevem, bylo to již v dětství. “Už jako dítě jsem vždycky chtěl postavit nějakou boudu v lese,” vzpomíná Steve. Jeho otec byl tesař a poté co Steve absolvoval tesařský kurz na střední škole, pokračoval ve stopách svého otce a sám se stal tesařem. “Pracoval jsem jako tesař až jsem nakonec začal stavět domy pro jiné,” říká Steve.

 

Backwoods Lumber Wood

Backwoods Lumber sawing logs

 

Po zakoupení pozemku si Steve uvědomil, že má skvělou příležitost uskutečnit svůj dětský sen. “Pohlédl jsem kolem na všechny své stromy a rozhodl se – je čas postavit chatku a splnit si ten svůj sen,” říká Steve. V té době měl Steve jen řetězovou pilu a postavit chatu mu trvalo celé léto. Nicméně stavba byla úspěšná. “Přicházeli lidi, dívali se a říkali ‘Ó, měl bys to stavět na bydlení,’” říká Steve. A tehdy si Steve uvědomil, že by mohl začít podnikat se stavbou chat a plnit sny jiným. Ale potřeboval mít lepší pilu, aby mohl zvýšit produkci, zisk a efektivnost řezání. A tak se rozhodl koupit hydraulickou mobilní pilu Wood-Mizer LT40, aby se to podnikání rychleji rozběhlo.

 

Backwoods Lumber cabin

Backwoods Lumber Control Panel

Backwoods Lumber Lumber

 

Steve poznamenává, že stavba chatek je zajímavé podnikání z různých hledisek. “Mohu pracovat doma, přímo tady na dvoře a lidé si tu mohou vyzvednout své dřevo a popovídat si,” říká Steve. “Vidí tu naše děti a rádi si něco koupí od chlápka co má rodinu.”

Postupně krok za krokem začal Steve rozšiřovat své podnikání o výrobky z cedru a přidal do svého provozu hoblovku/tvarovačku Wood-Mizer MP260. MP260 hobluje a tvaruje prkna na všech čtyřech stranách najednou pro výrobu materiálu na podlahy, obklady, lemování atd. Steve spoléhá na svou MP260 při výrobě prken na drážku a pero a dalších finálních výrobků. První rok řezal cedr, nařezal tolik, co myslel, že vystačí na zimu, ale materiál vydržel jen do ledna. Další rok nařezal dvakrát tolik, ale zásoba vydržela jen do října. “Prodával jsem tak rychle jak jsem to mohl prohnat hoblovkou,” říká Steve.

 

Backwoods Lumber Planer

Backwoods Lumber Lumber

Backwoods Lumber landscape

 

Samozřejmě mobilní pila znamená pro Steva velké plus. Postavil řadu kurníků, udělal obložení domu a přístřešky a kolny na svém pozemku. V silně zalesněné oblasti Michiganu je pro mobilní pilu nekonečně mnoho příležitostí.

 

Backwoods Lumber Sharpener

Backwoods Lumber Blades

Backwoods Lumber slabs

 

Aby udržel pilu v nejlepším provozním stavu, ostří a nastavuje si Steve své pilové pásy sám, zakoupil kvůli tomu speciálně ostřičku Wood-Mizer BMS250. “Používám pilové pásy Wood-Mizer, mám asi 30 pásů po ruce a jak se některý ztupí, prostě jej každý den kdy řežu večer naostřím,” říká Steve. “Je to velice užitečné, mít svoje vlastní zařízení k ostření, udržuji jen pilové pásy pro svoji potřebu.” S ostřičkou pilového pásu BMS250 tak jeho provoz jede neustále hladce.

 

Backwoods Lumber small shed

Backwoods Lumber Sawing

 

Díky hydraulickému systému mohu pracovat na pile sám, dokonce i s velmi těžkými kmeny. “Stačí jen navalit kmeny na zakládací ramena,” říká Steve. “Pak je zvednete přímo na stroj. Zákazníkům se to docela líbí.”

 

Backwoods Lumber Sawing

Backwoods Lumber Shed

 

“Když se mě někdo zeptá, jestli bych mu Wood-Mizer doporučil, řeknu – rozhodně!” říká Steve. “Ta pila je báječná, je radost na ní řezat a pracuje pro mě skutečně dobře.”

 

Backwoods Lumber Wood

Kesti sawmill shed

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!