Pilařství ve francouzských Alpách s mobilní pilou Wood-Mizer LT70

Autor: Marcin Kozłowski, PR Specialist

Sawmilling in the French Alps with a Wood-Mizer LT70 Mobile Sawmill

 

Jaká je nejlepší pila pro práci v horských oblastech? Pilařství v Alpách vyžaduje od místních pilařů silnou náturu a rozhodnost. Vlečení pily vzhůru po horských cestách bývá náročný úkol i pro nejzkušenější pilaře. Vedle zkušeností a praktických dovedností potřebují také to správné pilařské vybavení, aby svou práci dobře zvládli.

Xavier Poulat z horské oblasti Trièves prohlašuje, že nejlepší pila co kdy měl je mobilní pila Wood-Mizer LT70 s plnou hydraulikou a bezdrátovým ovládáním. Ví co říká, protože jeho pila LT70 je pátým strojem Wood-Mizer, který za svou pilařskou kariéru používá.

 

 

V Monestier-de-Clermont, malé vesnici v pohoří Trièves, části francouzských Alp, je velká poptávka po službách řezání na zakázku. Lidé tu potřebují kvalitní dřevo na stavbu domů, na údržbu farem a na výrobu originálního nábytku. Vědí, že jsou obdařeni hojnými okolními lesy a dávají přednost dřevu, které bylo vytěženo v místě a zůstane v místní ekonomice. Lidé z místních obcí mají za to, že stromy jsou dar přírody, který by neměl být promarněn. 

“Často jsem viděl krásné tvrdé dřevo poražené a prodané jako palivové dříví. Mrzelo mě to, protože jsem věděl, že tohle dřevo by si zasloužilo mnohem víc. Mohlo se využít v truhlařině, uměleckém truhlářství nebo v tesařství.  Jakmile jsem našel tu správnou pilu pro mé podnikání, věděl jsem, že je to můj úkol zachraňovat místní dřevo a umožnit lidem kolem, aby z něj měli prospěch. Dnes se snažím pracovat jen se stromy vyrostlými zde a zpracovat je pro místní komunitu,” vysvětluje Xavier Poulat, pilař s více než šestadvacetiletou zkušeností práce s pilou Wood-Mizer.

 

 

Xavier se narodil do farmářské rodiny pevně spojené s půdou a lesem. Jeho otec snil o tom, že ho uvidí pracovat na farmě, i když se Xavier rozhodl stát se pilařem. “Než jsem začal se svým podnikáním, pracoval jsem 15 let v lese, učil jsem se od svých dvou bratrů dřevorubců. V roce 1994 během lesnické výstavy jsem viděl poprvé mobilní pilu a úplně mě ohromila. Okamžitě jsem kontaktoval zástupce Wood-Mizer a druhý den podepsal objednávku,” vzpomíná Xavier. 

Xavierovy začátky v pilařském podnikání byly plné elánu a nasazení, jelikož neměl žádné obtíže s tím, že by zákazníci nevyhledávali jeho služby. Naučit se obsluhovat pilu bylo relativně snadné, i když se potřeboval naučit správné údržbě pilových pásů. “Bývalo to docela náročné, naostřit a nastavit pilový pás. Dnes jsou pilové pásy výkonnější, protože je udržuji s vlastním vybavením od Wood-Mizer. Pilaři mohou snadno provozovat a seřizovat pilu Wood-Mizer, dokonce i když ví málo o mechanice,” potvrzuje Xavier.

 

 

Xavier provozuje pilu Wood-Mizer LT70 a přiznává, že je to pátá pila Wood-Mizer v jeho kariéře a zdaleka ta nejlepší. Z ty roky měly všechny jeho stroje Wood-Mizer dobrou hodnotu co se týče produkce výdělečných výrobků, protože byly vždy odolné a spolehlivé. “Sleduji vývoj strojů Wood-Mizer od doby, kdy se objevily na francouzském trhu. Snažím se o upgrade mých pil každých 4-5 let, jak se objeví nová vylepšení na strojích. Začínal jsem s benzínovou pilou LT40, pak jsem ji změnil na dieselovou pilu LT40 a posledních pět let to byla jen pila LT70. Tohle je třetí pila LT70 v řadě,” říká Xavier. 

Mobilní pila LT70 je perfektní volba pro pilaře , kteří se potýkají s vysokou kapacitou dřeva a potřebují krátký výrobní čas. Xavierova pila LT70 je mobilní stroj, umožňuje mu cestovat kolem kvůli pilařským zakázkám. Teď už si nemůže představit práci bez hydraulických funkcí na loži pily, které zahrnují svislé boční opěry, centrální dvoutyčové upínání kmene a řetězové obraceče kmene. Pro zvýšení životnosti pilového pásu také používá odkorňovač (předřez). Úplně nade vše oceňuje Xavier bezdrátové ovládání pro pohodlnou obsluhu stroje, bez ohledu na povětrnostní podmínky. “Ve srovnání s mojí předchozí pilou LT40 pracuje LT70 rychleji a nabízí vyšší řeznou kapacitu. Mohu teď pootáčet objemné a zakřivené kmeny s plnými funkcemi hydrauliky lože. Navíc mám veškeré ovládání propojené s bezdrátovou jednotkou operátora, s tou mohu chodit kolem pily a najít pro sebe nejlepší pozici. Všechny tyto funkce LT70 značně zlepšily můj způsob práce, " zdůrazňuje Xavier. 

 

 

Xavier s chutí pracuje pro místní zákazníky v okruhu 100 km, zásobuje je dřevem vytěženým v místě. Je znám pro svou přizpůsobivost ve snaze vyhovět, protože může svou mobilní pilu LT70 dovléci prakticky na jakékoli místo určené zákazníkem a udělat tam všechny druhy pilařské práce. “Lidé oceňují, že mohu přijet na jejich místo se strojem a udělat tam pro ně všechnu práci. Mohu je zásobovat prkny, hranoly i střešními trámy. Za moji pracovní kariéru jsem řezal všechny možné druhy dřeva zahrnující měkké i tvrdé dřevo, topol, kaštan atd. Nikdy jsem si nestěžoval na nedostatek práce – zpracovávám kolem 1000 kubíků dřeva ročně,” říká.  

“Pracuji s lidmi, kteří si staví domy sami, ti vědí jak si zorganizovat práci, aby byla efektivní. Používají traktory, kterými přiblíží kmeny k pilařskému pracovišti ještě předtím než dorazím, odebírají čerstvě nařezaná prkna během řezání kmene a nakonec je odvezou složit na svoji skládku. Zákazníci mě často žádají o  6,5 m dlouhé kusy používané při stavbě domu, ale dřív jsem pro ně dělal i větší rámy. S mojí první pilou LT70 na loži dlouhém 8,5 m jsem jezdil do různých lyžařských středisek řezat na zakázku, to bylo někdy velice obtížné vléci skoro 3 tunový stroj s nízkou světlou výškou po rozblácených horských cestách. Dneska pracuji jen s 6,5 m dlouhým ložem pily, což je dobrý kompromis mezi kapacitou a mobilitou pily.”

 

 

***

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!