Práce s dřevem přináší nové nápady

Autor: Wood-Mizer, Europe

Goran Margetic, an owner of Marpes pallet producer from Croatia

Chorvatský pilař Goran Margetic vytváří dřevěné výrobky a rozšiřuje své aktivity ve výrobě a exportu. Nyní jeho rodinná firma pracuje na jednu směnu a produkuje dva kamiony 40-50 m3 řeziva a palivového dříví každý den. Vytvoření druhé směny s pilami Wood-Mizer mu pomůže zvýšit produktivitu a zvýšit využití strojní kapacity ze 30-40% na téměř 100% v blízké budoucnosti. Toto nám Goran Margetic řekl v krátkém rozhovoru...


Goran Margetić u procesu stvaranja novog drveni proizvoda. Vjerojatno će biti nešto izvanredno!

 

Wood-Mizer: Jak jste se dřevem začal pracovat?

Goran Margetić: Začal jsem zpracovávat dřevo v roce 2009, se zaměřením na export do Itálie. Předtím jsem 18 let provozoval v Itálii mezinárodní dopravní firmu s 10 kamiony.

Prostřednictvím různých kontaktů a partnerů v Itálii jsem získal informace a uvědomil jsem si, že je tam trvalá poptávka po palivovém dříví, zvláště pro zemědělství.

Nakonec jsem logistickou firmu se všemi kamiony prodal a vrátil jsem se do Chorvatska. Protože v našem domácím regionu Našice ve Slavoniji (Chorvatsko) nebylo příliš výrobců, viděli jsme příležitost pro potenciální růst exportu. Založili jsme tudíž rodinnou firmu MARPES s.r.o.


Wood-Mizer
: Jaké druhy dřeva zpracováváte a jaké výrobky vyrábíte?

GM: Naše společnost se plně zaměřuje na export vlastní produkce. Z naší předchozí činnosti už máme dobré zkušenosti v logistice. Ale teď vyrábíme různé dřevěné výrobky. Především palivové dřevo pro Itálii a navíc rustikální, venkovský zahradní nábytek a houpačky ze starého dubu, také na export.

V předchozích letech jsme rozšířili výrobu 3D dřevěných stěn s hezkým vzhledem, které nabízejí tepelnou a zvukovou izolaci. Používají se k obkládání v kancelářích, obchodních provozovnách, hospůdkách i soukromých domech.

Zakoupením pily Wood-Mizer jsme dále rozšířili naši škálu výrobků o dřevěné prvky, prkna, řezivo atd.


Vrtna garnitura je još jedan proizvod od proširenog asortimana tvrtke Marpes d.o.o. spremne za isporuku


Wood-Mizer
: Proč jste zakoupili právě pilu Wood-Mizer?

GM: Dozvěděl jsem se o technologii Wood-Mizer prostřednictvím internetu, zajímali jsme se hlavně o nákladově rentabilní stroj šetřící energii i práci s dobrými možnostmi produktivity. Důležitá věc byla úspora, kterou poskytují úzké pilové pásy a tenký zářez, což překonává jiné výrobce. Starší pily používající příliš výkonné motory a drahé pily a ve výsledku generují vysoké provozní náklady, jsme z našeho výběru vyřadili.


Wood-Mizer pilana ima tanki propiljak te štedi drvo i energiju


Wood-Mizer
: Jste s pilou spokojeni? Co je na ní dobré a co špatné?

GM: Pila nás dokonale uspokojila a doopravdy si na nic nestěžujeme. Původně jsme zamýšleli pilu využívat k výrobě dřeva pro potřeby naší firmy, ale brzy jsme zjistili, že s pilou Wood-Mizer můžeme vyřídit další různé objednávky, které přicházeli zvenčí.

Zpočátku jsme měli trochu problémy s lámáním pilového pásu. Ale Wood-Mizer nám poslal svého zástupce a ten nás v ostření a údržbě pásu zaškolil. Takže jsme dosáhli dokonalého řezu a prodloužené životnosti pásu.


LT70 pilana sa daljinski upravljanjem i hidrauličkim stolom za dovod trupaca jedna je od najproduktivniji pilana iz Wood-Mizer narančaste serije.


Wood-Mizer
: Jaká je produktivita pily?

GM: Zpočátku jsme vyráběli 5-10 m3 za směnu, ale nyní, s rostoucím zkušenostmi a zvláště s pomocí firmy Wood-Mizer při řešení problému s pásy, jsme začali produktivitu zvyšovat, nejprve na 12-13 m3 a v současnosti až 17 m3 s možností zvýšení na 18-20 m3.

Wood-Mizer: Kolik lidí zaměstnáváte?

GM: Firma zaměstnává 15 lidí včetně nás. Na pile jsou tři pracovníci v jedné směně. Plánuji druhou směnu během měsíce či dvou kvůli přírůstku objednávek. Moje žena i syn jsou ve firmě zaměstnáni a dcera v současnosti skuduje ekonomii. Doufáme, že v budoucnosti, až dokončí univerzitu, se také připojí k našemu rodinnému byznysu.


Pilanar daljinski upravlja Wood-Mizer pilanom iz samostojećeg upravljačkog posotlja

Wood-Mizer
: Jaké pilové pásy používáte?

GM: Používáme pásy Wood-Mizer DoubleHard široké 38 mm s profilem 7/34 a 10/30 a udržujeme je ostřičkou Wood-Mizer BMS250 a automatickým šrankovníkem BMT250.


Wood-Mizer
: A budoucí plány?

GM:

Celá firma v současnosti pracuje se 30-40% kapacity instalovaných strojů. Cílem je zvýšit v budoucnosti využití strojů a přijít s novými výrobky k uspokojení potřeb trhu. Firma je na 100% zaměstnána exportem a v tom budeme pokračovat.

Posledním výrobkem jsou násady pro smetáky. Tudíž vidíme nutnost použít multirip (vícenásobné dělení materiálu) a jelikož už máme pilu Wood-Mizer, zamýšlíme v blízké budoucnosti zakoupit omítačku/mutirip Wood-Mizer. K produkci prken, trámů a palivového dřeva potřebujeme každý den zpracovat dva kamiony kmenů 40-50 m3 za směnu.


Obitelj Margetić – Goran, Duška i njihov sin Saša - svi su uključeni u obiteljski posao obrade drveta. U budućnosti bi moglo biti da će se kćer Nataša pridružiti obiteljskoj tvrtci, nakon što završi studij na sveučilištu.

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!