Finský dealer Wood-Mizer vítá novou řadu dřevoobráběcích strojů

The Finnish Contribution to the Success of Woodworking Products

Howard Blackbourn, zástupce Wood-Mizer z Finska se podělil o své názory k dřevoobráběcím strojům, o své vášni pro dřevo a proč je Finsko naprosto nejskvělejší místo pro práci a život se dřevem.

 

Blackbourn family is Wood-Mizer agents in Finland

 

Howard Blackbourn začal svoji cestu s Wood-Mizer už skoro před třiceti lety jako zákazník, který potřeboval pilu, aby na své rodinné farmě udělal něco se dřevem. "Mám farmu, která se skládá ze zemědělské půdy a lesa. Staré budovy na mé farmě potřebovaly opravit. Byly to hlavně dřevěné stavby a míry použité při stavbě byly značně nestandardní. Odtud povstala potřeba mít pilu," vysvětluje Howard.

V osmdesátých letech věnoval pozornost staré rodinné farmě, kterou měl zdědit. To jej nakonec přimělo usadit se ve Finsku a začít se plně věnovat lesnictví. "Po mém příjezdu do Finska jsem měl v lese spoustu práce, protože jej řadu let nikdo nespravoval. Vyčistit les od křoví a starých stromů, vyspravit cesty a strouhy, pořezat padlé kmeny – to byly první práce na seznamu priorit," vzpomíná Howard.

 

 

V roce 1993 souhlasil, že bude předvádět pily po Finsku, a od té doby je dealer Wood-Mizer na volné noze ." Profesí byl návrhář interiérů a v podnikání se dřevem už pracoval řadu let. "Restauroval jsem jako podnikatel staré hrázděné budovy ve Velké Británii. Měl jsem k tomu malou dřevozpracující dílnu. To můj zájem o dřevo utvrdilo," říká Howard.

Finsko, zasazené krásně na severu Evropy mezi Švédsko a Rusko oplývá bohatými lesy a zdroji dřeva. "Většina domů ve Finsku postavených před rokem 1960 jsou sruby nebo hrázděné konstrukce. Asi 75% Finska pokrývají lesy, nazývané "zeleným zlatem." Lesní průmysl je náš nejdůležitější sektor," zdůrazňuje Howard.

 

 

"Práce v lese mě naučila vidět jeho potenciál. Některé stromy byly "příliš dobré" na to, aby šly na hromadné průmyslové zpracování. Se zakoupením mé první mobilní pily LT40 jsem byl schopen vybírat ty správné stromy ke správnému účelu," podotýká Howard.

Finské zastoupení Wood-Mizer je rodinný byznys, takže když se zákazníci objeví ve dveřích, jsou pokaždé vřele přijati. "Náš přístup je zaměřen na službu zákazníkům. Jsme rodinná firma k dispozici v jakoukoli hodinu. Také zákazníky ujišťujeme, že jsme součástí velkého Wood-Mizer týmu a poskytneme pomoc a radu kdykoli je zapotřebí," říká Howard. Poznamenává, že "dřevo je udržitelný materiál a v téhle zemi má dlouhou tradici."

 

 

Nedávno, jako doplněk pilařské techniky, Howard a jeho dealerská kancelář "Falkberg" začaly nabízet i dřevoobráběcí stroje. "Donedávna to byly hlavně pily. Máme to potěšení ve spolupráci s Wood-Mizer zahrnout i dřevoobráběcí techniku," říká Howard.

 

 

Dřevoobráběcí stroje jako tvarovačky, srovnávačky nebo protahovačky se staly velice populární mezi výrobci po celém Finsku, hlavně pro svoji univerzálnost, snadnou obsluhu a dostupnost. Původně vymyšlené firmou MOReTENs ve Švédsku a pokračující ve Wood-Mizer, dřevoobráběcí stroje dovolují zákazníkům proměňovat jejich nápady se dřevem na hotové výrobky pro stavebnictví, pro údržbu a rekonstrukci dřevěných chalup, srubů nebo finského tradičního produktu – stavbu sauny.

 

 

Howard si uvědomuje, že bylo moudré a rozumné rozhodnutí pro MOReTENs sloučit se s Wood-Mizer a přesunout výrobu obráběcích strojů do Polska a USA. "Přesunutí výroby do Polska znamená být blíže evropskému trhu. Je to také přirozený vývoj a další krok dál pro heslo Wood-Mizer "Z lesa do konečné podoby" uzavírá Howard. "Nový výrobní závod Wood-Mizer využívá nejmodernější technologii a výrobní postupy," poznamenává Howard. "V budoucnosti bude pohodlné získat jak pily tak srovnávačky z jednoho místa," uzavírá.

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!