Nábytek ze dřeva vyráběný v německém Dolním Sasku

Autor: Friedrich Hallweg, Germany

Wood Furniture Making in Lower Saxony

Objemná kulatina je často levná, ale obtížněji se zpracovává; jen někdo ji dokáže zpracovat. Tyto potíže však nezastavily Jana Nartena, mladého truhláře z Německa, který řeže kmeny velkých průměrů a vyrábí unikátní dřevěný nábytek.

 

 

Hned u vchodu do truhlářské dílny Jana Nartena v malé, pěkně upravené vesnici Stemmen v okrese Rotenburg an der Wümme stojí impozantní hromada robustních dubových prken. Jan Narten, vítá své zákazníky s přátelským úsměvem a jeho zákazníci získávají od jeho firmy něco víc než jen výrobky ze dřeva.

 

 

Jan si uvědomil, že o velké kmeny má zájem jen několik lidí. Jejich přeprava je příliš komplikovaná a další řezání příliš pracné. Nápad zpracovávat kmeny o průměru až 140 cm a hmotnosti několika tun má však dvě hlavní výhody: takové kmeny lze získat relativně levně a lze z nich vyrábět produkty s mimořádnou přidanou hodnotou.

Ale začněme od začátku.

 

 

Po studiích, ve svých 20 letech, začal Jan pracovat jako subdodavatel pro různé firmy, především v oblasti montážních prací. Během této doby se toho hodně naučil. Postupem času ho však myšlenka na založení vlastního podniku přivedla k práci se dřevem v té nejlepší podobě.

Kamarád ze školy, který nyní pracuje jako lesník, jednou Janovi řekl: "Víš, až si budu stavět dům, uděláš mi kuchyň z olše." Byl to běžný rozhovor dvou kamarádů u piva. Protože se ale tohle téma stále opakovalo, jednoho dne si přátelé řekli, že  už je čas! Rozhodli se, že si vyrobí kuchyň z olšového dřeva, které si sami vytěží.

Prvním krokem bylo najít dobrou pilu. Řešení přineslo video na YouTube, kde byla představena pásová pila Wood-Mizer LT20.

V roce 2015 instaloval Jan ve své dílně stacionární pilu LT20 s elektromotorem a s rostoucím nadšením začal ve své firmě vyrábět řezivo pro výrobu nábytku. Těžkou kulatinu nyní přemisťuje robustní nakladač. Čerstvě pořezané dřevo se nejprve suší na vzduchu uložené na čtyřech velkých nízkopodlažních přepravnících a poté se zaveze do bioplynové sušárny dřeva pro konečné sušení.

 

 

Jan ve své firmě vyrábí všelijaké zakázkové kusy nábytku, od skříňky pod televizi až po nábytek do obývacího pokoje anebo kuchyňské linky. Jeho zákazníci se na návrhu plně podílejí. Probírá se s nimi každý detail. Zákazník určí styl, druh dřeva a desky, ze kterých bude skříňka, stůl nebo postel vyrobena. Může dokonce použít dřevo z vlastního pozemku. Janovo nadšení je nakažlivé a podle toho se vyvíjí vztah mezi zákazníkem, truhlářem a výrobkem.

 

 

Ještě donedávna se velké, odolné stolní desky s hranami pokrytými přírodní kůrou pečlivě vyřezávaly z mohutných kmenů stromů. Po 26 hodinách sušení a několikadenním opracovávání se obrousily pomocí motorové pily a parketové brusky do dokonalé hladkosti na omak. Od roku 2021 se však tato práce provádí na nové Janově pile. Jedná se o pilu Wood-Mizer LX250, která dokáže řezat silná prkna až do šířky 140 cm.

 

 

Další stroj, Wood-Mizer MB200 SlabMizer, srovnává a vyhlazuje velké dřevěné plochy až do šířky 142 cm. Teď starý nakladač ukládá velké kmeny na nízké lože pily LX250 s řeznou hlavou s širokým ústím pohybující se po dvou kolejnicích. Pila LX250 snadno rozřeže velké  kmeny na čistá prkna. Obsluha prakticky čtyřmi prsty ovládá joystick a otočný knoflík. Povrch je pak dokončen v jedné operaci pomocí zařízení SlabMizer.

 

 

Poslední úpravy zaberou dost času. V prostorách firmy zná Jan původ každého prkna. Na přání zákazníka lze příslušné informace na nábytek z tohoto dřeva vypálit laserem. Pomocí chytrého telefonu se zákazník může podívat, kde byla kdysi jeho postel, stůl nebo kuchyňská linka stromem. Zákazníci si tuto doplňkovou službu oblíbili. Další zásadní surovinou je regenerovaný "dřevěný odpad" z demolice hrázděných domů, starých dřevěných mostů a dalších starých staveb.

 

 

Osvědčila se také pila LT20 s levnými úzkými pilovými pásy s tenkým zářezem, které produkují více prken a méně pilin než běžné řetězové pily nebo tlustší pilové kotouče. Jana lze při zpracování cenného dřevního odpadu přirovnat k dobrému kuchaři. Všechno jde využít! Téměř všechny odřezky a piliny se recyklují. Najdete je v jedinečném rustikálním rámu zrcadla nebo v desce z epoxidové pryskyřice. Jde o složitou práci, která neodpouští příliš chyb a vysoká prodejní cena se získá pouze v případě, že je práce provedena dokonale. Jan zároveň pečlivě dbá na to, aby se dřevo v pryskyřici zcela neztratilo, ale zůstalo hmatatelné ve své struktuře a poskytlo výjimečný a příjemný efekt.

 

 

Pro Jana není stůl pouhým stolem, ale kusem nábytku, u kterého lidé jedí, hrají si a tráví spolu čas. Tato filozofie se prolíná celou jeho prací. Ložnice, které vyrábí, jsou oázou pohody z dubu, olše a cedru. Postele jsou celé ze dřeva a neobsahují žádný kov, a to až po vložky rámů - žádné šrouby, konzoly ani svorky. Estetika a kvalita jsou proto vždy v centru jeho pozornosti.

 

 

Předváděcí místnosti společnosti se nacházejí na dvoře a někdy i v Janově domě. Dříve se to zdálo jako nevýhoda, dnes se to však stalo vizitkou jeho úspěchu. Tato otevřenost, tvůrčí všestrannost a láska k projektům vytvářejí důvěru, která Janovu truhlářskou dílnu odlišuje od ostatních firem. A to také vysvětluje slogan jeho firmy: "Víc než jen dřevo."

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!