Legendární pila Wood-Mizer LT40: Přečtěte si co o tomto stroji říkají pilaři

Autor: Marcin Kozłowski, PR Specialist

Wood-Mizer LT40: The Best Sawmill for Your Business

 

První pila Wood-Mizer byla zkonstruována v roce 1982 a od té doby jich firma Wood-Mizer vyrobila více než 100.000 pil – z velké části to byla pila LT40. Co z tohoto stroje dělá něco tak zvláštního?

MOBILITA. Pila LT40 umožňuje přeměnu kmenů na dřevo tam, kde je materiál potřeba, například na nějakém staveništi, na dvoře u zákazníka, přímo v lese. Konstrukce té pily je lehká a kompaktní, jednoduše řečeno – ideální pro vlečení za autem. Řezná hlava je pro čas přepravy zajištěna a jakmile je pila na místě, vše co potřebujete udělat je seřídit nastavení opěrných nohou, sejmout blatníky a … můžete pracovat!  

„LT40 je fantasticky užitečný stroj. Pracuje dobře za každého počasí. Udělá skvělou práci při řezání na zakázku v horách. Obsluha je jednoduchá a intuitivní. Lze ji přepravovat na místo řezání připojenou za autem jako přívěs. Nemusím už přepravovat těžké kmeny ke stacionární pile. Práci na své pile LT40 si prostě užívám,” říká David Jones ze Skotska, uživatel LT40.   

 

 

UNIVERZÁLNOST. ”Pila LT40 je celosvětově nejprodávanější stroj Wood-Mizer, protože se hodí většině pilařských firem napříč oborem. Je to chytré řešení pro individuální pilaře, pro firmy střední velikosti, které udržují svou produkci na stálé úrovni a konečně pro velké pilařské podniky, které mají potenciál přiřadit LT40 k malému pilařskému systému,” poznamenává Dariusz Kujawa, šéf zákaznického servisu, specialista s dlouholetou zkušeností.  

Pila LT40 může vyrábět různé druhy dřeva – od klasického řeziva pro stavbu domů k rozličným konstrukčním prvkům a hotovým latím nebo prknům. Pila LT40 je slučitelná s plošinou na kmen, třídícím stolem, omítačkou prken (např. EG300) nebo s rozmítacími pilami (např. MR200). Navíc se dobře hodí pro spolupráci s hoblovkami/tvarovačkami, protahovačkami nebo stolními pilami od Wood-Mizer. 

 

 

SPOLEHLIVOST. Spolehlivost pily LT40 byla ověřena v horkém a vlhkém prostředí subtropické Afriky, v jehličnatých i listnatých lesích Evropy i v drsném klimatu Skandinávie. Pilaři používají své LT40 k řezání nejrůznějších druhů dřeva – měkkého i tvrdého, zmrzlého, vlhkého i vysušeného. Někdy se pila LT40 dokonce používá k řezání velkých ledových kostek pro stavbu ledových hotelů!  

„Wood-Mizer nabízí náhradní díly i pro nejstarší pily LT40, což charakterizuje sílu značky Wood-Mizer a to přináší majitelům pil značný prospěch. Skutečnost, že se tolik pil LT40 po celém světě používá, je důkaz užitečnosti a životnosti tohoto stroje,” zdůrazňuje Grzegorz Laskowski, výrobní a investiční ředitel společnosti pracující ve Wood-Mizer od poloviny devadesátých let.  

 

 

PODNIKÁNÍ. „Za starých časů začínat s pilařským podnikáním bylo vždy spojeno s vybudováním potřebné infrastruktury pro stacionární pilu – položení podlahy, vybudování základů, zastřešení atd., což vyvolalo relativně vysoké počáteční náklady. S mobilitou LT40 jako hlavní vlastností pily, mohla řada lidí začít své podnikání po dvoudenním školení údržby a obsluhy pily,” vzpomíná Grzegorz Laskowski. 

„Uvedení pily LT40 byla pro mladé podnikatele zásadní změna, přímo převrat, protože je to povzbudilo pracovat samostatně. Mohli činit podnikatelská rozhodnutí sami o sobě a vydělávat si sami na své živobytí. A co víc, provozování pily bylo docela snadné a údržba vyžadovala jen minimální porozumění běžné mechanice,” říká Richard Vivers, předseda správní rady holdingu Wood-Mizer, odpovědný za řízení společnosti po více než 30 let, který začínal svoji profesionální kariéru uzavíráním smluv na pily v rodném Skotsku.   

 

 

UŽIVATELÉ. První pila postavená v USA roku 1982 byla předána zákazníku jménem Joe Bistrovich, to byl začátek úspěšného prodejního rekordu stroje

„V minulosti byla pro pilařské společnosti největší starost zpracování objemných kmenů. Žádná z blízkých pilařských firem si dobře neporadila s řezáním kmenů širokých 70-80 cm a kvalita práce byla strašná. Pila LT40, kterou jsme viděli u našich přátel, to byla věc, kterou jsme potřebovali. S radostí jsme viděli pilu, která šetřila dřevo zanechávajíc v kmeni jen 2 mm zářez a obsluha pily byla tak snadná a intuitivní. Navíc byla kompaktní a velice přesná. Pilu jsme zakoupili a dělala skvělou práci  zvláště na tvrdých a drahých dřevech,” zdůrazňují majitelé polské firmy DOM, specializující se na výrobu dřevěných domů.  

„Oceňuji pilu LT40 hlavně pro snadnou a pohodlnou obsluhu. Pro ženu, pracující denně na tomto stroji, je důležité použití hydrauliky pro pohodlné zakládání kmene, obracení, vyrovnání a bezpečné upnutí na loži. Ovládací panel na mé pile LT40 byl vybaven zařízením pro automatické ovládání tloušťky řezaného dřeva (Pracovní nastavení), které za mě řeší výpočty a pamatuje si tloušťku prkna. Pracovní nastavení přepočítává tyto hodnoty automaticky a pokaždé se řezná hlava vrací do své výchozí polohy, zařízení ji pak nastavuje pro požadovanou tloušťku,” poznamenává Sandra Euleová, velice samostatná pilařka z německého Duryňska.    

„Zamilovali jsme si tento stroj od chvíle, kdy jsme jej viděli předvádět na veletrhu,” vzpomínají bratři Geronazzotovi z Itálie, provozující pilařství v obtížně přístupném alpském regionu. „S mobilní pilou LT40 se můžeme dostat na místo určené zákazníkem a tam pracovat. Jakmile dorazíme na místo, spustíme motor, aby se zahřál a po několika minutách jsme připraveni začít dělat prkna. Tímto způsobem vyloučíme dopravní problém a ušetříme hodně peněz. Nepotřebujeme traktor nebo náklaďák, abychom dopravily kmeny z lesa a pak dopravili prkna zákazníkovi”. 

 

 

FILOSOFIE. Pila Wood-Mizer je víc než jen stroj na přeměnu kmenů na řezivo. Tyto stroje nás učí jak využívat dřevo odpovědně, chránit a šetřit lesy pro příští generace. Pily Wood-Mizer se často používají k revitalizaci parků a lesů, dávají odstraněným kmenům šanci na druhý život a příležitost pro lidi postavit si ze dřeva praktické objekty. 

„Pila LT40 byla prvním strojem vytvořeným s myšlenkou na odpovědnou správu lesních zdrojů. Se super tenkými pilovými pásy, které dělají do dřeva jen 2 mm zářez je každý kmen proměněn efektivněji a přitom je množství odpadu omezeno na minimum. Když předpokládáme, že tímto způsobem ušetříme z každého kmene jedno prkno, můžeme snadno pochopit, kolik lesa můžeme zachránit od pokácení v delším období. A nadto, mobilita strojů umožňuje snížit uhlíkovou stopu pilařského procesu, protože eliminuje potřebu dopravy kmenů do stacionární pily, jak se to dělalo za starých časů,” poznamenává Robert Bagiński, prezident Wood-Mizer Industries v polském Koło, který je ve firmě od roku 1996.   

New York Heartwoods, městská pilařská a dřevozpracující společnost v New York, USA, je jedna z propagátorů tak zvané městské ekonomiky dřeva, specializující se na obnovu místních lesů a racionální využití nežádoucích kmenů. „Uzavřeli jsme smlouvu s místním Dopravním úřadem, recyklačními středisky, a rovněž s vlastníky farem a lesů k „záchraně” kmenů, které by v jiném případě skončili na smetišti. Toto dřevo od nás získá „nový život”, jelikož je proměníme na hodnotné a praktické výrobky jako jsou stoly a lavičky do parku, ploty, prkna na podlahy, nábytek nebo dokonce na městské budovy,” prohlašuje Megan Offnerová, spoluzakladatelka New York Heartwoods.

 

 

Pila Wood-Mizer LT40 je klasický stroj, ze kterého se v následujících letech zrodila celá řada pil LT a také LX. Dnes řada pil jiných značek vypadá podobně jako LT40 – následují její osvědčenou konstrukci!  

 

V roce 2022 oslavuje Wood-Mizer 40. výročí pily LT40. To je pro tento stroj mimořádné uznání, přední inženýři Wood-Mizer, všichni zaměstnanci Wood-Mizer a tisíce vlastníků pil po celém světě mohou ji hrdě nazývat “Moje legendární pila LT40”. 

 

Dozvěďte se víc o mobilní pile Wood-Mizer LT40:

***

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!