Mobilní pila ve francouzských horách: Řezání v každém ročním období!

Autor: Marcin Kozłowski, PR Specialist

Year-round sawmilling in Haut-Verdon valley with the Wood-Mizer LT70 portable sawmill

 

S mobilní pilou Wood-Mizer LT70 řeže francouzský pilař Serge Jourdan místní dřevo pro tesaře, řeže na zakázku a je k dispozici kdykoli pomoci jiným uživatelům pil Wood-Mizer v údolí řeky Le Verdon poblíž obce Beauvezer.

“Jmenuji se Serge Jourdan. Mám mobilní pilu v údolí řeky Le Verdon ve francouzských Alpách. Proč jsem si vybral pilu LT70? Protože se snadno přepravuje. Pracuji v horské oblasti a když putuji horskými průsmyky a lesními cestami ve výšce 2400 nad mořem, vždycky jsem schopen svou pilu zvládnout. Ten stroj běží prakticky každý den v roce!” 

Serge pracoval se dřevem od svých šestnácti let, začínal v údolí jako sezónní dřevorubec a lesní dělník. Vždycky chtěl pracovat v lese, proto absolvoval odbornou školu v profesi lesní výroba. V roce 1993 založil své dřevorubecké a lesnické podnikání, ale kvůli klesajícím výdělkům za tuto práci se rozhodl rozšířit své služby o pilařství. “Dříve jsem krátce pracoval na místní stacionární pile, ale brzy jsem si uvědomil, že tohle je příliš složité, aby to pro zákazníky přiměřeně pružně fungovalo . V roce 2000 jsem byl první smluvní mobilní pilař v oblasti s neustále rostoucí evidovanou klientelou,” vzpomíná Serge Jourdan. 

I když byl průkopníkem mobilního pilařství v oblasti údolí horního toku řeky Le Verdon, potřeboval Serge, aby místní lidé pochopili skutečnou hodnotu svého dřeva. Desítky let lidé prohlašovali, že místní dřevo není dost dobré na stavbu domů, třebaže některé staré vesnické domy jsou už staré 300 let stále vypadají solidně. “Dnes už o tom nikdo nepochybuje,“ říká Serge. “Všechny mé zákazníky lze rozdělit na dvě skupiny – ty, kteří přicházejí do mého skladu a hledají kvalitní modřínové dřevo z místních zdrojů a ty, kdo si objednávají moji mobilní pilu na místa, kam žádný jiný pilař nezajede.” 

 

 

Pojízdná pila LT70 v horách

Sergův úspěch by nebyl možný bez účinného, spolehlivého a co je nejdůležitější, mobilního pilařského zařízení. Pojízdná pila LT70 je druhým strojem značky Wood-Mizer, který vlastní. Začínal svůj pilařský byznys v roce 2000 s pilou z druhé ruky LT40 a prodal ji s najetými asi 6800 hodinami. “Potřeboval jsem ji vyměnit za trochu větší stroj. Průměry kmenů řezané na LT40 a LT70 jsou podobné, ale s pilou LT70 mohu pracovat rychleji. Rozhodl jsem se pro pilu LT70 protože si pamatuji svou LT40 jako odolný a vytrvalý stroj, který se snadno používal a udržoval, jen s několika součástmi, které se opotřebovávaly a které bylo třeba pravidelně měnit.”

https://woodmizer.cz/lt70-sawmill je spolehlivá pila, která si poradí s nároky mobilního pilařství v horách. “Když jsem u zákazníka někde v horách, mohu pracovat na mojí LT70 i když prší. Může trvat trochu déle než stroj ustavím na nerovné a mokré půdě, ale vždycky nakonec práci udělám,” říká Serge. “Doporučil bych pilu LT70 i jiným pilařům, protože její použití a přeprava jsou snadné, zvláště s ložem velikosti M (6,5 m dlouhé), což je nejlepší volba pro horské průsmyky a lesní cesty.”

“Vzpomínám si na jednoho mobilního pilaře, který zásoboval své zákazníky dlouhými střešními trámy, které tahal za vojenským náklaďákem. Jednou mi volal a žádal o pomoc, když jel k zákazníkům, protože nemohl projet po obtížné cestě vysoko v horách. Aby se k zákazníkům dostal, trvalo mu to přes tři hodiny, zatímco můj vůz s připojenou LT70 to zvládl jen za hodinu jízdy. Byl jsem rád, že jsem mu mohl pomoci!”

 

 

Nejlepší investice do zařízení Wood-Mizer

Vedle pojízdné pily LT70, vlastní Serge další zařízení Wood-Mizer, aby byl plně nezávislý podnikatel. Pro doplnění tohoto stroje zakoupil prodloužení lože, které mu dovoluje řezat kmeny dlouhé až  12 m. V dílně má Serge také zařízení Wood-Mizer pro údržbu pilových pásů – dvě ostřičky, šrankovník a https://woodmizer.cz/mp360-planer-moulder pro výrobu konečných dřevěných prvků. A navíc vlastní i sušičku pro sušení dřeva.  

“Zkombinování 4 stranné srovnávačky/tvarovačky se sušárnou dřeva byla dobrá investice,” vysvětluje  Serge. “Po proměně kmenů na řezivo, vždycky nějaká prkna z objednávek od tesařů zbudou. Prodávat tahle prkna na objem se nevyplácelo, a tak jsem uvažoval o sušení dřeva a prodávat je jako hotové konečné dřevěné výrobky. Koupil jsem sušárnu dřeva tvořeném 6 metrovým kontejnerem s regulovanou teplotou a srovnávačku/tvarovačku pro výrobu modřínových obkladů nebo podlah a poměrně širokých stavebních rámů.”

 

 

Pilový pás pro každý druh dřeva

Předtím než zakoupil mobilní pilu Wood-Mizer, pracoval Serge nějaký čas na místní stacionární pile a nasbíral tam spoustu zkušeností s udržováním pilových pásů. “Vždycky jsem to ostření prováděl sám. Než jsem koupil svou mobilní pilu, prodělal jsem kurz ostření velkých svislých pásů (na katr), to mi velice prospělo, když jsem se později dostal k ostření svých vlastních pilových pásů Wood-Mizer.”

Ve své dílně má dvě ostřičky – jedna je připravena pro profil 10/30, který používá nejčastěji a druhá pro profily 13/29 nebo 4/32, podle aktuální potřeby. Serge má vždy tyto profily pilových pásů připraveny v regálu. Profil 4/32 používá k řezání vysušeného a tvrdého dřeva, zatímco profil 13/29 používá pro měkké dřevo, případně pro borovici nebo modřín. “Mám dva druhy profilu 10/30 – klasický šrankovaný pilový pás a pás se stelitovými špičkami. Když si kmenem nejsem jistý nebo když tam mohou být nějaké hřebíky nebo kovové smetí použiji vždy šrankovaný pilový pás. Jinak použiji pilový pás se stelitovými špičkami,” vysvětluje Serge.

Znalosti o použití vhodného pilového pásu pro daný druh dřeva umožňují, aby Serge zpracovával nejrůznější stromy dostupné v údolí řeky Le Verdon. V dolní části údolí jsou nějaké borovice lesní, zatímco výše je více modřínu, to je Sergův oblíbený druh dřeva. Dále, směrem dolů údolím, je borovice halepská, která je stále více oblíbená ve stavařství. Podél řeky jsou také nějaké listnaté stromy, jako dub a jasan. Kolem hory Mont Ventoux můžete narazit na některé vzácné druhy – cypřiš a cedr. “Za posledních  22 let jsem musel pořezat skoro každý druh dřeva, dokonce i stromy, které ve Francii nerostou. Řezal jsem ruskou olivu, Jidášův strom, zimostráz, hrušeň a meruňku…, s mojí pilou LT70 a správným pilovým pásem Wood-Mizer mohu řezat každý druh dřeva!” prohlašuje Serge. 

 

 

Rozšířené zákaznické služby 

Serge Jourdan si získal svoji pověst v údolí nejen dodávkami vysoce kvalitního dřeva místním tesařům nebo svými zakázkami v obtížně přístupných horských místech, ale také zajištěním nejlepší zákaznické podpory jiným uživatelům pil Wood-Mizer. Vedle úspěšně běžícího pilařského podniku je také už více než 22 let zástupcem firmy Wood-Mizer. Mezi jeho povinnosti patří poskytování technické podpory, provádění oprav a instalací, zaškolení nových uživatelů a předvádění pil Wood-Mizer na různých výstavách a veletrzích. 

“Vždycky jsem se snažil svým zákazníkům vyhovět co nejlépe. Někdy opravím pilu se svým zákazníkem po telefonu hned. Je podstatné být schopen zajistit zákazníkovi neodkladnou pomoc. Dobře vím jaký je to pocit, když jste v listopadu v horách a ze dne na den napadne kolem 50-60 cm sněhu. Bez náhradního dílu, který potřebujete pro svou rozbitou hydrauliku asi nebudete chtít tam venku přežít další den,” vysvětluje Serge.        

 

 

***

 

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!