Wood-Mizer BMST50 ostřička a šrankovník v jednom stroji

Affordable Blade Maintenance with the BMST50 Blade Sharpener and Setter Combo Unit
08.03.2023

 

Sloučením dvou operací údržby pilového pásu do jednoho stroje nabízí Wood-Mizer chytré řešení pro pilaře, kteří chtějí pečovat o své pilové pásy prostě sami. BMST50 je zkombinované zařízení, které efektivně a levně pás ostří i nastavuje. Navíc šetří prostor v dílně, protože k práci na tomto zařízení vyžaduje jen jeden stůl nebo ponk.

Ostřička a šrankovník BMST50 je stroj 2v1 (dva v jednom), navržený pro provádění obou operací údržby pásu; proto je často nazýván zařízení Sharp’n’Set (Ostři a nastav). Je to dokonalé řešení pro „maloobjemové“ pilaře, jelikož si mohou udržovat své pilové pásy sami a lacino. Nemusí kupovat dva samostatné stroje – jeden pro ostření a druhý pro nastavování pásů, což je obzvlášť důležité, pokud mají v dílně omezený prostor.

 

 

Ostřička a šrankovník pásů Wood-Mizer BMST50 je manuálně obsluhované zařízení s jednoduchou obsluhou, jež sníží náklady na přípravu pásů k práci. Uživatel ovládá stroj dvěma pákami – jedna je pro pohyb pilového pásu vpřed a druhá pro broušení a nastavování zubů. Přepínání mezi ostřením a šrankováním je rychlé a jednoduché. BMST50 je kompatibilní s pilovými pásy širokými 32 mm většiny typů a profilů Wood-Mizer. 

BMST50 je vybaven podpěrnými rameny pilového pásu, které jistí pás během ostření a operátor může seřídit tlak působící na pás stejně jako vzdálenost brusného kotouče od pásu. Navíc tam jsou snadno seřiditelné otočné knoflíky dělení zubů pro jemné nastavení ostření a knoflík upravující polohu pro různé šířky pilového pásu a seřiditelný stavěcí bod při šrankování. Ostřička a šrankovník BMST50 se dodává s měřidlem šranku zubu pro kontrolu konzistence a přesnosti nastavení všech zubů. 

Zařízení Sharp’n’Set vyžaduje pro instalaci stabilní a rovný povrch, například stůl,  stojan, pracovní ponk. Díky svým kompaktním rozměrům 50 cm x 50 cm může být umístěn do skoro libovolného kouta dílny. Pro pohon stroje je použit stejnosměrný motor 12 V s možností doplnění napájení ze zdroje 230V stř. 

 

 

Zařízení používá brusný kotouč CBN, který byl vyvinut pro rychlé a efektivní ostření pilového pásu. Povrch kotoučů CBN je velice abrazivní brusný materiál, který umožňuje účinné broušení bez rychlého ztupení kotouče a nebo jeho přehřátí. Ostřička a šrankovník BMST50 používá standardně CBN kotouč o průměru 127 mm, který vyžaduje pro řádnou funkci brusný olej. Aby bylo ostření pásu co možná nejefektivnější, jsou CBN kotouče k dispozici v několika standardních profilech. Uživatel musí pečlivě přiřadit CBN profil k profilu zubů pilového pásu.
  
Pro nejlepší výkon pilového pásu je zapotřebí, aby byly zuby náležitě naostřeny a nastaveny. S každým dalším ostřením se šrank zubu zmenšuje a vyžaduje opětné nastavení. Při nastavování zubů je vzor “levý-pravý-přímý” podstatný k zajištění, že vlevo a vpravo vyhnuté zuby jsou pro řezání materiálu a přímý zub pro odstraňování pilin z tenkého zářezu. Obecně platí, že se používá užší šrank pro tvrdé dřevo a širší pro měkké dřevo.   

 

 

Ostřička a šrankovník BMST50 má jednoletou záruku a plnou technickou podporu během a po tomto období. Zařízení je připraveno k provozu po vybalení.

Pro další informace o zařízení údržby pilového pásu navštivte prosím oficiální webové stránky Wood-Mizer nebo kontaktujte svého místního zástupce Wood-Mizer.

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!