Wood-Mizer Europe uzavírá rok 2021 a dělá plány do budoucna

Wood-Mizer Europe wraps up 2021 and makes further plans for the future
29.12.2021

Když se rok chýlí ke konci, je čas shrnout jeho klíčové momenty a navrhnout plán pro rok následující. V rozhovoru s obchodním ředitelem Wood-Mizer Krzysztofem Kropidłowskim se budeme zamýšlet nad událostmi letošního roku, probereme stav dřevozpracujícího průmyslu a nahlédneme do plánu firmy pro následující rok.

 

2021 byl dalším rokem který byl významně ovlivněn rozvojem pandemie. Navzdory všem náročným výzvám to byl pro obor dobrý rok. Spotřebitelský trh vykázal rostoucí poptávku po surovinách i výrobcích ze dřeva , jako je stavební dřevo, palety a nábytek. Spotřebitelé se obávají nastupující inflace a rozhodují se renovovat své byty, stavět domy a investovat do různých nemovitostí. Neradi mění peníze za spotřební zboží. „Čím dříve utratíte peníze a dokončíte svůj projekt, tím méně budete zasaženi poklesem ceny peněz,” vysvětluje Krzysztof Kropidłowski.

 

 

Wood-Mizer není přímý výrobce v nábytkářském průmyslu, ale je významným dodavatelem strojů pro tento obor. „Vyrábíme stroje a zařízení, která jsou pro naše zákazníky nezbytná. V současné době využívají čas k rozšiřování svých provozů, zlepšování výrobních linek a zavádění nových řešení. Investují teď pro zajištění lepší budoucnosti jejich podnikání,” připouští Krzysztof Kropidłowski.

To má za následek získávání údajů o produkci Wood-Mizer: doba k realizaci je delší vlivem zvýšené poptávky po průmyslových strojích k výrobě finálních dřevěných výrobků.


Do roku 2022 s optimismem

Předpokládáme, že rok 2022 bude úspěšný, ale na druhé straně také náročný. Množství dřeva příští rok k dispozici pro průmysl a systémová omezení v aukcích zvyšují mezi investory nejistotu. „Objednávek je hodně a ekonomika si vede stále dobře, ale inflace ujídá z rentability. Výrobní společnosti v dřevozpracujícím průmyslu budou stavět svůj provozní plán na dostupnosti materiálu. To ovlivní jejich rozhodování ohledně rozšiřování firmy nebo najímání nových zaměstnanců,” podotýká Krzysztof Kropidłowski. „Příští rok bude nicméně zajímavý, plný výzev. Nastane další selekce firem. Dnes je těžké říci, kolik z nich se s novou ekonomickou realitou vyrovná.”

 

 

Pro Wood-Mizer vypadá začátek příštího roku optimisticky, když se vezme v úvahu počet objednávek čekajících na výrobení. Pro zákazníky to však není dobrá zpráva, protože čekací doba na stroje se stává delší než obvykle. Jako jedna z mála firem v regionu může být Wood-Mizer hrdý na rozšíření své infrastruktury v dubnu 2021. V důsledku toho firma vytvořila několik tuctů nových pracovních míst a posílila svou výrobu, výzkum a vývoj. „I když globální průmysl trpí nedostatkem surovin, naše společnost zvládá tuto situaci velice dobře. Naše plánovací strategie se ukázala být velice správná, takže vstoupíme do příštího roku s vynikajícími výsledky prodeje 2021 a dlouhým seznamem objednávek zákazníků pro rok 2022,” říká Krzysztof Kropidłowski.

 

 

Nová výrobní a kancelářská hala a další přirozený růst

Wood-Mizer se těší na rozšiřování své infrastruktury v roce 2022 postavením další výrobní a skladovací haly a nabráním nových pracovníků do různých oddělení podniku. Celková podlahová plocha nových pracovišť dosáhne 10,000 m2, z toho asi 3,000 m2 pro moderní sklady s pěti nakládacími rampami, vysokými zakládacími regály a automatickým systémem zakládání, vyhledávání a přemisťování materiálu. V nové hale bude dostatek prostoru pro výrobu pilových pásů a pro oddělení výzkumu a vývoje.

 

 

Wood-Mizer také investuje do expanze na lokální trhy na dalších kontinentech. V Asii, Oceánii a Africe otevírá Wood-Mizer nová zastoupení, která firmě pomohou získat kontakt s místními zákazníky, vytvořit podmínky pro další růst a nabídnout jim odpovídající zákaznický servis. „Potřebujeme vzít v úvahu nové klimatické programy a restrikce ve vztahu k životnímu prostředí, které budou mířit na nadměrné a nezákonné odlesňování. Bude se objevovat více lokálně a méně globálně vytěženého dřeva současně, začne poptávka po zpracování dřeva na těchto trzích. Místní investoři se budou pravděpodobně poohlížet po koupi pásové pily a v budoucnu třeba po dalších strojích z nabídky Wood-Mizer,” vysvětluje Krzysztof Kropidłowski. „Wood-Mizer se chystá pokračovat v otvírání nových zastoupení a přirozeném rozvoji. Půjdeme na místa kde nikdo předtím ještě nebyl!”

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!