Výrobky Wood-Mizer pomáhají při vzdělávání o odpovědném pilařství

Wood-Mizer Products Help In Educating About Responsible Sawmilling
05.10.2022

 

Udržitelná a pečlivá správa zdrojů dřeva od lesa po konečný tvar může přispět k uchování bohatých a prospívajících lesů pro příští generace. Pily Wood-Mizer pomáhají udržovat lesy, parky a další zelené oblasti sloužící přírodě a okolním společenstvím. Wood-Mizer podporuje a vzdělává pilaře k uplatňování zásad cirkulární ekonomiky, kdy je každý jednotlivý kmen využit odpovědně, žádné kmeny nejsou pořezány, pokud to není nezbytné a nové stromy jsou pěstovány co nejčastěji je to možné. 

 

 

Stále více organizací si začalo všímat udržitelného lesního hospodaření, což znamená ochranu přírody a efektivní využívání zdrojů dřeva. “Dobře spravované lesy jsou důležitou součástí místní ekonomiky,” vysvětluje Alberto Dotta, ředitel Lesního konsorcia v italském údolí Alta Val di Suza. “S dobrým spravováním lesa, jeho funkce – od produkce dřeva po zachování biodiverzity – zůstanou udržitelné navěky. Využíváme pilu Wood-Mizer LT20 k proměně dřeva na materiál k údržbě lesních můstků, cest a plotů.”

Během Klimatického summitu OSN COP26 ve skotském Glasgowě, předvedla firma Wood-Mizer svoje pilařská zařízení stovkám návštěvníků, aby jim ukázala jak Wood-Mizer lidem pomáhá udržitelně budovat svá obydlí a znovu je vzkřísit ve zničených oblastech po přírodní pohromě nebo zachránit městské dřevo před použitím jako palivové dříví nebo materiál na kompost. “Wood-Mizer podporuje a povzbuzuje jednotlivce, komunity i podnikatele k lepšímu využití městského dřeva, protože o každý městský strom, který zachráníme na řezivo musíme o jeden méně pokácet ve zdravém lese,” podotýká Scott Francisco, autor nejrůznějších programů udržitelného využívání dřeva (např. Pilot Projects, Cities4Forests). 

 

 

Podnikatelé, kteří obhajují rozumné použití zdrojů dřeva ve výrobním procesu inklinují k volbě pilařských zařízení Wood-Mizer, jelikož ta umožňují chytré a efektivní pilařské zpracování. S originálními pilovými pásy Wood-Mizer s tenkým zářezem může operátor získat z každého kmene více dřeva, a vyprodukuje co možná nejméně pilin. “V mojí firmě proměníme celý kmen na hodnotnou produkci. Veškerá surovina musí být proměněna na výrobky s nejvyšší možnou přidanou hodnotou,” vysvětluje Gabor Erdelyi, majitel maďarské společnosti Robinia Group KFT, specializující se na venkovní konstrukce vyrobené ze dřeva stromu Trnovník akát. 

Vlastníci pil Wood-Mizer jsou přirozenými správci životního prostředí zaměření na řádné hospodaření se zdroji, na snižování spotřeby energie a na minimální dopady na půdu a pozemky. Technická řešení, která prokazují zařízení Wood-Mizer, jsou v souladu s životním prostředím a zahrnují tyto tři hlavní aspekty – použití pilových pásů s tenkým zářezem, výhody mobilní pily a použití úsporných a efektivních motorů pil. 

1.    Pilové pásy

Všechny pily Wood-Mizer používají technologii pilového pásu s tenkým zářezem, to znamená, že pásy jsou tlusté jen 2-3 mm a při řezání dělají ve kmeni jen drobný řez. S tenkým a úzkým pilovým pásem omezí operátor odpad v pilinách a získá z každého kmene více dřeva, to znamená, že musí být k výrobě stejného množství dřeva pořezáno méně stromů. Pilové pásy Wood-Mizer snižují množství produkovaného odpadu (piliny, třísky), který by obvykle zůstával nevyužitý (a v procesu řezání je spotřebováno méně energie).

Obecně, úzké a tenké pilové pásy nevyžadují zvýšený výkon motorů ve srovnání s technologiemi kotoučových nebo rámových pil. Úzké pilové pásy se snadno udržují (přeostřením), což znamená méně energie pro zařízení na údržbu pilového pásu a pilové pásy mají delší životnost. 

 

 

2.    Mobilní pilařství

Mobilní pilařství umožňuje lidem využít obnovitelné a ekologické materiály ke stavbě domů a budov při použití menšího množství umělých materiálů jako jsou kovy, plasty a beton. Navíc, když vezmete pilu ke kmenům, dopad na životní prostředí se sníží, protože do procesu je zahrnuté méně nákladních vozů. Snížení spotřeby paliva a znečistění oxidem uhlíku je další pozitivní příspěvek životnímu prostředí. Nadto, s pojízdnou pilou můžete snadno vyčistit  jakýkoli prostor v sousedství od nežádoucích kmenů (stromy poškozené blesky, napadené stromy, vyhozené kmeny atd.), které by jinak byly ponechány, aby shnily a uvolnili uhlík do atmosféry. Proměna kmenů, které by jinak byly znehodnoceny, na hodnotné dřevo s uloženým uhlíkem je dobrá služba životnímu prostředí.  

“Mobilní pila LT40 poprvé dodána do Evropy v devadesátých letech nabídla nový směr pilařství. Když jsme s prvními pilami jezdili kolem do blízkých vesnic řezat kmeny pro naše zákazníky, seběhli se sousedé z celého okolí, aby ten stroj viděli. Lidé nechtěli věřit, že lože pily unese tíhu velkého kmene, ale k jejich překvapení, LT40 řezala takové kmeny na prkna a trámy bez velké námahy. Zákazníci mohli získat z jednoho kmene podstatně více dřeva než čekali. Pro průmysl to byl prostě převrat. Byla to revoluce!" vzpomíná Dariusz Kujawa, manažer oddělení zákaznického servisu.

“Dřevo, které používáme pro výrobu je odpadový materiál a pochází z demolic zbytečných hospodářských budov nebo z kácení starých ovocných sadů. S mobilní pilou Wood-Mizer LT15 můžeme zpracovat dřevo přímo na místě. Když na místo přijedeme, potřebujeme jen sundat blatníky, odblokovat řeznou hlavu a vyrovnat lože,” vysvětluje Kamil Broda, majitel polské firmy  OLD Mountains, specializující se na výrobu nábytku a předmětů každodenní potřeby z recyklovaného dřeva.

 

 

 

 

3.    Efektivní motory pil

Všechny motory používané na pilách Wood-Mizer jsou věhlasné jako úsporné a efektivní jednotky, spotřebovávající co možná nejméně paliva/elektřiny. Spalovací motory použité na pilách (např. G57 a D42S) splňují poslední Stupeň V emisních norem, zatímco většina elektromotorů použitých na pilách Wood-Mizer má certifikát s třídou účinnosti IE3 (méně spotřebované energie pro generování stejného výkonu). A co víc, elektrické a elektronické díly pilařských zařízení Wood-Mizer splňují směrnici RoHS - Restriction of Hazardous Substances – omezení nebezpečných látek (nebezpečné materiály jsou ve výrobním procesu používány jen omezeným způsobem). 

Navíc, evropská výrobní divize Wood-Mizer v polském Koło je řízena a udržována způsobem, který umožňuje, aby výrobní proces byl k životnímu prostředí pokud možno s neutrálním vlivem. Zdravotní a bezpečnostní zásady ve firmě zahrnují řádné třídění odpadových materiálů, použití  filtrů v továrních komínech a odsávací systémy či použití barev a a chemických látek, které co nejméně škodí životnímu prostředí. Wood-Mizer spolupracuje jen s dodavateli a smluvními partnery, kteří ve svých závodech zavedli zásady přijatelné ochrany životního prostředí.      

 

 

***

 

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!