Systémy Wood-Mizer průmyslového pilařství představené na veletrhu LIGNA 2023

Wood-Mizer Systems at LIGNA 2023
16.05.2023

 

Během veletrhu LIGNA představila společnost Wood-Mizer Systems své nejlepší a nejmodernější linky, včetně jedné určené pro zpracování velkých objemů dřeva na bázi průmyslové pily WB2000 a další vyvinuté pro zpracování kulatiny na paletová prkna na bázi dvojité svislé pily TVS-HD. Kromě toho společnost Wood-Mizer předvedla také své nejpokročilejší řešení pro těžké pilařské práce - optimalizační omítačku EA3000.

Průmyslová pilařská řešení Wood-Mizer přitahují pozornost průmyslu díky své přijatelné ceně a nízkým nákladům na údržbu ve srovnání s podobnými řešeními nabízenými konkurencí. Zákaznicky upravené pilařské linky Wood-Mizer umožňují dosáhnout maximálního výnosu z každého kmene při co nejmenší produkci odpadu. Díky konstrukci přizpůsobené konkrétním potřebám zákazníků mohou pilařské společnosti snížit pracnost a současně využít automatizaci a chytrá řešení ke zvýšení své produktivity.

Od svého uvedení na trh v roce 2015 si řada pilařských firem po celém světě nainstalovala průmyslovou pilu Wood-Mizer WB2000, čímž zvýšila svou produktivitu dvakrát až třikrát. Průmyslová pila Wood-Mizer WB2000 je stroj, který v sobě spojuje výhody technologie tenkých a širokých pilových pásů - účinnou pilovou hlavu pro vysoce výkonné řezání navrženou pro práci s 50 mm nebo 75 mm širokými, případně 100 mm širokými pilovými pásy Stellite, masivní lože s hydraulikou pro manipulaci s kmeny a spoustu funkcí pro snadnou obsluhu.

 

 

Během veletrhu LIGNA byla průmyslová pila WB2000 vybavena novou kabinou obsluhy, která zvyšuje bezpečnost a pohodlí obsluhy. Izolovaná, prostorná kabina poskytuje pohodlné pracovní prostředí a dobrý přehled nad řezáním. Snadné ovládání pily z kabiny umožňují až čtyři videokamery sledující proces a 12 palcový dotykový displej se dvěma joysticky pro aktivaci funkcí a ovládání parametrů řezání.

Moderní a těžká konstrukce lože pily s nosností 6 tun je postavena na dvou robustních ocelových nosnících tvaru C (400 x 110 mm). Lože je vybaveno nejmodernějšími hydraulickými funkcemi pro manipulaci, včetně upínání kmene, řetězových obracečů, poháněných válečků, bočních opěr a upínání s přítlakem dolů. Komponenty pro manipulaci s kmenem jsou modulární a lze je přizpůsobit individuálním požadavkům.

Průmyslovou pilu WB2000 lze použít jako efektivní samostatně stojící stroj nebo jako součást průmyslové pilařské linky pro vysoce výkonnou a automatizovanou velkoobjemovou výrobu dřeva. Široká hydraulická výbava a prodloužení lože z ní činí univerzální stroj pro zpracování kmenů různých průměrů, délek a hutností.  

Průmyslová pila WB2000 s plošinou na kmen, třídicím stolem a rozmítací pilou s dvojitým vřetenem MR200 je vysoce účinná pilařská linka určená pro velké pilařské podniky. Plošinu pro rychlé a bezpečné nakládání kmenů lze konfigurovat v délce od 3,6 m do 6 m a se 2-3 transportními řetězy (k dispozici také ve verzi pro těžký provoz). Za pilou je umístěn modulární třídicí stůl pro automatizovaný příjem materiálu a jeho směrování k dalšímu zpracování. Jednotlivé moduly (každý o délce 3 m) lze spojovat do skupin a násobit je tak, aby vznikly třídicí kapsy. Pilařskou linku lze také rozšířit o další stroje a zařízení, např. na levé a pravé straně mohou být instalovány skluzy nebo sběrné kapsy, omítací nebo rozmítací pily. Mohl by být také instalován dopravník pro odběr materiálu, který by dopravoval hranoly na multirip a třísky do štěpkovače.   

 

 

Multirip (vícenásobné rozřezávání) MR200 se dvěma vřeteny je dokonalý průmyslový stroj, který zvyšuje produktivitu pily a zkracuje čas a práci potřebnou k rozřezávání hranolů. Vzhledem ke své spolehlivosti, přesnosti a všestrannosti je výhodnou investicí ve velkých výrobních závodech. Jeho kompaktní a funkční konstrukce zahrnuje centralizovaný ovládací panel, proměnnou rychlost posuvu (1,5-15 m/min), laserové ukazovátko a pomocný podávací váleček, odolné modulární vstupní a výstupní stoly, 3 poháněné přítlačné válce a volitelný vestavěný štěpkovač. MR200 pracuje až s 12 kotoučovými pilami na každém hřídeli, což výrazně urychluje proces řezání. Dokáže řezat dřevo o šířce až 540 mm a tloušťce až 200 mm.

Na veletrhu LIGNA představila společnost Wood-Mizer také dvojitou svislou pilu TVS-HD se skloněnou plošinou na kmeny, zařízením na třídění materiálu a dva stroje pro průmyslovou optimalizaci - vodorovnou pilu HR700 a omítačku prken EG800. Tato řada byla vyvinuta v reakci na potřeby výrobců palet, kteří hledají vyšší výtěžnost dřeva, nižší nároky na technickou údržbu, nižší spotřebu energie a nižší náklady na pracovní sílu.

Dvojitá svislá pila TVS-HD je cenově výhodné, univerzální a vysoce výkonné průmyslové pilařské řešení, které je spolehlivé a odolné. Pila je dodávána s vynikající technickou podporou během záruční doby i po ní. Pila TVS-HD dokáže efektivně odstranit oba svislé boky kmene o průměru až 450 mm a délce 5,2 m při jednom průchodu. Díky dvěma řezným hlavám poháněným dvěma elektromotory (každý o výkonu 18,5 kW) se řezání provádí pouze v jednom průchodu. Centralizovaný hydraulický systém napíná oba pilové pásy současně (šířka 50 mm nebo 32-38 mm, délka 4670 mm). Z vyvýšeného stanoviště s ergonomickým ovládacím panelem může obsluha zvolit požadovanou velikost řezu, protože stroj se na tuto velikost automaticky nastaví, aniž by bylo nutné kmeny před řezáním třídit.

 

 

Stroj je nastaven tak, že skloněná zakládací plošina dopravuje kmeny do automatického obraceče. Obraceč kulatiny s kladivovými pneumatickými válci se na vstupní straně otáčí a umisťuje materiál na pohyblivé řetězové podávání. Dále je kmen veden systémem přítlačných válců, které mu poskytují maximální stabilitu při řezání. Po řezu se uvolňují boční kotouče systému odstraňování odříznutých kusů a ty padají na dopravníky instalované pod nimi.

Zvýšení efektivity výroby palet vyžaduje optimalizaci některých pilařských operací, jako je například rozřezávání hranolů nebo omítání prken. Proto se TVS-HD nejlépe osvědčuje v pilařském systému s vícehlavou vodorovnou pilou HR700 a průmyslovou omítačkou EG800.  

Vícehlavá vodorovná pila HR700 je určena pro pilařské firmy, které rostou a rychle expandují. Její modulární konstrukce umožňuje použít až šest hlav, aby bylo možné velké hranoly přeměnit na šest fošen a jeden zbytek v jediném průchodu. Pila HR700 je k dispozici v základní konfiguraci se dvěma hlavami a lze ji kdykoli rozšířit o další moduly. Jedna pilová hlava využívá pilové pásy 32-38 mm široké a 4670 mm dlouhé  a je poháněna elektromotorem o výkonu 11, 15 nebo 18,5 kW, což umožňuje řezat hranol o rozměrech 400 x 400 mm. Model HR700 je také vybaven dvojitým ocelovým dopravním pásem podporujícím plnou šířku hranolu, poháněnými válci s hroty pro přidání dostatečné síly pohybujícím se  hranolům, centralizovaným systémem napínání a mazání pilových pásů pro každý dvojhlavý modul a volitelnými válci pro kratší hranoly. Stanice ovládání může mít také vícenásobné Pracovní nastavení a elektrický pohyb nahoru/dolů.

 

 

Průmyslová omítačka prken Wood-Mizer EG800 je univerzální stroj, který v sobě spojuje funkce omítačky a multiripu. Její primární funkcí je omítání prken o tloušťce až 50 mm vysokou rychlostí. Může pracovat s nižšími rychlostmi podávání a pak omítat materiál o tloušťce až 110 mm. Model EG800 je k dispozici s motory o výkonu 30-55 kW, které pohánějí standardní čtyři pilové kotouče (max. průměr 400 mm) na 60mm hřídeli. S přídavnou sadou distančních vložek je možné instalovat více kotoučů pro dosažení různých velikostí výrobku. Elektronická regulace rychlosti posuvu v rozmezí 0-50 m/min v samostatném režimu nebo až 130 m/min při práci v pilařské lince. Válečkové vstupní/výstupní stoly umožňují bezpečnou a pohodlnou obsluhu stroje. Materiál vstupuje oknem o rozměrech 640 x 120 mm s ochranným závěsem a je uvnitř podáván čtyřmi spodními válečky a dvěma modulárními válečky s přítlakem. Na přání je omítačka/multirip EG800 k dispozici s nastavitelným kotoučem ovládaným z Pracovního nastavení panelu obsluhy, čtyřmi laserovými ukazovátky pro snadné zarovnání prkna, prodloužením vstupního/výstupního stolu a pásovým dopravníkem pilin.  

Na samostatném stánku určeném průmyslovým vystavovatelům představila společnost Wood-Mizer své nejnovější, technologicky nejvyspělejší řešení pro pilařský průmysl - optimalizační omítačku EA3000 pro systémy Wood-Mizer. Využívá pokročilou technologii snímání kamerou, k dosažení vysoké přesnosti a nízkého odpadu při procesu omítání. Všechny operace - od podávání materiálu přes skenování, polohování až po řezání - probíhají automaticky. Model EA3000 je vybaven motorem o výkonu 2x 30 kW (volitelně 2x 45 kW), který umožňuje efektivní řezání materiálu o šířce až 550 mm a tloušťce až 100 mm. Při rychlosti podávání 150-250 m/min může rychlost výroby dosáhnout až 16 prken za minutu. Při řezání stroj využívá dva vystředěné pilové kotouče o průměru 450 mm. Ve standardní konfiguraci je stroj EA3000 vybaven elektrickým servo systémem, automatickým zarovnáváním prken, stacionární PLC řídicí stanicí, optickým skenerem materiálu a systémem poháněných pneumatických přítlaků. Volitelně lze omítačku vybavit systémem příčného skenování prken. 

 

 

Všechny střední a velké dřevozpracující podniky jsou vítány ke spolupráci se společností Wood-Mizer Industrial Sawmilling Solutions. Technický tým společnosti Wood-Mizer je odhodlaný a připravený podělit se o své nejlepší znalosti a zkušenosti a pomoci tak vašemu podniku v jeho rozvoji a prosperitě.

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!