Zajímavý projekt z Finska: velká dřevěná sauna na ostrově v Helsinkách

Autor: Wood-Mizer, Europe

Building a Large Wooden Sauna in Finland

Díky pile Wood-Mizer s prodlouženým ložem dostala finská dřevozpracující firma zakázku a investiční dotaci a účastnila se stavby velké dřevěné sauny na ostrově Suomenlinna.

Firma Hirsityö se věnuje podnikání ve středním Finsku. Vlastníci firmy Martti, Ilkka a Johannes Heikkilä pokračují ve stopách svého otce Erkkiho, který firmu založil v roce 1995. Jejich podnikání pokračuje v rychlém růstu, v roce 2016 dosáhli čtyřikrát vyššího obratu. Jejich klientela je z celého Finska a každý projekt je povahy ruční řemeslné práce, patří sem letní chatky, domky, stodoly či stáje atd. Nedávno firma Hirsityö Heikkilä iniciovala svůj dosud největší a nejnáročnější projekt—dodávku dřeva a stavbu nosné konstrukce sauny o skoro 200 m2.

 

Wood-Mizer mobile sawmill operates right in the woods


Sauna byla postavena na ostrově Suomenlinna a je teď jednou z charakteristických znaků nynějšího trendu veřejných saun v Helsinkách. Hlavní architekt nové sauny je v zemi i mezinárodně oceňovaný Anssi Lassila. V jeho plánu obsahuje budova sauny dva oddělené prostory: jeden pro muže a jeden pro ženy, do každého se vejde asi 20 lidí. Umývárny jsou umístěny níže a horní úroveň je vlastní sauna s překrásným výhledem na moře.


First the Heikkilä brothers chose the perfect trees to cut them into the cants of 180 mm


Na podzim roku 2015 Johannes Heikkilä podal na tento zajímavý projekt cenovou nabídku. O několik dní později byla firma Hirsityö Heikkilä vybrána jako dodavatel konstrukce Suomenlinna sauny. Začali vyhledávat dokonalé kmeny ke zpracování. Bylo nakoupeno celkem 166 m3 dřeva a nejdelší kusy měřily 10 m. Dřevo bylo řezáno na tloušťku 180 mm a pak uloženo do místní sušárny, kde zůstalo měsíc. Skutečné stavební práce začaly nejprve vytvořením repliky skutečných konečných základů (20 x 8,5 m). Později, v březnu 2016, začala vlastní ruční výroba trámů a rohových spojů konstrukce. Celá sauna byla hotová v květnu. Více než 220 m2 vnitřních stěn bylo tesáno ručně. Poté byly trámy označeny a sejmuty pro transport na ostrov Suomenlinna. Následovalo konečné znovuvztyčení, vyřezání otvorů a další práce konající se přímo na místě na ostrově.


Wood-Mizer sawmill perfectly cuts timber even in winter, when logs are partially frozen


A bed extension allows the Wood-Mizer LT40 sawing logs up to 14 m long


The sawmilling


Initially, the sauna was assembled at the production site


Se svou pilou Wood-Mizer LT40ME15SAH3 a prodloužením lože 7.2 m, byli stavitelé firmy Hirsityö Heikkilä schopni manipulovat s objemnými kmeny potřebnými pro projekt sauny. S tradiční kotoučovou pilou by nebylo možné projekt uskutečnit.


Then the sauna was dismantled into separate elements and transported by ship to the island of Suomenlinna


“Použitím pásové pily získáme kvalitu řezání a můžeme řezat kmeny o průměru až 1 m a dlouhé 14 m,” vysvětluje Johannes. “To že jsme schopni mít vlastní zařízení a sami si nařezat materiál pro projekty, nám práci usnadňuje.”


On the island, the sauna was re-erected and brought to perfection


The sauna construction


Mít pásovou pilu bylo pro projekt sauny podstatné kvůli tomu, aby na ni program rozvoje místního životního prostředí poskytl firmě Hirsityö Heikkilä dotaci.


The sauna construction


The sauna construction


“Toto financování znamená pro podnikatele snadnější rozhodování o investici,” říká Johannes. “Využili jsme doposud tento program financování několikrát v našem rozvíjejícím se podnikání.”

Johannes a jeho bratři pokračují v účasti na odvážných projektech a přinášejí své společnosti dechberoucí dřevěná díla.


This is how a Finnish sauna on the island of Suomenlinna looks like

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!