Stavba jedinečné dřevěné kaple na farmě v USA

Autor: Olivia Eaker, Wood-Mizer

Stavba jedinečné dřevěné kaple na farmě v USA

"Jsem stavitelem už 40 let a za ta léta jsem postavil spoustu různých věcí. Ale myslím, že tato kaple je to nejlepší, co jsem kdy udělal," říká Bill Miskiman, majitel farmy v Connecticutu a jeden z těch, kteří se podíleli na vzniku unikátní kaple Trinity Knot.

 

Chapel rock wallChapel rock wall

 

Zhruba před deseti lety koupili Bill Miskiman a jeho žena Amy Finneganová sedmihektarovou farmu v New Milfordu ve státě Connecticut. "Původní Finneganova farma patří Amyině rodině v Irsku. Takže té naší říkáme Finnegan's Farm, West," směje se Bill.

bill and amybill and amy

 

Tato oblast byla dříve zcela zalesněná, a tak ji Bill časem vykácel a přeměnil na ekologickou farmu. Zároveň zpracoval určité množství kmenů. "Nerad vyhazuji dobré dřevo," přiznává Bill.

Inspirace Billa a Amy napadla při cestování po Islandu. Protože jsou sami farmáři, zajímají se o vše, co souvisí s životem na farmách v jiných zemích.

 

structurestructure

 

"Všimli jsme si, že na tomto sopečném ostrově v oceánu má téměř každá farma svou úhlednou kapličku."

Ze zvědavosti se začali vyptávat místních obyvatel na tuto tradici a dozvěděli se, že vzhledem k tomu, že venkovské obyvatelstvo ostrova je velmi rozptýlené a sousední usedlosti jsou od sebe značně vzdálené, je pro zemědělce praktické postavit si modlitebnu přímo na každé usedlosti. 
 

BuildBuild

 

"To nás neuvěřitelně inspirovalo!" říká Bill. "Rozhodli jsme se, že na naší farmě postavíme malou kapli, abychom mohli děkovat Bohu za naše požehnání!"

Inside the ChapelInside the Chapel

 

Po návratu do Connecticutu se o tento nápad podělili se svým přítelem Jonem Scottem, který žije asi hodinu jízdy od jejich farmy. Jon se okamžitě zapojil a brzy přijel na farmu se svou mobilní pilou Wood-Mizer LT40WIDE, aby s projektem začal!

Za pouhé tři dny pořezali malou hromadu kmenů na řezivo požadovaných rozměrů, včetně severského bílého jasanu, černé třešně a bolehlavu.

 

LT40WideLT40Wide

 

"S třešňovým dřevem jsme si samozřejmě museli pohrát," přiznává Bill.

Před několika lety při vyklízení jízdárny pokáceli Bill a Jon na pozemku několik desítek třešní. "Třešňové listí totiž obsahuje chemikálie, které mohou koně a krávy otrávit," vysvětluje Bill.

 

weddingwedding

 

Každý, kdo někdy řezal třešně, ví, jak je to obtížné. Kmeny třešní jsou husté a neuvěřitelně zakřivené. K pořezání takového stromu musíte mít vynikající dovednosti a kvalitní pilu. Naštěstí měl Jon obojí! Odměnou jim bylo mimořádně trvanlivé a krásně strukturované třešňové dřevo určené pro konstrukční prvky kaple.

Trinity ChapelTrinity Chapel

 

"Třešeň byla obzvláště náročná, protože stromy jsou notoricky zkroucené a my jsme potřebovali trámy 100 x 150 mm a 100 x 100 mm a fošny 50 x 100 mm. Některé nosníky obložení jsou do konstrukce zakomponovány, protože nemají vliv na pevnost. Navíc dodávají rustikální vzhled, v který Bill doufal," vysvětluje Jon.

"Přiznávám, že nebýt mé pily Wood-Mizer, nebyli bychom schopni projekt kaple dokončit," říká Jon.

Dřevo úhledně naskládali na sebe a nechali ho asi rok vysychat venku. Poté nastoupili dva zkušení tesaři, Scott Keller a Kevin Parsons, aby kapli postavili, což jim trvalo asi čtyři měsíce.

"Jednou jsme si spočítali, že my tři máme dohromady 135 let tesařských zkušeností," směje se Bill.

 

WindowWindow

 

Nyní si můžeme prohlédnout otevřenou konstrukci kaple Trinity Knot, jejíž základní sloupy a trámy, věž a podpěry stěn jsou vyrobeny z třešně, vodorovné podpěry a obložení jsou z bílého jasanu a podlaha je z bílého ořechu.

"Jediný materiál, který jsem na Wood-Mizeru neřezal, byla prkna na pero a drážku z bolehlavu, která jsme použili na strop," říká Jon. "Neměl jsem tenkrát k dispozici čtyřstrannou hoblovku/tvarovačku Wood-Mizer, abych mohl vytvořit pero a drážku. Teď už ano!"

 

ChapelChapel

 

Starožitná skleněná okna kaple byla získána z Tiffanyho sídla v Greenwichi ve státě New York a mosazný zvon, odlitý v roce 1820 v Troy ve státě New York, byl pořízen od restaurátora zvonů v Michiganu.

Celkově vypadá kaple na farmě úžasně. "Neobvyklá a jedinečná" je nejčastější reakce těch, kteří farmu navštíví a žasnou nad designem a zručností stavitelů. Kaple Trinity Knot je skvělým místem k modlitbě a meditaci, ke zklidnění a odpočinku nebo k přemýšlení o novém vzrušujícím projektu.
 

first wedding at chapelfirst wedding at chapel

 

"V kapli Trinity Knot už máme naplánovanou svatbu," říká Bill hrdě. "Myslím, že to bude první z mnoha dalších."

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!