Když se práce a koníčky prolínají: příběh švédské truhlářské dílny

Autor: Wood-Mizer, Europe

příběh švédské truhlářské dílny

 

"Práce s tímto koníčkem umožňuje nekonečné hodiny zábavy. Žiji si svůj sen." Takto se na práci se dřevem dívá Rasmus Ström ve své truhlářské dílně Ädelsnickaren (Jemný truhlář) ve švédském Falköpingu. S využitím dřevoobráběcích zařízení Wood-Mizer, jako je univerzální čtyřstranná hoblovka/tvarovačka MP260, vyrábí Rasmus specializované výrobky, jako jsou podlahy a obklady se spoji na pero a drážku, dvířka kuchyňských skříněk a ozdobné lišty.

Rasmus se od mládí věnoval práci se dřevem. Jeho cesta začala po absolvování střední školy designu zaměřeného na dřevo. Po 12 letech přešel Rasmus od práce správce a technika budov k založení podnikání v oblasti zpracování dřeva. Jeho společnost Ädelsnickaren se specializuje na zakázkové truhlářské práce, od hoblování řeziva až po výrobu nábytku. "Ve své třídě dřevařského designu jsem byl zpočátku jediným studentem. Nakonec se přidali další tři truhláři, což poukázalo na poptávku po specializovaných dřevěných výrobcích a službách, která tehdy nebyla příliš uznávaná," vzpomíná Rasmus.

 

 

Rasmusova vášeň pro truhlářství je poháněna jeho láskou k potenciální přeměně dřeva v krásné předměty. "Kouzlo dřeva spočívá v jeho vůni a kresbě, která se odhalí při řezání. Jde o to proměnit nezajímavý špalek v něco jedinečného, omezeného pouze představivostí," svěřuje se.

"Vždycky jsem cítil hluboký vztah ke dřevu, což mě vedlo k tomu, že jsem se vydal na cestu k tomuto řemeslu a následoval svůj sen. Dnes stále více lidí oceňuje uspokojení z ruční práce, což rezonuje s mou zkušeností nekonečných, příjemných hodin kdy jsem ponořen do svého koníčku," podotýká.

 

 

Ve společnosti Ädelsnickaren má zařízení Wood-Mizer, zejména hoblovku/tvarovačku MP260, ta má zásadní význam pro výrobu finálních produktů. "S jedním strojem mohu provádět více úkonů, které dříve vyžadovaly samostatné, velké stroje. Model MP260 se dvěma obráběcími hlavami, vodorovnou a svislou, umožňuje souběžné operace, což z něj dělá nepostradatelný, a přitom kompaktní a lehký nástroj v mé dílně," vysvětluje Rasmus.

Tyto stroje, které byly představeny ve Švédsku na počátku 90. let a nyní pod značkou Wood-Mizer, získávají uznání v Evropě a na dalších světových trzích. Nabízejí vlastnosti, jako jsou litinové pracovní stoly pro zajištění stability, více řezných hlav pro komplexní tvarování a efektivní nastavení motorů pro pohon řezných hlav. Tyto stroje, které jsou nezbytné pro každou moderní dřevozpracující dílnu, podporují širokou škálu řezných hlav a příslušenství.

"Například na hoblovce/tvarovačce MP260 vytvářím spoje na pero a drážku na podlahových prknech, ve Švédsku známé jako råspont, které zajišťují hladký povrch a drážkování na míru podle požadavků zákazníka," upřesňuje Rasmus.

 

 

Svou sestavu také rozšířil o systém odsávání třísek Wood-Mizer, aby udržel čisté a bezpečné pracovní prostředí, zmiňuje jeho vyšší výkon než u jiných značek.

Při zpracování velkých dřevěných desek pro výrobu nábytku spolupracuje společnost Rasmus se společností True North Interior a používá stroj Wood-Mizer MB200 SlabMizer. Tento stroj umožňuje tvarování a broušení velkých ploch, což je ideální pro výrobu stolů a lavic z masivního dřeva.

"Ve Švédsku je dřevo základním stavebním prvkem domů, což se shoduje s mým snem postavit si vlastní dřevěný dům. Moje vášeň přesahuje rámec truhlářství a zahrnuje i tvorbu dřevostaveb," uzavírá Rasmus.

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!