Italská rodinná firma na palivové dřevo zvyšuje zisky díky pile LT70

50km northeast of Rome in Italy

 

Přibližně 50 km severovýchodně od Říma založil dědeček Stefana Chiniho v roce 1929 rodinnou firmu na prodej ručně štípaných železničních pražců. Stefanův otec v dřevozpracujícím průmyslu vyrostl a díky své tvrdé práci vybudoval úspěšnou firmu na výrobu palivového dřeva. Stefano začal podnik řídit na plný úvazek v roce 2007. Jako majitel třetí generace již přemýšlí o budoucnosti svého syna v rodinném podniku.

 

"Rád bych vybudoval solidní podnik pro budoucnost svých dětí," říká Stefano. Spoléhat se na palivové dřevo jako na jediný zdroj příjmů by podle něj nebylo moudré. Výrobci palivového dřeva jsou přímo ovlivňováni počasím, cenami kmenů a palivového dřeva, vládními nařízeními a měnícími se způsoby vytápění, přičemž se potýkají i s relativně nízkými ziskovými maržemi. Tyto faktory přiměly Stefana hledat další produkty, které by mohli dodávat na místní trh, a to za použití stejných kmenů, které nakupovali na palivové dřevo.

 

Stefano viděl v časopise Tecniko & Pratiko reklamu na pásové pily. Tradiční pily nejsou vhodné pro potřeby malých a středních podniků. Inzerované pily však používají úzké pilové pásy a jsou navrženy speciálně pro cenově dostupnější výrobu dřeva. 

Stefana to zaujalo a šel se podívat na pilu Wood-Mizer v provozu na italském veletrhu dřeva. Ukázka ho přesvědčila, že právě tento stroj potřebuje k tomu, aby podpořil svůj cíl diverzifikovat sortiment. Objednal si pilu Wood-Mizer LT20 - určenou pro malé podnikatele. Přestože byly k dispozici výkonnější a produktivnější modely, Stefano se rozhodl pro menší stroj. Chtěl rozšířit své podnikání způsobem, který dává smysl jeho podnikání, aniž by zbytečně rozšiřoval své zdroje.

 

 

"Když to není rovné, je to dřevo na topení!" Stefano se zasměje. Díky pile LT20 si Stefano mohl vyhradit kvalitnější kmeny ze svých zásob na pořez dřeva pro stavitele. Nyní může při nákupu kmenů vybírat kmeny speciálně pro pilu, zatímco méně kvalitní kmeny zpracovává jako palivové dřevo.

"Je to pravděpodobně jedna z nejlepších investic, kterou jsme udělali," říká. Jeho nápad byl úspěšný po všech stránkách. Nyní prodává na zakázku nařezané trámy místním stavitelům, vyrábí a prodává nábytek a prodává plotové sloupky a latě. V měsících, kdy je obchod s palivovým dřevem malý, se může plně věnovat řezáním dřeva a výrobou nábytku pro individuální kupce a restaurace. Dříve bylo palivové dřevo jediným produktem, který mohl ze svých kmenů nabízet, ale pila mu umožňuje vydělat ze stejného materiálu mnohem více peněz tím, že jej zpracuje na hodnotnější výrobky.

 

 

Místo aby Stefano nedokonalosti dřeva odstraňoval, ponechává je, čímž vzniká rustikálnější a přirozeněji vypadající dřevo, které místní stavitelé s oblibou používají při rekonstrukcích i v novostavbách. Často se setkává s architekty a klienty, aby s nimi projednal projekty, kde si mohou prohlédnout vzorky a podělit se o své konkrétní představy. Může dodat čerstvě nařezané dřevo nebo dřevo vysušené, obroušené, namořené a připravené k instalaci. Velmi oblíbené je kaštanové dřevo.

Stavebníci a majitelé domů oceňují použití dřeva ve svých plánech, protože se jedná o přírodní materiál, který je pěkný na pohled a přispívá k příjemnému prostředí domova. Stefano je rád, že jeho výrobky zákazníci vnímají pozitivně - není to jen tak ledajaký materiál, je jedinečný a krásný! Jeho podnikání se spoléhá pouze na ústní reklamu a jeho ceduli u silnice.

 

 

Poté, co jeho podnikání rostlo díky pile LT20 se Stefano rozhodl přejít na pilu Wood-Mizer LT70, aby získal větší kapacitu a výrobní možnosti. Pila je vybavena hydraulickými funkcemi, které před řezáním a během něj zakládají a upravují polohu kmene. Pila LT70 má také užitečnou funkci, tzv. Pracovní nastavení (Setworks), které uchovává předem nastavené tloušťky prken. Stisknutím tlačítka může Stefano zajistit, že jeho příští řez bude mít přesně tu správnou velikost, aniž by musel zastavovat kvůli měření nebo ručnímu nastavování výšky hlavy pily.

 

Pila je obvykle v provozu tři až osm hodin denně, v závislosti na ročním období a počtu zakázek. Stefano říká, že pokud pracuje sám a k přemísťování kmenů a trámů používá vysokozdvižný vozík, dokáže na pile zpracovat 3-4 metry krychlové dřeva denně. Pokud mu někdo pomáhá, může svou produkci snadno zdvojnásobit.

 

Návratnost investice do pily byla lepší, než očekával, a provozní náklady jsou nižší.

Dřevo, které je třeba vysušit, se ukládá do solární sušárny, která využívá kombinaci sluneční energie a ventilátorů k mnohem rychlejšímu sušení dřeva než metoda sušení na vzduchu.

 

 

Dřevo od Stefana má certifikát FSC (Forest Stewardship Council), a přestože tento proces zabral čas a peníze, říká, že to stálo za to, protože to otevírá mnoho dalších možností prodeje jeho dřeva pro stavební projekty.  "Pila nás opravdu zachránila v mnoha ohledech. Kdybychom vyráběli pouze palivové dřevo, museli bychom zavřít."

"Radím ostatním, kteří podnikají v dřevařství, aby si stanovili cíl růstu, ale postupovali krok za krokem. Než se příliš rychle rozrostete, vybudujte si pevné základy."

 

 

Jeho rodina je i nadále velmi zapojena do podnikání. Jeho otec a strýc s ním stále pracují a nejstarší syn Samuele, kterému je 12 let, také rád pomáhá. Na otázku, co si myslí o tom, že bude jednou podnik řídit, Samuele se smíchem odpovídá: "Je to hodně těžká práce!". Ale stejně jako jeho otec, dědeček a pradědeček se i on učí, že cokoli, co má trvalou hodnotu, vyžaduje tvrdou práci.

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!