Polský podnikatel uspěl v dřevozpracujícím průmyslu s pilou Wood-Mizer

Polský podnikatel uspěl v dřevozpracujícím průmyslu s pilou Wood-Mizer

 

Polský podnikatel Zygmunt Koss hovoří o tom, jak získal vášeň pro práci se dřevem a jak dosáhl úspěchu v podnikání díky té správné technice.

 

 

"Ke zpracování dřeva jsem se dostal, dá se říci, náhodou, neplánoval jsem to," říká Zygmunt Koss, podnikatel z Pomořanska. "Ve starém domě, kde jsme bydleli, byla nezateplená místnost, ve které v zimě mrzlo. Abychom ji zateplili, rozhodli jsme se s manželkou obložit stěny dřevěným obkladem, který byl v té době neuvěřitelně módní. Od tohoto okamžiku začalo mé dobrodružství s prací se dřevem."

 

V roce 1991 založil Zygmunt vlastní společnost specializující se na interiérový design. "V prvních letech našeho podnikání jsme se věnovali hlavně obložením stěn, skříním a stolům."

"Byl jsem přizván k účasti na projektu EU London Array (největší pobřežní větrná farma na světě), který byl realizován v loděnicích v Gdaňsku a Gdyni. Cílem tohoto projektu bylo vybudovat větrné elektrárny v Severním moři. Poskytl jsem potřebné dokumenty k účasti ve výběrovém řízení," vysvětluje Zygmunt.

"Nebyl jsem sám, projektu se chtělo zúčastnit několik lidí, ale k mému překvapení jsem výběrové řízení vyhrál já! Byl to pro mě neuvěřitelný šok!"

Truhlářskou dílnu bylo třeba vybavit novými stroji, které by umožnily realizaci projektu. Úkolem bylo vyrábět dřevěné trámy pro bednění větrných elektráren. Mělo jít o odolnou a precizně vyrobenou konstrukci, takže Zygmunt potřeboval zapojit stroje nejvyšší kvality.

Při prohlídce nabídek pil na trhu se Zygmunt rychle rozhodl pro koupi pily Wood-Mizer. Přijel do polského výrobního centra Wood-Mizer, aby získal více informací. S využitím úvěru od banky si koupil model LT20B s modulárním ložem.

 

 

Tato speciální pila z řady Wood-Mizer kombinuje známou konzolovou pilovou hlavu LT20 s nízkým segmentovým ložem. Toto lože není vybaveno hydraulikou, nicméně díky své poloze blízko země lze kmeny na lože snadno navalit pomocí dvou zakládacích ramp. Výhodou segmentového lože je jeho prakticky neomezená délka, protože jej lze prodloužit připojením dalších modulů. LT20B se tak může vhodně připravit na jakýkoli projekt a řezat i mimořádně dlouhé kmeny a trámy. Při objednávce stroje LT20B si majitel pily může vybrat z několika variant motoru, elektrického nebo benzinového, a rozhodnout se, zda potřebuje dálkové ovládání. Tuto možnost často volí ti, kteří na stroji pracují neustále a řežou dřevo stejného druhu.

"LT20B je kompaktní stroj. Myslím, že má mnoho výhod díky svým malým rozměrům a hmotnosti. Tuto pilu lze použít i v loděnici, na opravovaných lodích," připomíná Zygmunt.

 

 

Projekt byl úspěšně realizován a po jeho dokončení se Zygmunt rozhodl ponechat si pilu Wood-Mizer pro další rozvoj svého podnikání.

"Prosperita naší společnosti začala s pilou Wood-Mizer. Je to stroj, který nám umožňuje plnit zakázky spojené se zpracováním dřeva," pokračuje Zygmunt.

 

 

Rozhovor se Zygmuntem se natáčel v jeho domě, přibližně 80 % materiálu na jeho stavbu bylo nařezáno na pile Wood-Mizer. Každý prvek stěny, stropu nebo podlahy byl zpracován ručně s velkou přesností.

 

Zygmunt uviděl v polských novinách GAZETA PRZEMYSŁU DRZEWNEGO inzerát, že společnost Wood-Mizer vyhlašuje soutěž pro projekty realizované na pilách Wood-Mizer. Zygmunt se rozhodl, že se soutěže zúčastní a představí svůj dům.

"Díky tomu jsem se mohl pochlubit svým úspěchem, který jsem od návrhu na papíře vytvořil celý sám, podle vlastní představy," usmívá se Zygmunt.

 

 

"V kategorii Budovy získal první místo domek na stromě navržený francouzským designérem a druhé místo jsem získal já, polský podnikatel z pobřeží," říká Zygmunt. "Představte si mou hrdost a spokojenost. Je to přece velmi příjemné, protože teď vím: to, co dělám, se líbí i ostatním, nejen mně."

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!