Dva bratři ze Švédska úspěšně provozují stavební a truhlářskou dílnu

Autor: Wood-Mizer, Europe

Dva bratři ze Švédska úspěšně provozují stavební a truhlářskou dílnu

 

Göran & Lennart Ståhl vyrábějí věci ze dřeva a zásobují místní zákazníky kvalitním dřevem pro stavbu a dokončování domů ve Švédsku. Bratři spoléhají především na nástroje a stroje ze sortimentu Wood-Mizer, včetně čtyřstranné hoblovky/tvarovačky MP260 a protahovačky MP160. "Tyto Wood-Mizer stroje se snadno obsluhují a jsou velice efektivní. Upřímně řečeno, plánujeme zakoupit více Wood-Mizer strojů, protože jsme nadšeni jak tahle zařízení pracují", říká s úsměvem Göran.

Švédsko je ze 70% zalesněné, takže pro místní je zpracování dřeva oblíbená činnost. Jezero Tisnaren, poblíž města Hallsberg je region hlavní turistické atrakce se spoustou letních domků a kempů. Je to oblíbená destinace pro dovolené, obklopená krásnými lesy a báječnými místy pro rybaření. Hallsberg je centrální obcí provincie, ale bratři Ståhlové žijí a pracují v nedalekých městech Granvik a Rävhult. 

 

 

"Práce s tímto materiálem má u nás dlouhou tradici. Dřevo je fascinující a má v sobě život," říká Lennart. "Náš otec byl inovativní a zručný truhlář. Byl to on, kdo nás naučil většinu toho, co o dřevě víme. Náš otec už není mezi námi, ale jsem si jistý, že by se mu současné dřevoobráběcí stroje líbily," dodává Göran.

"Při hoblování prkna se mění kresba jednotlivých druhů dřeva. Různé druhy dřeva mají svou vůni, takže přesně poznáte, na čem pracujete. To je na tom to nejvíc fascinující," poznamenává Lennart. "Na práci se dřevem se mi líbí, že začínáte od začátku, od pokácení stromu, a pak ho zušlechťujete řezáním, sušením a hoblováním. Jste u celého procesu! Nakonec je to tak dobrý pocit, když vidíte, že to sedí na budově... a možná tam zůstane dalších 100 let."

"Při práci se dřevem máte většinou jen jednu šanci a musíte to udělat správně. Jinak musíte začít projekt znovu s jiným materiálem. Při práci s ocelí tento problém odpadá, protože ocel lze znovu svařit," upozorňuje Göran.

 

 

Bratři dělají především stavební dřevo a některé truhlářské práce, obvykle však na speciální zakázky s rozměry. Kmeny získávají z okolních lesů, ale někdy nakupují dřevo i od místních pilařů. Teprve když je dřevo vysušené, mohou ho začít hoblovat na hoblovce/tvarovačce Wood-Mizer MP260. "Stroj jsme koupili asi před třemi lety a jsme z něj nadšení," říká Lennart. "Dříve jsme pracovali na staromódní hoblovce, ale bylo to těžší a nastavení nožů trvalo déle. Na hoblovce MP260 to trvá asi 20 minut, pokud jste to dělali už dříve. Je to jednoduchý stroj, jeho obsluhu se může naučit každý."

"Vzpomínám si, že tyto oblíbené dřevoobráběcí stroje se v 90. letech prodávaly jako výrobky značky Moretens, ale v dnešní době převzala výrobu společnost Wood-Mizer a pozvedla ji na vyšší úroveň," říká Lennart. Společnost Wood-Mizer má více než 40 let zkušeností s výrobou kvalitních pil a tyto zkušenosti pomohly vyvinout řadu kompaktních a praktických dřevoobráběcích strojů.

Čtyřstranná hoblovka/tvarovačka MP260 je přesný a spolehlivý stroj pro malé a středně velké truhlářské dílny. Zařízení je vybaveno čtyřmi řeznými hlavami s vyměnitelnými noži pro zpracování čtyř stran prkna v jednom průchodu. K dispozici jsou dvě horizontální a dvě vertikální řezací hlavy, které jsou poháněny samostatnými motory. Hoblovka/tvarovačka MP260 je vybavena litinovým pracovním stolem pro zvýšení stability a odolnosti. Ergonomický ovládací panel umožňuje snadné ovládání. "Výhodou této hoblovky/tvarovačky je možnost obrábět všechny čtyři strany současně. Nemusíme kus protahovat několikrát. Jednou ho projedeme a je hotovo. Díky variabilní rychlosti v rozmezí 2-12 m/min vždy dosáhneme pěkné povrchové úpravy," říká Lennart. "Stroj zvládne i kusy široké až 260 mm, takže je ideální pro výrobu kvalitních stavebních hranolů a trámů."

 

 

Dalším dřevoobráběcím strojem, který bratři ve svém podniku používají, je hoblovka/protahovačka Wood-Mizer MP160 pro výrobu přesně dimenzovaných prken a hranolů. Stroj je vybaven jednou horizontální řeznou hlavou pro tloušťkování (spodní stůl) a hoblování (horní stůl). Přepínání mezi oběma operacemi nevyžaduje zastavení ani přenastavení stroje.

Oba dřevoobráběcí stroje vyrábějí hotové výrobky podle speciálních objednávek zákazníků, včetně podlah, obkladů, stropních lišt, okapů, fasádních lišt, podlahových lišt a dalších dekorativních prvků. "Na dřevoobráběcích strojích Wood-Mizer můžeme vyrábět různé profily. Všechny tyto efektní profily vyrábíme v jednom průchodu. Zákazník dostane výrobek, který je připraven k montáži. Po instalaci správného řezacího nože můžeme tyto prvky vyrobit v libovolném stylu," vysvětluje Göran. "S těmito stroji jsme spokojeni, a protože se v naší dílně osvědčily, doporučujeme je i dalším řemeslníkům a truhlářům."

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!