Pila Wood-Mizer LT15 na vrcholu hory ve Slovinsku

Wood-Mizer LT15 Sawmill on the Top of a Mountain in Slovenia

Pily Wood-Mizer se nacházejí na nejneobvyklejších místech na světě, například na vrcholu hory ve Slovinsku ve výšce 1220 m n. m., kde stojí katolický kostel sv. Anny. Kostel byl postaven před více než 700 lety a je posvátným místem pro mnoho poutníků, protože uchovává relikvii - sochu Madony s tmavou tváří.

 

 

Správcem kostela sv. Anny je Jože Potocnik, jehož dům stojí vedle kostela. Jeho syn Vinko je úspěšný podnikatel žijící v nedalekém městě Ravne na Koroškem.

"O víkendech jezdím za otcem, abych mu pomohl s drobnými pracemi," říká Vinko. "Snažíme se udržovat kostel v čistotě a dobrém stavu, ale čas a počasí se nevyhnutelně zapisují na budově kostela a opravy jsou nutné."

 

 

Vinko objednal řezivo, ale uvědomil si, že na opravu budou potřebovat prkna různých rozměrů. "Měli jsme hromadu prken různých velikostí a neměli jsme dva kusy stejné velikosti - to nebylo dobré," vysvětlil Vinko.

V roce 2011 si Vinko koupil pilu Wood-Mizer LT15. "Vybral jsem si LT15 kvůli její velikosti," říká Vinko. "Chodí sem hodně lidí a my nechceme, aby naše vybavení a nářadí bylo vidět. Vše by tu mělo být čisté a uklizené. Model LT15 je dostatečně malý na to, aby se vešel do stodoly.

 

 

"Zaujala nás také příznivá cena pily Wood-Mizer LT15," pokračuje Vinko. "V Ravne na Koroškem je také šikovné servisní středisko, kde si můžeme nechat pilové pásy Wood-Mizer naostřit."

Vinko pracuje na pile asi jednou měsíčně a řeže až tři hodiny denně. Začínal s malými akcemi, jako je nařezání prken na plot. Pak pokračoval na větších pracích, například na nábytku a obchůdcích, které nyní stojí před kostelem.

 

 

Vinko také zrenovoval dřevěnou střechu na otcově domě a jejich kůlnu obložil novým dřevem.

Kostel je na své drsné, ale mnohdy i klidné okolní prostředí velmi dobře vybaven. Kostel je místem modlitby a rozjímání, kde ustávají starosti a úzkosti návštěvníků.

 

 

V nejbližší vesnici na úpatí hory se konají bohoslužby denně. Zvony kostela svaté Anny, matky Panny Marie, však zvou farníky zhruba jednou za měsíc nebo během církevních svátků. Poutníci začínají svůj výstup k Černé Madoně na 7 km vzdálený vrchol hory.

Když bohoslužba skončí a vesničané se vracejí domů, jsou vděčni Panně Marii za její pohostinnost a také lidem, kteří obětují svůj čas a práci pro společné dobro a pro kostel svaté Anny, který srdce poutníků vždy vyhledávají.

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!