Moderní vysoce výkonný pilařský provoz v Lotyšsku

A Modern High-Performance Sawmilling in Latvia

 

Firma PRO WOOD z Lotyšska referuje, že třikrát zvýšila objem výroby se stejným počtem zaměstnanců a podstatně snížila množství dřevěného odpadu poté co začali provozovat pilařskou linku Wood-Mizer WM4000.

 

 

Pokud stavíte nebo renovujete v Lotyšsku dům, určitě dobře znáte značku PRO WOOD. Tahle společnost má na trhu se dřevem významné místo. Mezi obřími pilami s prodejem množství své produkce je PRO WOOD úplně odlišná, protože nabízí pro zákazníky příležitost nakupovat vybraná prkna!

Majitel PRO WOOD Mareks Zdanevics dává příklad: "Získáme zákazníka. Ten staví dům. Potřebuje dřevo. Vyrobíme je pro něj; naložíme celý kamion - 45 kubíků s prkny 28 různých standardních rozměrů. Máme i sklad s hotovým materiálem. Můžete si vybrat kolik potřebujete, třeba jedno prkno. V Rize máme dva obchody a vlastní dopravu pro dodání dřeva k zákazníkům."

I když je PRO WOOD velice aktivní na místním lotyšském trhu, firma dodává dřevo i zákazníkům v cizině. Celkem funguje ve 28 zemích světa.

 

 

Historie společnosti PRO WOOD

Tam kde má PRO WOOD výrobní provoz, byl před třiceti lety hustý les.

Mareks Zdanevics říká: "Když skončil Sovětský svaz, Lotyši dostali své majetky zpátky. Mojí matce byly vráceny pozemky, které kdysi patřily naší rodině. Mě bylo 18 let a dostal jsem zbrusu novou řetězovou pilu Husqvarna a zkoušel jsem v našem lese kácet stromy – to byla má první pilařská zkušenost."

Mareks hned nadhazuje problém. "Lotyšsko byl v té době mimořádně chudé. Bylo nemožné sehnat náklaďák na dřevo a odvézt kmeny." Takže první auto, které jsem koupil byl právě automobil na přepravu dříví.

"Stal se ze mě řidič nákladního auta a začal jsem dopravovat kmeny. Později jsem začal dřevo kupovat na aukcích. A jednoho dne se někdo zeptal - “Proč neřežeš prkna? No dobře, mohu to zkusit."

 

 

A tak postupně od roku 1994, Mareks rozvinul své podnikání se dřevem s několika malými pásovými pilami na pozemcích své matky.


Zavedení techniky Wood-Mizer

"O Wood-Mizer jsem se dozvěděl už před dlouhým časem", pokračuje Mareks. "Pilu Wood-Mizer jsem viděl v činnosti na jedné výstavě. Pamatuji se, že operátor jezdil v sedačce umístěné vedle řezné hlavy. Výkonem téhle pily jsem byl ohromen! Na pilách, které jsem tenkrát používal jsem kmeny zakládal ručně a bylo třeba řeznou hlavu tlačit. S pilou Wood-Mizer byla produktivita dvakrát vyšší. Okamžitě jsem našel kontakt na Wood-Mizer, ale tenkrát se mi cena zdála příliš vysoká."

Čas k zakoupení pily Wood-Mizer přišel v únoru 2017. Když jsme se rozhodli investovat do nové pily, PRO WOOD vybrala nejvýkonnější a nejefektivnější průmyslový stroj.

 

 

Příprava na velkou investici

Jak Mareks Zdanevics připouští, rozhodnutí to nebylo snadné.

"Zaprvé, v té době to byla pro moji firmu největší investice. A za druhé, nikdo jiný v Lotyšsku takový stroj neměl – WM4000".

Společně s pilou WM4000 a omítačkou/vícenásobným rozřezáváním EG300 od Wood-Mizer byl zakoupen systém dopravy materiálu od místního výrobce.

"Připravili jsme se dobře: vybetonovali jsme pracoviště, pak jsme udělali elektrické rozvody a odsávání," říká Mareks. "Když bylo zařízení dodáno, bylo nainstalováno během 2-3 dní a o týden později už jsme začali řezat."

 

 

Vlastnosti a výhody WM4000

"Je to naprosto nová realita v pilařství: získáte vyšší produktivitu a současně potřebujete méně lidí – a tímto způsobem snížíte výrobní náklady," říká Mareks Zdanevics.

Pila WM4000 poskytuje vysoce efektivní výkon díky následujícím vlastnostem konstrukce:

  1. Pila pracuje s úzkými pilovými pásy, které se snadno udržují, stojí méně než tlusté pásy a vyžadují méně energie (WM4000 je vybavena hlavním motorem 22kW)
  2. Výkonný systém hydraulické manipulace s kmenem provádí takové náročné operace jako zakládání kmene, jeho otáčení, vyrovnání a upínání. Než byla v PRO WOOD využívána WM400, byli k vykonávání těchto úkolů zapotřebí lidé a když byli unaveni, produktivita šla prudce dolů.
  3. Systém dopravy materiálu zásobuje pilu kmeny z rampy ukládání kmenů a hotová prkna se automaticky z pily odebírají prostřednictvím vestavěného pásového dopravníku. Tyto operace nevyžadují žádnou ruční práci.
  4. Inovativní systém ovládání WM4000 umožňuje, aby operátor pracoval ve vyvýšené ovládací stanici s dobrým přehledem celé oblasti zpracování.

 

 

Jak pilařská linka WM4000 funguje

Wood-Mizer uvádí, že pila WM4000 poskytuje všechny výhody tenkého zářezu (vysokou výtěžnost, nízkou spotřebu energie, snadnou údržbu pilového pásu) a vysoký výkon ve srovnání s charakteristikami tlustých pilových pásů.

"Produktivita WM4000 je třikrát vyšší než u jednodušších a levnějších pil," říká Mareks Zdanevics.

 

 

Ukažme si jak provoz WM4000 v PRO WOOD vypadá.

Kmeny jsou ukládány na zakládací rampu mimo dílnu, kde lze najednou uložit denní zásobu materiálu najednou. Řetězový dopravník přesouvá kmeny dovnitř dílny a zakládá je jeden po druhém na lože WM4000.

Operátor je v ovládací stanici. Řídí všechny funkce pily pomocí dvou joysticků. Informace dostává na dotykový displej, to znamená rozměry prkna , polohu řezné hlavy svisle i vodorovně a výkon na pilovém pásu. Elektronické Pracovní nastavení mu pomáhá nastavit tloušťku prkna.

Jako u většiny pil Wood-Mizer má WM4000 konzolovou hlavu, která umožňuje řezat velké kmeny. "To nejlepší pro nás je, že může řezat kmeny velkého průměru," vysvětluje Mareks. "Pila umí snadno řezat průměry 50-60 cm od tenkého konce a dělat objemné trámy."

Poté co je kmen založen na lože, operátor jej pootáčí hydraulickým řetězovým obracečem, vyrovná jej s pomocí hydraulických vyrovnávačů a nakonec kmen bezpečně upne.

"Není třeba kmen otáčet ručně. Konec konců, představte si, že kmen o průměru 40 cm je zhruba kubický metr dřeva, to je 700-850 kg. Pila jej otočí snadno a poté co je hotové prkno je automaticky odebráno z pily."

 

 

Operátor začne řezat když je kmen ve správné poloze a upnut k loži. Pohyby řezné hlavy ovládají servomotory, ty reagují rychle na příkazy operátora, což také zvyšuje produktivitu.

Pila řeže prkna při pohybu řezné hlavy směrem ke stanici operátora. Při pohybu hlavy zpátky odebírá hotové prkno z pily a dopraví je k vestavěnému pásovému dopravníku vzadu za strojem, ten se zapíná automaticky (dopravník neběží nepřetržitě, aby šetřil energii).

 

 

Pak jde prkno k omítací pile/vícenásobnému rozřezávání (multurip) Wood-Mizer EG300.

"Multirip je skvělý stroj!" říká Mareks. "Bál jsem se, že nebude možné vyrábět prkna přesných požadovaných rozměrů. Ale musím říci, že s mými skoro třiceti lety praxe, že EG300 s jeho dostupnou cenou je jeden z nejcennějších kusů zařízení."

Multirip EG300 může mít až pět pilových kotoučů. Poloha kotouče pro požadovanou šířku prkna se nastavuje z pohyblivého ovládacího panelu.

 

 

"Co se týče personálu pracujícího na stroji, máme operátora WM4000 a operátora EG300. Za nimi je jeden pomocný dělník a dva lidé na balící lince, kteří stohují hotové výrobky."

"Pracujeme v 8 hodinových směnách a zpracováváme přibližně 40 kubíků kmenů denně," říká Mareks. "Dostalo se nám spousty komentářů, říkajících – ano, ovšem, jste velká firma, můžete si dovolit instalovat novou techniku, ale kolik lidí jste propustili? Není třeba se někoho zbavovat. Místo toho jsme se stejným týmem ztrojnásobili objem výroby."

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!