Jak postavit kouzelné sáně pro Santa Clause

Autor: Chase Warner, Wood-Mizer

Santa's Sleigh

Gregg Turk používá svou mobilní pilu Wood-Mizer k řezání materiálu pro jeho výrobu ušlechtilého nábytku a pro dřevořezby. Když šel Gregg do penze, řekl si, že zkusí nějaké nové povolání, co třeba být Santa Clausem, ale byl v tom jeden velký problém s povozem. Když děti spatřily postavu Santa Clause, hned se ptaly, “Santo, kde jsou tvé sáně?” Gregg poznal, že je čas postavit Santa Clausovi pořádné sáně.

 

sawmillsawmill

 

S trochou Santových kouzel se dřevo z jednoho topolu změnilo na Santovy sáně. Gregg dělal všechnu tu práci se dřevem sám, kupoval jen zvonce na předek, čalounění a postroje, u všeho se ale podílel na návrhu. 

 

Sleigh UnfinishedSleigh Unfinished

 

I když styl těch saní může vypadat staromódní, to vozítko je vybaveno nejmodernější technologií, aby byla Santova práce snazší. Má systém GPS, počítač co ukazuje “Velký seznam dětí” a obrazy vesmíru, spínač k aktivaci brzdících svěrek, které pomáhají udržet sáně, aby nesjely z vrcholu střechy a dokonce simulaci startu s burácejícími reproduktory a mlhou! 

 

Sleigh FrameSleigh Frame
Sleigh RearSleigh Rear

 

Nedlouho poté, co Gregg začal se stavbou, kontaktovaly jej dvě místní obce, aby se jako Santa podílel na jejich vánočních akcích. Najednou byl pod tlakem. Přestože do prosince bylo jen pár měsíců, musel Gregg dokončit ty sáně včas. Pracoval na stavbě saní osm až deset hodin denně a po večerech navrhoval díly, které bude dělat příště. Gregg odhaduje, že nařezáním 100% potřebného topolu, ušetřil na saních dlouhých 4.3m, širokých 1.7m a vysokých 2m víc než 4,000 dolarů.  

 

CarvingCarving
Sleigh DetailSleigh Detail

 

Netřeba připomínat, že byl Gregg na konci své práce úplně vyčerpán, ale výsledek stál za to. Jakmile byly saně dokončeny, seděl Gregg se svou paní před nimi na podlaze dílny v němém úžasu nad tím mistrovským dílem. 

 

Sleigh SideSleigh Side
Sleigh backSleigh back

 

Gregg považuje své saně za naprostý vrchol své více než pětatřicetileté práce se dřevem a za nejlepší práci, kterou kdy udělal. Jeho pila Wood-Mizer mu umožnila pracovat s vysoce kvalitním materiálem, který by nikdy nemohl koupit na trhu se dřevem a pila mu poskytla možnost naformátovat svůj materiál. Jak Gregg říká, “Kombinace toho, že pracuji se dřevem, Santa Clause a to že mám pilu Wood-Mizer, mi umožnila, že mohu postavit cokoli, co si můžete představit!”

 

SantaSanta
Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!