Truhlářská dílna ve Slovinsku provozuje pilu Wood-Mizer

Truhlářská dílna ve Slovinsku provozuje pilu Wood-Mizer

 

Jože Moric, ředitel společnosti Moric Carpentry se sídlem ve slovinském městě Slovenj Gradec, se zabývá zpracováním dřeva od roku 1981. Navštěvoval truhlářskou školu v Mariboru, která měla tříletý odborný program.

"Moc se mi to líbilo a myslím, že jsem se rozhodl správně," říká Jože. "Dřevo podle mě vnáší do interiéru pocit tepla a stylu. Každý, kdo má rád dřevo, si může zvolit povolání truhláře a neudělá chybu!"

 

 

Začátky dřevařského podniku byly velmi skromné. "Moje dílna měla jen 4x9 metrů!" vysvětluje Jože. "Zákazníky, kteří potřebovali podlahy a dveře, jsem navštěvoval na mopedu."

"Mojí vizí bylo postupně zlepšovat a modernizovat firmu a pak tvrdou prací dosáhnout vyšší rentability jednotlivých dřevěných výrobků."

 

 

Jože si uvědomoval, že truhlářské výrobky potřebuje řada lidí, a tak začal expandovat a najímat nové zaměstnance. V té době byli omezeni výrobním zařízením, ale postupně ho modernizovali.

 

 

Společnost Moric Carpentry se zaměřuje především na interiérové truhlářské práce: kuchyně, ložnice, herny a kanceláře. Kromě toho nabízejí také služby interiérového designu pro místní firmy.

 

 

"Výrobky si navrhujeme sami - kuchyně z masivu, dřevotřískových desek, dýhovaných desek a kompozitních desek. Samozřejmě vyrábíme také běžné kancelářské vybavení, schodiště, dveře a další truhlářské výrobky, jako je nábytek a okna."

 

 

Jožovi se daří získávat dřevo od místních majitelů lesů a lesnických firem. Jeho zpracování v dílně začíná kulatinou - surovinou - a pokračuje řezáním, tvarováním, příčným řezáním a hoblováním a končí finálním zpracováním dřeva.

Největší výzvou bylo pořízení vhodných strojů. "Není možné získat vše co potřebujete ze dne na den - trvá to roky," říká Jože.

"Pilu Wood-Mizer jsem si vybral kvůli její kvalitě a optimálnímu využití dřeva bez nadbytečného odpadu. S touto pilou můžeme důsledně využívat celý kmen, což znamená, že z jednoho kmene můžeme vyrobit celý výrobek z masivu."

 

 

Firma Moric Carpentry provozuje pilu Wood-Mizer LT20B, která kombinuje řeznou hlavu LT20 se s ložem ze segmentů. Panel ovládání umožňuje nastavení výšky pilového pásu pomocí elektronického Pracovního nastavení (Setworks). Ovládá i pohyb hlavy vpřed a vzad s proměnnou rychlostí. Pila LT20B je oblíbeným nízkorozpočtovým řešením pro malé a střední podniky.

 

 

Po rozřezání kmenů se prkna třídí a ukládají na hromadu k sušení. Když je dřevo připravené, řeže se a hobluje. Pak prochází dalším zpracováním jako je profilování, CNC zpracování a omítání. Nakonec se materiál před montáží natírá lakem, voskem nebo dokončovacím olejem.

 

 

"Naši klienti oceňují odbornost, kvalitu a samozřejmě útulné teplo svého domova poté, co jim pomůžeme dosáhnout požadovaného vybavení interiéru. Veškerá měření provádíme přímo na místě a poradíme jim, jaké výrobky jsou pro jejich bydlení nejvhodnější. Nakonec jsou naši klienti z výsledného produktu nadšeni, jakmile ho mají doma," říká Jože.

 

 

"Doporučuji pracovat s masivním dřevem, protože přináší pocit tepla. Je to surovina, kterou můžete získat na místě, a lze ji využít tak, aby přinášela uspokojení dalším generacím."

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!