S pásovou pilou se může koníček pokládání dřevěných podlah změnit na úspěšné malé podnikání

Autor: Nils Ohlin, Sweden

Nils Ohlin, MasterParkett, Sweden

 

Pracuji jako projektový manažer na staveništi, a to většinou znamená papírování. Je pro mě obrovským uvolněním přijít domů a moci pracovat rukama. Mým cílem je už pár let pracovat naplno tady doma. Začalo to jako hobby, ale dneska už to není jen koníček!

 

MasterParkett

 

Moje produkce je velice malá, a jak jsem si stanovil, velice specializovaná. Myšlenka je dělat podlahy speciálně na zakázku. Dílo samo o sobě vyžaduje spoustu řemeslné zručnosti a mělo by přetrvat generace. Moji typičtí zákazníci žádají jedinečné provedení – něco, co nikdo jiný nemá.

 

Nils Ohlin at his workshop

 

Někteří zákazníci si dokonce dodají sami dřevo. Některé farmy vlastní po staletí stejná rodina. Takže můžete použít strom, který tam vyrostl a proměnit jej na podlahu v jejich vlastním domě.

Tohle podnikání se rozrůstá posledních 5 let. Proto si myslím, že je to skutečně dobrý nápad, že mohu dělat vše, od poražení stromu, dopravu domů a pořezání, sušení a kompletní zpracování materiálu na hotovou podlahu.

 

Swedish natural landscape

 

Pro mě je celý proces přeměny surového materiálu na konečný product důležitý. Je s tím spojena spousta různých úkolů a taky musíte vědět hodně věcí o strojním zařízení, abyste měli celý průběh pod kontrolou.

 

Harvesting tree

 

Harvesting tree

 

Nils Ohlin

 

A log for custom wooden floors crafting

 

V současnosti mám na svém pozemku hodně dubu. Prostě vezmu svou malou pilu a jdu porazit strom, přeříznu jej a odvětvím. Pak jej dopravím domů a položím na pilu. Jakmile je kmen pořezán, nastane spousta tradiční práce, výběr kusů a jejich vyskládání před sušením.

Taky zanecháte malou uhlíkovou stopu, dneska se o tomhle hodně mluví. Vytápím budovy dřevěným odpadem a taky jej využívám jako palivo pro sušičku. To je pro uhlíkovou stopu velice dobré.

 

Log handling

 

Log transporting with a tractor

 

Pracuju se dřevem většinu svého života, můj cíl je udělat výrobek, kterému dám do vínku dlouhý život. S tímhle materiálem se pracuje trochu obtížněji, protože má v sobě více napětí a více pohybu uvnitř dřeva. Největší tajemství práce s ním, je pracovat s přirozenými vlastnostmi dřeva. Musíte vlastnostem dřeva proces přizpůsobit.

 

Nils Ohlin at MasterParkett workshop

 

Nejtěžší část procesu je, že všechny řezy musí být velice přesné, když dojde na měření. Pokud nebudou, nebude možné podlahu dobře položit. Dřevo je živý materiál a já si nemyslím, že dokážu udělat dva kusy naprosto stejné.

 

Wood-Mizer LT40 sawmill at MasterParkett workshop

 

Pila LT40 je schopna řezat velké rozměry – to je pro mě důležité. S pilou Wood-Mizer dostanete jednoduše stabilní funkčnost. Věci se mohou dokonale promyslet, takže můžete pracovat podle svého.

 

Nils Ohlin operates Wood-Mizer sawmill

 

Nils Ohlin operates LT40 sawmill

 

Pila, kterou jsem měl dříve, byla z roku 1990. Od té doby byl v konstrukci pily ohromný vývoj a ta nová LT40, kterou jsem koupil nedávno, je tak profesionální, že budu moci pracovat na plný úvazek a pomoci si při řezání dřeva.

Mohu ji rozhodně doporučit, já jsem s touto pilou a všemi jejími funkcemi skutečně šťasten.

 

Custom wooden floors crafting process

 

Crafting custom wooden floors

 

Crafting custom wooden floors in Sweden

 

Sušení dřeva na vzduchu trvá deset týdnů. Pak je sušíme v sušičce asi na 4.5%. Během posledního týdne znovu přidáme vlhkost, přivedeme ji až na 8.5%, než dřevo vyjmeme. To přispěje k tomu, že je materiál stabilnější.

 

Swedish craftsman makes custom wooden floors

 

High quality custom wooden floors

 

Pohled na konečné dílo je veliké potěšení, když znáte svou roli, kterou jste v něm sehrál. Ten smysl pro celou věc, ta schopnost udělat všechny ty krásné dubové podlahy, to je pěkně povznášející.

 

Nils Ohlin, the Swedish craftsman

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!