Pilařství ve francouzských Alpách: krása dřeva v každém projektu

Discovering the Beauty of Wood in the French Alps with Wood-Mizer Equipment

 

Yvan Cometto truhlář z malé vesnice ve francouzských Alpách dělá výrobky z místního dřeva s použitím pily Wood-Mizer. Ve své firmě YC Charpente pracuje Yvan se dřevem objevujíc jeho krásu. "Nevyměnil bych toto místo za žádné jiné na světě," připouští se smíchem.

Montricher-Albanne je malá vesnice ve francouzských Alpách přímo u italských hranic. Cesta k Yvanově domu, kde žije a pracuje, je příkrá a samá zatáčka, prochází hustým modřínovým lesem a malebnými horskými oblastmi. Jeho dílna je 1200 metrů nad mořem s báječným výhledem na celé údolí. I když jsou v Savojsku čtyři roční období, zdá se, že slunce tu nepřestává nikdy svítit a poskytovat vesničanům spoustu energie k životu a práci.

 

 

Yvan Cometto se o truhlaření zajímal už jako mladý hoch. Jeho dědeček jej naučil jak pracovat s nástroji a proměňovat dřevo na hodnotné předměty. Ve 14 letech se Yvan připojil k Francouzskému společenství pracovníků se dřevem a od té doby je profesionálním truhlářem. Pokračuje v rozvíjení svých odborných dovedností a dnes už si neumí život bez práce se dřevem představit.

"Rád objevuji krásu dřeva v každé práci, kterou dělám a nikdy nepřestanu dřevo zkoumat a učit se o něm nové věci. Ten materiál se chová jinak když je pokácen a když vyzraje a když je proměňován na kus nábytku," poznamenává Yvan Cometto.

 

 

V roce 2020 se rozhodl zahájit své dřevozpracující podnikání a stal se samostatným podnikatelem. "YC Charpente" je malá firma specializující se na dělání různých výrobků, jako je zakázkový nábytek, domovní interiéry a přístavby, podlahy a terasy, stavební dřevo a další věci. "Začít firmu bylo vážné rozhodnutí, ale jsem rád , že jsem je učinil. Dnes se mohu zaměstnání věnovat sám. Navrhuji a provádím řadu projektů," říká Yvan.

Yvan je přesvědčen, že dřevo je vynikající materiál s jedinečnými kvalitami. "Nakupuji kmeny od místního lesního společenství. To dřevo je nádherné. Používám většinou modřín, ale příležitostně také dub, javor a jasan. Nedávno jsem získal řadu objednávek na větší stavby jako jsou přístavby domů, terasy a podlahy," říká Yvan. S chutí podporuje svůj region dodávkami produktů ze dřeva místním lidem. "Všichni mí klienti pocházejí z této oblasti a velice dobře moji dílnu znají. Všichni věříme, že dřevo z tohoto kraje je náš poklad."

 

 

YC Charpente používá zařízení Wood-Mizer od chvíle, kdy Yvan v roce 2020 firmu otevřel. Nejdůležitější stroj je pila LT15CLASSIC na dělání prken, fošen, hranolů a trámů. Yvan některé z těchto materiálů prodává místním zákazníkům jako stavební dříví, zatímco další materiál používá k produkci hotových výrobků na srovnávačce/tvarovačce. " Jsem rád, že mohu ve své dílně udělat vše od A do Z," říká Yvan.

Vybral si pilu Wood-Mizer LT15, protože, jak je přesvědčen, je to nejlepší možnost pro začínající pilaře. Pila LT15 není drahý stroj, který nabízí vysokou funkčnost a odolnost. Yvanova pila má benzínový motor, takže se nemusí starat o přístup k elektřině. Navíc je pila LT15CLASSIC lehká a kompaktní, což umožňuje její snadnou přepravu.

 

 

O výrobcích Wood-Mizer se Yvan dozvěděl z internetu. Strávil spoustu času porovnáváním pil různých výrobců, ale nakonec kontaktoval francouzského zástupce Wood-Mizer. Když poprvé dorazil do kanceláře zastoupení, byl ohromen širokou škálou a vysokou kvalitou zařízení. Aby si zachoval přístup ke všem novinkám firmy Wood-Mizer, přihlásil se Yvan k odběru e-newsletteru a sleduje i oficiální kanály sociálních médií.

V budoucnosti Yvan plánuje rozšířit svůj podnik zaměstnáním nějakých pracovníků a přechodem na model pily LT40 nebo dokonce LT70. Tak bude schopen zvýšit objem vyráběného dřeva a pustit se do větších staveb domů. Také přemýšlí o přidání dalšího zařízení Wood-Mizer, například omítačky prken EG300. Zatím si užívá dny časným vstáváním, procházkou v lese, návštěvami u zákazníků a nařezáním nějakého dřeva na své pile LT15. "Nikdy nevíte co přinese další den a to je to, co mám na práci se dřevem nejraději," říká.

 

 

***

 

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!