MILOVANÁ PRÁCE NA CELÝ ŽIVOT - příběh truhláře ze Švédska

Autor: Wood-Mizer, Europe

MILOVANÁ PRÁCE NA CELÝ ŽIVOT - příběh truhláře ze Švédska

 

Hans Larsson pomáhal už jako chlapec na farmě při chovu dobytka. Když dokončil školu, koupil si motorovou pilu, aby si mohl sám pro sebe udělat nějaké tesařské práce. Stále více lidí ze sousedství však Hanse žádalo o pomoc při výrobě kvalitního dřeva pro jejich stavby. Hans rychle zjistil, že mu tahle pila nebude stačit a pořídil si pásovou pilu.

"Poptávka po kvalitních výrobcích ze dřeva neustále roste," vysvětluje. "Musel jsem modernizovat své vybavení, abych udržel krok s tímto trendem. Zpočátku jsem se spokojil s prací jen pro sebe, ale když jsem dostával víc objednávek od zákazníků, musel jsem koupit větší pásovou pilu a výkonnou hoblovku/tvarovačku. Díky těmto strojům mohu zvýšit kapacitu svého podnikání."

 

 

"Když se rozhlédnete po obchodech, zjistíte, že všechny výrobky ze dřeva jsou drahé. Není pak divu, že lidé hledají levnější způsoby, jak získat dřevo pro své záměry. Zavolají mi a já pro ně vyrábím nejrůznější dřevěné výrobky. Mám tolik práce s řezáním a navrhováním, že nemám čas na nic jiného," přiznává Hans.

Hans získává dřevo z okolních lesů ve svém rodném městě Vansbro, které se nachází nedaleko Ockelbo. V tomto městečku žije jen asi 6000 obyvatel, ale to stačí na to, aby byl zaměstnán po celý rok.

"Nakupuji kmeny od místních farmářů v Ockelbo," říká. "Mají skvělé lesy. Přednostně používám kvalitní kmeny staré 150 až 200 let a veškeré pilařské práce si dělám sám." Z těchto místních lesů je Hans schopen pořezat řadu různých druhů stromů, jako je borovice, smrk, osika a dokonce i modřín. "Vyhýbám se zpracování již nařezaného zakoupeného dřeva. Kmeny si vždycky řežu sám."

 

 

Pásová pila, kterou Hans používá, má hydraulické funkce, které mu umožňují pracovat bezpečně a efektivně. Oceňuje pevnou konstrukci stroje, jeho dobrou kvalitu a dostupnost náhradních dílů.

Hans vylepšil svou truhlářskou dílnu pomocí přídavných zařízení a některých řešení, která sám vymyslel. "Trochu jsem přestavěl prostor, aby byla manipulace se dřevem jednodušší," říká. "Dnes používám k manipulaci s řezivem nakladač, abych nemusel přenášet příliš velkou váhu." K dispozici je také speciální měřidlo počítající objem dřeva zpracovaného na hoblovce/tvarovačce, které si Hans sám doplnil.

Hans používá při svých komerčních zakázkách hoblovku/tvarovačku Wood-Mizer MP360 k omítání, hoblování a profilování. Přiznává, že výroba různých dřevěných výrobků na MP360 je snadná, protože stačí vyměnit řezný nůž, přenastavit stroj a začít vyrábět požadovaný profil.

 

 

Čtyřstranná hoblovka/tvarovačka MP360 je kompaktní a velice funkční stroj, který je dobře známý těm truhlářům, kteří oceňují efektivitu, univerzálnost, přesnost a snadnou obsluhu. Umožňuje uživatelům vyrábět řadu konečných výrobků ze dřeva, jako jsou podlahové desky, profilová prkna, ozdobné obruby, okenní rámy, dokončovací prvky nábytku a další věci. Model MP360 je vybaven dvěma horizontálními a dvěma vertikálními řeznými hlavami poháněnými samostatnými motory, účinnými podávacími válci a litinovým pracovním stolem.

"Mí zákazníci dostanou pokaždé to, co chtějí. Navrhuji pro ně vše, od podlah po obložení stěn, interiérový i exteriérový design, obruby všeho druhu atd. V poslední době pracuji na speciální objednávce lemování prken pro historicky chráněné domy," upozorňuje. "Dnes je mi 73 let a stále mám práci sedm dní v týdnu," usmívá se Hans.

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!