První instalace rozmítací pily HR250 v Polsku: výrobce palet hlásí impozantní změny ve výrobě

Autor: Wood-Mizer, Europe

AMESKO company produces high quality pallets with HR250 resaw

 

Rodinná firma “AMESKO”, vyrábějící palety a další dřevěný obalový materiál v polské obci Szczytkowice oznamuje růst efektivnosti v důsledku instalace nové vodorovné rozmítací pily se dvěma pilovými pásy HR250 do výrobní linky.

Rodina Skorových začala podnikat počátkem 90tých let. ”V té době měl můj otec doma vyrobenou cirkulárku”, vzpomíná paní Monika Skora-Szydlowska. “Vzpomínám, že otec tlačil kmen tam a zpátky, aby jej rozřezal na řezivo”.

Jak se podnikání rozrůstalo, přesunuli je na okraj vesnice, což jim dovolilo další rozšíření výroby. Nyní firma vyrábí palety zakázkových rozměrů a dřevěný obalový materiál. “Exportujeme kolem 70% z celé naší produkce do Německa,” dodává Monika.

 

AMESKO pallet factory in Poland

 

Log pile prepared for sawmilling

 

Pallets prepared for delivery

 

Nedávno společnost "AMESKO" investovala do nově vyvinuté vodorovné rozmítací pily se dvěma pilovými pásy HR250 od Wood-Mizer. Stroj je vybaven 15 kW motory, poskytujícími dostatek výkonu k snadnému rozmítání objemných krajinek a lepšího vytěžení materiálu.

“Zaznamenali jsme nižší spotřebu energie, méně nutné údržby a méně potřebného zaškolení ve srovnání s naší starou rozmítací kotoučovou pilou,” říká Artur Szydlowski, který řídí podnik společně s Monikou, dcerou zakladatele firmy. “Účty za elektřinu klesly a snížily se naše provozní náklady”, vysvětluje Artur.

 

Wood-Mizer HR250 twin blade horizontal resaw

 

Vodorovná rozmítací pila Wood-Mizer HR250 je vybavena elektronickým Pracovním nastavením (setworks), které umožňuje snadné polohování hlavy a změnu rychlosti podávání.

“S naší předchozí rozmítací pilou bylo obtížné změnit řeznou výšku, museli jsme zastavit řezání, abychom přidali nebo odebrali distanční vložky na vřetenech,” říká Artur. “Ale u naší nové HR250 to můžeme udělat stiskem tlačítka. To ušetří spoustu času a výroba je mnohem pružnější. Pracovní nastavení se velice snadno obsluhuje a je velice přesné“, pokračuje Artur. ”HR250 nám umožňuje velice rychle rozmítat krajinky, protože stroj je vybaven elektrickým pohonem nahoru/dolů. Podle tloušťky materiálu a jeho tvrdosti měníme rychlost posuvu materiálu.”

 

Wood-Mizer HR250 twin blade resaw from back side

 

Ve standardní konfiguraci se HR250 dodává s jedním válečkem s pneumatickým přítlakem dolů a s jedním vodícím válečkem. “Krátká vzdálenost mezi válečky nám dovoluje rozmítat krajinky libovolné velikosti,” říká Artur.

Pila je vybavena kompresorem, který dodává tlakový vzduch pro váleček a pro systém napínání pilového pásu. “Automatické napínání pilového pásu je další výhodná vlastnost HR250 – naši operátoři nemusí napnutí nepřetržitě sledovat,” dodává.

Podnik “AMESKO” provozuje několik vícehlavých pásových pil s tenkým zářezem. Jedním z důvodů pro volbu HR250 byl ten, že pila používá stejné pilové pásy. “To zjednodušuje náš výrobní proces a ten je mnohem pružnější, protože si pilové pásy ostříme a nastavujeme sami.”

 

The offcuts resaw at HR250 sawmill

 

Z některých krajinek mohou vytěžit prkno navíc ve srovnání s jejich starou kotoučovou rozmítací pilou. “Technologie tenkého zářezu nám pomáhá snížit množství pilin a zvýšit výtěžnost”, pokračuje Monika. “Naše stará rozmítací pila měla zářez kolem 6mm a 3 pilové kotouče, teď používáme 2 úzké pilové pásy se zářezem 2mm. To znamená, že můžeme ušetřit víc než jedno prkno.”

 

HR250 twin blade resaw generates an extra board from every offcut

 

Piliny vznikající během výroby jsou sbírány odsávacím systémem do kontejneru a později prodány firmě vyrábějící dřevěné pelety na topení. “Propojili jsme HR250 s naším odsávacím systémem, abychom udrželi pracovní prostor a samotný stroj čisté,” říká Artur. “Je důležité, aby neopásaná kola pilového pásu byla vždy čistá. To pomáhá udržet trvale přesný řez.”

 

AMESKO factory produces high quality pallets

 

HR250 je velice kompaktní díky jedinečné konstrukci: dva pilové pásy jsou umístěny na horních a dolních kolech v jedné hlavě. “Když jsme se rozhodovali jakou pilu koupit, naši volbu určily malé rozměry HR250, snadná obsluha a univerzální použití tohoto stroje,” vysvětluje Monika. “Pila HR250 byla dodána na jedné paletě, dopravili jsme ji do výrobní haly vysokozdvižným vozíkem, připojili k systému odsávání a po několika hodinách začala HR250 pracovat”.

“AMESKO” je jedním z prvních dřevozpracujících podniků v Evropě, které HR250 nainstalovaly. Stroj získal CE certifikaci. “Se servisem Wood-Mizer jsme naprosto spokojeni”, říká Artur. “Adam Kubiak je vynikající specialista. Konzultovali jsme to s ním a on nám HR250 doporučil jako optimální řešení pro naši výrobní linku palet.”

Adam Kubiak je obchodní ředitel sekce průmyslových řešení Wood-Mizer. Během více než dvacetiletého působení ve společnosti se podílel na plánování a realizaci mnoha průmyslových linek zpracování kmenů v Evropě, Asii i Africe.

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!