Vlastníci lesa řežou poškozené kmeny, aby zvýšili jejich hodnotu

Autor: Wood-Mizer, Deutschland

LX50 is the smallest and most inexpensive band saw available from Wood-Mizer

Potřebujete vyčistit les po vichřici? Jsou v něm stromy postižené kůrovcem? Jedním z řešení je pořezat poškozené kmeny na hodnotnější dřevo pro vlastní potřebu a na prodej.

V rodině Raddatzových z Wendlandu, regionu na severu Německa, spoléhají muži na stroje a mechanizaci. Kevin je profesionální mechanik pracující v oddělení řízení kvality firmy Musashi Group a jeho tchán Ottfried je opravář zemědělských strojů. Místní tuhle rodinu dobře znají: při každoroční kulturní akci - Kulturelle Landpartie festival, Kevin svařuje staré zahradní náčiní, šrouby, matice a nejrůznější kovové předměty, které pojednou v jeho rukách získají nový život ve formě krásných kovových dekorací, které lidé rádi kupují.

 

“V DNEŠNÍ SITUACI NEDOSTANETE ZA KMENY NIC, DOKONCE NEPOKRYJETE ANI NÁKLADY NA VYČISTĚNÍ LESA A VYTAŽENÍ KMENŮ Z LESA I KDYŽ JE PRODÁTE. (…) PILA NÁM OTEVŘELA ÚPLNĚ NOVÉ MOŽNOSTI.”

 

Rodina Raddatzových již dlouhá léta vlastní les. Donedávna sloužil les jako zdroj palivového dříví, i když Kevinova tchyně Elfrieda opakovaně říkávala, že tohle dřevo je příliš pěkné na to, aby se jednoduše pálilo v kamnech.

 

Ottfried's hobby is to make garden furniture from wood

 

“Palivové dřevo je náš koníček,” říká Kevin se smíchem. "Ottfried a já vezmeme traktor a řetěz k vytažení padlých stromů z lesa a také používáme štěpkovač."

V minulých letech byly evropské lesy poškozeny kůrovcem a vichřicemi, to způsobilo, že cena kmenů a dokonce palivového dřeva dramaticky poklesla. Vlastníci lesů stojí před problémem: potřebují vyčistit tu lesní spoušť, ale je téměř nemožné prodat kulatinu za obvyklou cenu.

“V dnešní situaci nedostanete za kmeny nic, dokonce nepokryjete ani náklady na vyčistění lesa a vytažení kmenů z lesa i když je prodáte,” poznamenává Kevin.

Proto rodina Raddatzových přemýšlela o zakoupení pily.

“Pila nám otevřela úplně nové možnosti,” říká Kevin. “Vždycky v naší usedlosti plánujeme něco postavit co potřebuje dřevo a údržba stávajících budov často vyžaduje prkna speciálních rozměrů, které můžeme rychle s pilou vyrobit. V našem okolí jsou také stromy, které musí být dříve nebo později pokáceny."

Nakonec přišel čas a k jejím 60 narozeninám dostala Elfrieda mimořádný dar – pásovou pilu LX50.

 

The Raddatz family from Germany and their LX50 sawmill

 

Tato pozoruhodná pila je nejmenší a nejlevnější pásová pila od firmy Wood-Mizer, světoznámého výrobce pásových pil, pilových pásů a dřevozpracujícího zařízení. LX50 poskytuje vynikající kvalitu: prkna jsou přesných rozměrů v celé své délce, řezný povrch je hladký a díky tenkému pilovému pásu je zářez tenčí než 2 mm. Tudíž lze nařezat z každého kmene víc hodnotného materiálu v porovnání s kotoučovou pilou.

Konstrukce pily LX50 obsahuje lože sestávající z několika segmentů, které by měly být nainstalovány na rovném místě, například v garáži nebo v nějaké boudě se střechou. Další částí pily je řezná hlava se dvěma koly pilového pásu a motor. Typ motoru je možné vybrat – buď třífázový elektromotor 5.5 kW nebo benzínový 14 hp, ten je velmi užitečný v místech kde není přístup k elektřině, např. v lese. LX50 se dodává na paletě a je třeba ji smontovat podle pokynů nebo podle videa na YouTube: spojit segmenty lože, vyrovnat a seřídit opěrné nohy a nainstalovat řeznou hlavu na vodicí nosníky. Hlava pily se pohybuje vpřed a vzad tlačením a seřizuje se na požadovanou tloušťku prkna pomocí kliky.

 

Kevin Raddatz thinks that the sawmill opens up completely new possibilities

 

The bench in Raddatz home yard

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!