Bývalý elektrikář si postavil v Kanadě dům snů

Autor: Chase Warner, Wood-Mizer

Former Electrician Built Dream Home in Canada

Nathan Shewchuk uskutečnil svůj celoživotní sen postavit si vlastní dům po osmi letech tvrdé práce a odhodlání spolu s několika pomocníky a mobilní pilou Wood-Mizer.

 

 

Když Nathan Shewchuk pracoval více než deset let jako elektrikář na luxusních domech v Oregonu, uvědomil si, že život musí být ještě něco víc. "Byl jsem unavený z města a netoužil jsem po ničem jiném než se přestěhovat do odlehlé části Kanady a postavit si dům," řekl Nathan.

 

 

Nathanův příběh začal v roce 2007, kdy si v kanadské provincii Britská Kolumbie koupil pozemek, na kterém si chtěl postavit dům. Nathan zjistil, že může buď nakoupit řezivo a dopravit ho na své odlehlé místo, nebo si ho vyrobit sám z místního dřeva ze svého pozemku.

"Zkoumal jsem několik různých pil, ale nenašel jsem nic, co by se dalo srovnat se strojem Wood-Mizer," řekl Nathan. "Měl jsem za to, že tohle je jediná správná cesta. Je to šikovný nástroj!" Bez jakýchkoli předchozích zkušeností s řezáním na pile si Nathan zakoupil hydraulickou mobilní pilu LT40 a mohl pokračovat ve své nové životní kapitole. "Celý život jsem se věnoval řemeslu, tesařství i dokončovacímu truhlářství, takže [stavba a práce se dřevem] pro mě nebyla ničím novým."

 

 

Nathan chtěl 100% dřeva pro svůj dům udělat na pile Wood-Mizer, což znamenalo mnoho cest do sušárny a roky sušení řeziva. "Od vyklizení pozemku až po poslední hřebík to trvalo osm let," řekl. V prvním roce stavby Nathan dokončil střechu. Nařezal veškerý cedrový materiál potřebný na okna a dveře svého domu. S pomocí svého souseda, mistra truhláře Kita, byla okna a dveře hotové a Nathan se mohl na podzim toho roku poprvé nastěhovat do svého domu. "Wood-Mizer byl skvělý nástroj; pro tuto práci naprosto perfektní," řekl.

 

 

Během několika následujících let Nathan nařezal břízu a douglasku, které potřeboval pro zbytek interiéru svého domu, a pracoval na všech potřebných finálních truhlářských pracích na oknech. Postavil také kamenný krb a sprchový kout a nařezal veškeré palubky na stěny a strop. Po osmi letech tvrdé práce při stavbě a řezání 52 metrů krychlových douglasky, modřínu, břízy a cedru na své hydraulické mobilní pile LT40 Nathan konečně dokončil svůj vysněný dům a truhlářskou dílnu. S pomocí mnoha přátel a sousedů dokončil Nathan svůj dům od základů přesně tak, jak si vysnil. "Můj soused Kit udělal všechny skříně, dveře a dokončovací truhlářské práce a můj přítel Doug byl po ruce u truhlářských prací a mnoha nočních promýšlení a plánování," řekl Nathan. "Na té dlouhé cestě mi pomáhalo hodně lidí a já mám velké štěstí, že mám spoustu dobrých přátel."

 

 

Nathan odhaduje, že ušetřil 70 000 až 80 000 dolarů tím, že si na svůj dům s obytnou plochou 110 m2, truhlářskou dílnou 140 m2 a terasu 46 m2 nařezal dřevo sám. "Můj dům má ohromující ohlas," řekl Nathan. " Celkem vzato jsem si užil svůj život a vděčím mnoha lidem za jejich znalosti a dovednosti. Bez toho by se to nepovedlo." Co se týče budoucnosti, Nathan se nemůže dočkat, až se pustí do dalšího projektu s pilou Wood-Mizer.

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!