Britský inženýr využívá LT40 k proměně své profesní kariéry

Autor: Ben Pike, Eve Communications

Wood-Mizer LT40 owner at his carpentry shop

 

S pilou Wood-Mizer LT40 prošel Paul Grainger cestu od prodávání dřeva na eBay až po situaci, kdy se stal součástí mnohamilionového projektu restaurování v luxusním venkovském hotelu.

Paul Grainger je srdcem inženýr. Ať jde o zrestaurování motocyklu, opravy farmářských strojů nebo stavbu dřevěných krovů střech, umí přiložit ruku k dílu. Smysl pro detail a zdravá dávka vášně pro tesaření jej přiměla vybudovat různorodé a čilé podnikání napříč severním Yorkshirem.

“Šel jsem na vysokou na techniku, ale přestalo mě to bavit, takže jsem to opustil a začal se věnovat práci v zemědělství,” říká. “Pracoval jsem na všelijakých traktorech a farmářských strojích různé provenience i na závodních motocyklech než jsem se dal na lesnictví kde jsem od té doby zůstal.”

 

British engineer Paul Grainger with his Wood-Mizer LT40 sawmill

 

Paul by nerad viděl, aby dřevo, které vytěžil, přišlo nazmar, a tak si v polovině devadesátých let půjčil od kamaráda pilu Wood-Mizer LT40.

“Začal jsem proměňovat duby na trámy a prodávat je na eBay. Místní stavitelé a podnikatelé ode mě začali nakupovat a tenhle byznys začal od té doby růst.”

 

Paul Grainger operates Wood-Mizer LT40 sawmill

 

O 20 let později se forma podnikání příliš nezměnila, ale jeho rozsah a jeho rozmanitost jsou tenkrát nepředstavitelné.

Jeden významný moment, který přispěl k úspěchu, vidí Paul ve své první práci v Middleton Lodge. Toto gregoriánské panství leží na 200 akrech pozemků a během posledních sedmi let bylo zrestaurováno a rozšířeno k vytvoření luxusních lázní, hotelu a místa pro konání svateb. Majitel panství, James Allison, požádal Paula, aby mu postavil pergolu, která by mohla sloužit pro svatební obřady.

 

A pergola made by Paul Grainger

“Začal jsem s pergolou, pak mě James požádal, abych udělal nějaké krovy na hlavní budově a na opuštěných hospodářských blocích. Dělali jsme nějaké opravy a rekonstrukci v jednom z křídel a pak, když jsme se dostali do dalšího křídla, zjistili jsme, že jsou krovy úplně ztrouchnivělé. Navrhl jsem, že uděláme celé nové krovy z měkkého dřeva, tak jak byly původně.”

“Získali jsme dřevo pro tu práci co možná nejblíže staveništi se spoustou modřínu pocházejícího ze samotného panství,” říká Paul. “Pravděpodobně tam rostl 100 let a nyní je součástí budovy, takže tam bude dalších 100 let a to je krásný příběh.”

Paul Grainger at his carpentry shop


Poctivé řemeslo a kvalita hraje v Paulově úspěchu zjevně obrovskou roli. On vyzdvihuje důležitost jeho pily ve schopnosti odvést přesně to co zákazníci chtějí.

Timber frame restoration made by Paul Grainger


“Bez Wood-Mizer bych nemohl uspět,” říká. “Trvalo mi roky než jsem se dostal do bodu, kdy jsem se zmohl na svou vlastní pilu, ale to bylo terno. LT40 udělá všechno co chci. Je pojízdná a plně hydraulická. Asi koupím ještě tvarovačku/srovnávačku, abych byl schopen dělat víc.”

Paul Grainger timber frame project

Timber framed roof made by Paul Grainger

Timber framed roof design

Timber framed roof built in Masham, UK


The front of a house in the small village of Snape

 

Wood-Mizer LT40 sawmill cuts a log 

 

Wood-Mizer LT40 sawmill is portable and fully hydraulic.

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!