Učení při práci se dřevem s Wood-Mizer ve Švédsku

Learning Woodworking with Wood-Mizer in Sweden

 

Pokaždé když švédský podnikatel David Virén pracuje na nějakém prkně se svou srovnávačkou/tvarovačkou Wood-Mizer, má pocit, jako by se učil další lekci o dřevu. "Pracovat se dřevem je víc než jen práce co je třeba udělat. Je to proces učení, ze kterého můžete získat hodně uspokojení," vysvětluje.

"Nejlepší věc na práci se dřevem je, že nejste nikdy plně vyškoleni. Vždycky se najde nějaký problémek, dokonce i v případě, že máte dlouholetou praxi. Řekněme, že děláte pro vašeho zákazníka nějaký speciální profil, ale nikdy nevíte jestli se to dobře povede. Když dosáhnete toho, čeho jste dosáhnout chtěli, je to báječný pocit," říká David.

Jeho firma, “Woodab”, z Torsåkeru, vesničky v provincii Gästrikland ve středním Švédsku, je malý rodinný podnik jen se dvěma pracovníky, otcem a synem, kteří jsou přístupní objevování nových věcí při zpracování dřeva. "Rozdělení práce v mé firmě je jasně dané. Můj otec obsluhuje pilu LT70 a já pracuji s vodorovnou rozmítací pilou HR115 a čtyřstrannou srovnávačkou/tvarovačkou MP360," říká David. "S pilou LT70 řežeme kmeny a připravujeme materiál pro další zpracování na HR115 a MP360. Vyrábíme dřevo na sklad, abychom mohli zákazníkům splnit každé jejich přání."

 

 

David vděčí za svou vášeň pro dřevo svému otci Larsovi, který dříve provozoval pilu Wood-Mizer LT40. Lars je zkušený pilař, který pracuje v oboru více než 25 let. Teď si užívá práci s pilou LT70, oceňuje blízkost přírody a čerstvého vzduchu i když jeho kabát pokrývají piliny a má většinu dne ruce špinavé od smoly.

Lars vyměnil svou starou LT40 za větší pilu LT70 jen před pár lety. Připouští, že s touto novou pilou LT70 nabrala jeho práce větší rychlost a efektivnost, s větším komfortem pro operátora a s řeznou přesností. Předchozí LT40 se osvědčila jako spolehlivá pila, která Larsovi umožnila dlouho provozovat pilařské podnikání. "Otec koupil LT40 pro použití v našem lese. Nicméně, dostával tolik žádostí, že se nakonec rozhodl využít ji obchodně a prodávat dřevo místním zákazníkům. Měl s LT40 práci na plný úvazek," vzpomíná David. "Protože rostla poptávka po dřevu, rozhodl se otec přejít na LT70. Pila LT70 má hydraulické funkce lože, ovládání automatické tloušťky prken a nabízí větší výkon a rychlost k výrobě více řeziva. Tento upgrade byl nezbytný."

 

 

Pro Davida začalo tohle dobrodružství se dřevem v roce 1998, když získal první zaměstnání jako operátor velkého srovnávacího stroje. Roku 2019 se rozhodl stát podnikatelem a otevřel si dřevozpracující firmu a sloučil ji s pilařským podnikáním otce. "Chtěl jsem doplnit otcovu výrobu výrobou hotových výrobků, které mohu dělat na svých strojích HR115 a MP360," říká David. Avšak první měsíce nebyly pro Davidovo vlastní podnikání snadné. "Největší problém při rozjezdu mé firmy byl skok ze starého způsobu života s pravidelnou výplatou do velice rušného prostředí provozu vlastní firmy. Ten přechod byl pro mě těžký," říká David.

"Dnes je mnohem snazší podnikání zvládnout, protože jsem se naučil jak využít potenciál strojů Wood-Mizer."

 

 

Na otázku, který stroj hraje v jeho podnikání klíčovou roli, odpovídá David bez váhání – "Rozhodně nejdůležitější je LT70! Rychlost, síla, přesnost, pohodlí obsluhy s počítačovým odměřovacím systémem, snadná manipulace – to přesně odpovídá našim potřebám." Jakmile je dřevo připraveno, použije David rozmítací pilu HR115 k nařezání prken a hranolů pro další výrobní krok. "Zvolil jsem tento stroj, abych ušetřil otci čas, takže se nemusí zdržovat děláním hranolů a prken se svojí pilou. Může se zaměřit na pořezání velkých kmenů a dělání rozměrných kusů dřeva pro další rozřezání na HR115. To značně zvyšuje efektivnost výroby," vysvětluje David. V poslední výrobní etapě používá David srovnávačku/tvarovačku MP360 k provedení konečných produktů pro zákazníky.

 

 

"Jak můžete vidět, máme sestavenou malou výrobní linku zahrnující tři stroje Wood-Mizer. Začínáme řezáním kmene – to je úkol mého otce, dál já připravuji menší prkna a hranoly na vodorovné rozmítací pile a nakonec dělám hotové výrobky jako jsou podlahové desky, obklady, rámy a další věci s MP360," říká David.

Ve Švédsku má dřevozpracující průmysl vedoucí pozici v ekonomice země. Lesy pokrývají dvě třetiny rozlohy země a pro Švédy má práce se dřevem dlouhou tradici. Cizinec cestující krajem může snadno objevovat domy a budovy postavené ze dřeva a zasazené překrásně v lese nebo na březích jezera. Tyto pozoruhodné stavby vyžadují materiál, který je přátelský k přírodě i lidem, snadno dostupný a relativně jednoduše zpracovatelný. "Vedle normálních objednávek na stavební dřevo po mě zákazníci žádají připravit dřevo k restaurování jejich domů a budov. Potřebují prkna a desky zákaznických rozměrů se specifickými profily, protože chtějí zachovat při opravách stejný styl svých původních domů," vysvětluje David. "Restaurování a tudíž s tím spojený byznys je velice rozšířen. Lidé nechtějí poškodit nebo vyhodit staré dřevo; chtějí mít své domy jako nedotčené. S MP360 mohu svým zákazníkům nabídnout veškerý možný profil. Jsem rád, že poptávka po takové zakázkové práci neustále roste."

 

 

David a jeho otec si uvědomují jak důležité je je rozvíjet v podnikání dobré vztahy, takže se svými zákazníky spolupracují. Na druhé straně pořád spoléhají na servis od místního zástupce Wood-Mizer – firmu Mekwood AB. "Je to vynikající servis a podpora. Je dobré, že Kjell Larsson (místní dealer) je tu pro nás prostě na telefonní zavolání, protože když provozujete pilu, vždycky je něco, co můžete potřebovat – náhradní díly, olej, pilové pásy nebo technickou radu. Rychlý servis a komunikace jsou zásadní," vysvětluje David.

David si užívá práci a poznávání dřeva každý den a stále myslí na budoucnost své dílny. "Rád bych ugradoval svoji srovnávačku/tvarovačku na MP365, stroj s pěti řeznými hlavami, který je schopen dělat ještě složitější profily pouze v jednom průchodu strojem. Počítám, že s MP365 bychom byli schopni dělat ještě složitější zakázky pro naše zákazníky!" říká.

 

 

Více informací: https://www.instagram.com/wood_ab79/ 

***

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!