České srubové domy: zkušenost a tradice

Autor: Wood-Mizer, Europe

Log home construction in Czech Republic

Malá pila Wood-Mizer LT15 s hoblovací hlavou MP100 pracuje úspěšně při stavbě českých tradičních srubových domů.

Kanadská technologie domů z otesaných kmenů je dobře známá po celém světě. Takové domy jsou schopné vydržet i v drsném severním klimatu několik století. I v Česku můžeme najít velmi podobné domy postavené v 15-19 století. Neztratily svou kvalitu a jsou stále i v naší době atraktivní. Dřevo jako stavební materiál poskytuje jedinečné vlastnosti. Dřevo "dýchá", funguje jako přirozená klimatizace, pohlcuje pachy a cigaretový kouř, neutralizuje činnost elektrických vedení a udržuje příjemnou relativní vlhkost kolem 50-60%. A konečně, dřevo velmi pěkně voní a nádherně vypadá.

 

Log home construction in Czech Republic

 

Česká zkušenost

Firma Haniš srubové domy s.r.o. z Hradce Králové pokračuje v české tradici stavění srubů a roubenek. Jak se často stává v historii úspěšného podnikání, vlastník firmy pan Pavel Haniš původně postavil svůj sroubený dům pro svou rodinu a najednou zaznamenal obrovský zájem: mnoho lidí začalo tento dům žádat. Pavel Haniš tudíž založil v roce 1999 firmu a zahájil své vlastní podnikání v dřevěných stavbách. Během 20 let postavila firma více než 500 srubových domů a roubenek po celých Čechách.

Šéf montáže Petr Taufmann říká: "Nasbírali jsme velké zkušenosti ve stavbě dřevěných domů. Jako při každé činnosti, i tato technologie má spoustu důležitých drobností. Smontovaný dům podléhá několikaletému sesychání. Vyvinuli jsme jedinečný systém, který při instalaci dveří a oken bere v úvahu budoucí seschnutí. Zajišťujeme všechny nezbytné otvory pro elektrické vedení a řadu dalších důležitých věcí".


Log home montage

Ve výrobní hale se montují čtyři domy současně

Firma Haniš dělá přibližně 30 domů ročně, každý z nich podle individuálního projektu. Domy se zpočátku smontují ve výrobní hale; proto práce nezávisí na počasí a interiérové dřevěné části nejsou vystaveny slunečnímu záření. Vždy se v hale montují 4 domy současně. Když je dům hotov, rozmontuje se a díly se přepraví na staveniště pro konečnou montáž, která trvá průměrně 2-3 měsíce.

"Ale i když zákazník naši práci převezme, pokračujeme ve sledování domu další 4 roky během vysychání a provádíme precizní úpravy každého detailu objektu", říká Petr Taufmann.


Chief of montage Petr Taufmann

Šéf montáže Petr Taufmann


Pila Wood-Mizer ve výrobě roubenek

Před několika lety firma Haniš zakoupila malou pásovou pilu Wood-Mizer LT15. Tento stroj má dvě specifické vlastnosti. První je ta, že pila je schopná řezat kmeny dlouhé až 12 m. To je možné díky přídavným segmentům lože. A druhá, že stroj je dodatečně vybaven tvarovačkou/srovnávačkou MP100 instalovanou na stejném loži pily. Operátor tudíž nejprve promění kmen na trám, pak přesune hlavu LT15 na jeden konec lože a začne srovnávat s hlavou MP100. Výsledkem je, že jedno malé a nenákladné zařízení plně uspokojí požadavky výroby provedením dvou postupů – pořezání kmene i srovnání trámu.

"Opracované trámy jsou nezbytné při stavbě roubenky, říká Petr Taufmann. – Ty jsou nyní velice oblíbené: v roce 2013 jsme stavěli 18 projektů a tento rok plánujeme zvýšit naši produkci až na 25 roubenek".


Wood-Mizer LT15 sawmill with long bed and MP100 log planer

Pásová pila Wood-Mizer LT15 s dlouhým ložem a hoblovačkou / tvarovačkou MP100

V současnosti pracuje pila Wood-Mizer na dvě 10ti hodinové směny, řežeme vysoce kvalitní kmeny z Orlických hor a Krkonoš. Pila používá univerzální pilové pásy Wood-Mizer DoubleHARD, které ostříme a šrankujeme na zařízení Wood-Mizer BMP250 a BMT100. "Loňského roku jsme koupili 20 pilových pásů Wood-Mizer. To úplně stačí pro naše potřeby", řekl Petr Taufmann.


Na této mapě je více než 300 projektů realizovaných v České republice během posledních 20 let
Na této mapě je více než 300 projektů realizovaných v České republice během posledních 20 let

Nejen dřevo

Rozvíjejíc své podnikání se pan Haniš dostává dokonce dále. Pravděpodobně kvůli své lásce k historii nachází mezery na trhu. A konečně, stavební materiály nejsou jen dřevo.

V sousední dílně dělají tři umělci inikátní výrobek – ručně dělané keramické dlaždice pro restaurování divadel, veřejných budov a náměstí. Jeden z těchto mistrů nám laskavě ukázal postup: každá dlaždice je dělaná ručně podle šablony pečlivě obnovené restaurátory. 3D forma se rovnoměrně vyplní barevným pískem a pořesune do 100 tunového lisu. Výsledkem je vzor dlaždice, která s časem nevybledne, protože je probarvena v hmotě.

Dalším podnikáním je výroba keramických kachlů s glazurou pro kachlová kamna, které jsou dnes zajímavé nejen pro restaurátory, ale také pro architekty. Móda dlaždic s unikátním designem znovu roste, jako by byl počátek dvacátého století.

Pila Wood-Mizer se tudíž objevila v dobré společnosti a přispívá k prosperitě české firmy, která sdílí respekt jak k historii, tak k ekologii.



Log home sample at Hanis facility

Toto je vzorový srubový dům instalovaný na pracovišti firmy Haniš

Více informací na: www.srubovedomy.cz

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!