Mesquitový domek ve větvích stromu postavený v Arizoně v USA

Autor: Amanda Buttram, Wood-Mizer Contributing Author

Mesquite Treehouse Milled and Made in Southern Arizona

Stromy Mesquite dominují napříč arizonskou pouštní krajinou, jelikož tyto keřovité, nezkrotné rostliny tvrdě přežívají navzdory nelítostným životním podmínkám. Z podstaty nedokonalé husté dřevo Sonorské pouště druhu Velvet Mesquite inspirovalo Arthura a Valerii Floresových před 20 lety k založení společnosti ‘Tumacacori Mesquite Sawmill’ v arizonském Tumacacori. “Teď jsme známi jako nejstarší a největší arizonský dodavatel mesquite produktů ,” říká Arthur.

 

Mesquite treehouse in ArizonaMesquite treehouse in Arizona

 

Když se místní rančer rozhodl postavit domek ve větvích stromu pro své vnučky, Arthur a Valerie mu navrhli použít pro jeho stavbu dřevo z mesquitu. Tenhle pár nejsou žádní nováčci ve vytváření vlastních mesquitových produktů a dobře vědí jak původní domorodí Američané v průběhu historie využívali různé části stromu. Ale tato myšlenka domku ve větvích stromu se zdála jako něco naprosto nového. “Vyhlídka na využití mesquitu na domek ve větvích stromu to posunula na naprosto jinou úroveň…dvacet stop nad zem, abych byl přesný!” vysvětluje Arthur.

 

Window of mesquite treehouseWindow of mesquite treehouse

 

Navíc k jedinečnému použití mesquitového dřeva, ta stavba je také vybavena vnější teráskou pro velkolepé pohledy na hornatou pouštní krajinu a její vnitřek obsahuje obytný prostor a podkrovní ložnici, kompletně s tekoucí vodou a elektřinou.

 

Mequite treehouse floorMequite treehouse floor

 

Všechno dřevo na domek ve větvích bylo nařezáno mobilní pilou Wood-Mizer LT40. Pro nosníky podlahy, střechu a hlavní nosné prvky stavby pořezali starou lesní Douglasku získanou z předválečné kanadské stodoly. “Pořezat douglasku bylo relativně snadné a zabralo to asi týden,” říká Arthur.

 

Mesquite treehouse structure supportMesquite treehouse structure support

 

Původní Velvet mesquite ze Sonorské pouště použitý na obložení a stupnice schodiště byl získán z ranče. “Většina tohoto mesquitu byla vykácena, aby se zvětšila pastvina pro dobytek,” vysvětluje Arthur. Protože s mesquitem se pracuje obtížněji, trvalo asi 10 týdnů nařezat jej podle konkrétních požadavků.

 

Balcony of mesquite treehouseBalcony of mesquite treehouse
Mesquite treehouse stairsMesquite treehouse stairs

 

“Pro nás je LT40 vždy ten správný prostředek pro práci!” říká Arthur. I se správným nástrojem po ruce se mesquite nikdy neřeže snadno. “Byli jsme rádi, když jsme nařezali víc jak čtyři fošny než byl třeba nový ostrý pás!”

 

LT40HD Super sawmill in useLT40HD Super sawmill in use

 

Dokončený mesquitový domek ve větvích je usazen 6 metrů nad zemí a nabízí pod střechou přibližně 65m2 prostoru. “Jsme obzvlášť hrdí na to, že jsme se podíleli na tomto unikátním projektu. Všichni kdo ten domek ve větvích spatří, říkají, že je to něco zvláštního a v jižní Arizoně úplně neobvyklého,” říká Arthur.

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!