Americký dům snů

Autor: Wood-Mizer, Europe

The timber framed house in Mississippi

Když vám život poskytuje citrony, dělejte limonádu! To je to co Mack Lowery udělal. Poté co jeho dům shořel během velkého požáru, využívá Mack Lowery 50 ha lesa, aby postavil dům o velikosti 240 m2 pro svou rodinu.

Mack Lowery zvrátil tragedii do uskutečněného snu, když dokončil svůj vlastníma rukama postavený dvoupatrový dům v hustém lese v Mississippi. První srub, který Mack původně postavil jako mladý muž v roce 1976, vyhořel a byl zpustošen v obrovském požáru a zanechal jeho rodinu bez domova. “Trvalo mi pár let než jsem se po tom požáru vrátil na svou farmu,” vzpomíná Mack.

 

 

Poté co byl konečně schopen znovu navštívit svou 50 ha farmu, dostal Mack inspiraci začít znovu stavět. “Navštívil jsem svého dobrého přítele, který právě zakoupil novou pilu Wood-Mizer LT40,” říká Mack. “Ukázal mi jak se řežou kmeny a nabídl mi pomoc s nařezáním dřeva na nový dům.” Mack strávil řezáním materiálu asi rok a nakonec si koupil vlastní pilu LT40, aby pokračoval v řezání ještě další čtyři roky.

 

 

Přitom stále pracoval ve svém zaměstnání na plný úvazek, k řezání dřeva využíval Mack víkendy. “Všechno dřevo pocházelo z mého lesa, kromě cypřiše a cedru,” říká Mack. “Hydraulika LT40 mi umožnila, abych sám manipuloval s objemnými kmeny, některé z nich měly průměr přes 75cm.” Mack dokonce pořezal 100letou borovici, ze které bylo dostatek dřeva na podlahy v přízemí.

 

 

Menší parta pomohla Mackovi s konstrukcí domu. Při práci na domu Mack také postavil přístřešky na uskladnění dřeva a dílnu, kde dělal dveře, skříně a nábytek pro celý dům. Místo klasického spojování trámů v domě na zářezy používal ručně dělané kovové spony. Jako speciální výbavu pro dům přidal Mack ručně dělaný nápojový bar z dubu a cypřiše, jeho dokončení zabralo měsíc. Mack oceňoval schopnost jeho Wood-Mizer pily řezat jak tlusté i tenké kusy dřeva, takže mohl interiéru svého domu dodat kreativní styl.

Celkem Mack věnoval domu více než 1000 hodin, ušetřil odhadem 200,000 dolarů na materiálu a tím, že realizoval projekt sám. “Nemohl bych tenhle plán uskutečnit bez odolné a spolehlivé pily,” říká Mack. Jak se dalo čekat, obdržel spoustu hezkých komplimentů od těch kdo dokončený dům viděli. Nakonec byl Mack rád, že se dokázal nastěhovat zpátky do domu svých snů. “Žil jsem 12 let potom co náš dům shořel ve městě,” říká Mack.


Na ceduli vedle vchodu do domu můžeme číst: "Tento dům navrhl a postavili Mack a Melissa Loweryovi v letech 2014/2015. Mackovi trvalo 5 let než nařezal dřevo ze stromů rostoucích v okolních Charbonneau Woods. Ať poskytuje krásu a štěstí všem těm, kdo najdou pod jeho střechou útočiště i generacím co přijdou".

 

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!