Mobilní pila pro zábavu, terapii i relaxaci

Jon Scott Lumber Yard

"Řezání dřeva s mojí pilou Wood-Mizer je zábava! Je to relaxující i léčivé," říká Jon Scott, pilař z New Yorku v USA.

Jon Scott se o truhlářství a dřevo začal zajímat ve 12 letech. "Moje střední škola nenabízela učební obory, takže jsem truhlář samouk. Všechno jsem se naučil z knih a nyní stále hledám a nacházím nové užitečné informace na internetu," říká Jon.

"Zejména v mládí byl nákup dřeva vždy nákladnou záležitostí," pokračuje Jon. Před několika lety zachránil Jon několik kmenů červeného dubu, mohutný bílý dub a černý ořech. Okamžitě si uvědomil, o jak cenný materiál pro truhláře se jedná, a rozhodl se odvézt kmeny na místní pilu v domnění, že získá obrovskou zásobu dřeva za výhodnou cenu. 

"Pilař mi tam naúčtoval neuvěřitelných 19 000 dolarů!" Jon vykřikuje. "Za pořez a sušení kmenů, které jsem mu dodal, jsem zaplatil plnou maloobchodní cenu hotového řeziva. Kdybych si to nařezal sám, stálo by mě to méně."

 

Jon Scott ChapelJon Scott Chapel
Jon Scott LumberJon Scott Lumber

 

To přimělo Jona, aby se blíže zabýval pilařstvím, které by mu mohlo přinést úspory a dodatečný příjem. "Když jsem několik let viděl na dřevařských výstavách v New Jersey předváděné pily Wood-Mizer, rozhodl jsem se, že si jednu koupím, abych si mohl nařezat vlastní řezivo," říká Jon. "Jako koníček se věnuji různým druhům práce se dřevem, od stavění plotů až po stavby ze sloupků a trámů. Očekávám, že brzy odejdu do důchodu ze svého zaměstnání na plný úvazek, a chci zůstat aktivní a zabavit se. Navíc rád šetřím peníze a nerad vidím, když dobré kmeny přijdou nazmar. To jsou mé hlavní důvody, proč jsem si koupil pilu Wood-Mizer."

"Trvalo mi několik let, než jsem se k nákupu odhodlal, ale teď, když se mi to podařilo, nemohu být spokojenější," říká Jon.

Jon si vybral mobilní pilu Wood-Mizer LT40WIDE s hydraulickým zakládáním kmenů. Společnost Wood-Mizer působí na trhu již více než 40 let a vyrobila a po celém světě prodala více než 100 000 pil, z nichž mnohé jsou model LT40. Nedávno společnost Wood-Mizer tuto známou pilu modernizovala přidáním varianty pilové hlavy WIDE, což je přesně to, co Jon zakoupil. Pilařská hlava WIDE má širší otvor ústí, což Jonu umožňuje řezat na jeho pile Wood-Mizer materiál o šířce až 84 cm, aniž by musel stroj přestavovat. Pomocí hydraulických ramen Jon naloží kmen na lože pily a při manipulaci s hydraulikou otáčí kmenem, optimálně jej polohuje a pevně jej upíná k loži. Poté v elektronickém zařízení Setworks - Pracovní nastavení nastaví požadovanou tloušťku prkna a řezná hlava se automaticky nastaví na potřebnou výšku. Pak se začne - pilový pás se na pilových kolech roztočí a Jon řeže prkna jedno po druhém.

 

Jon Scott SawmillJon Scott Sawmill

 

Jon tímto způsobem řeže téměř všechny druhy dřeva. "Když jsem začínal, řezal jsem co mi přišlo pod ruku. To vedlo k tomu, že jsem ztrácel spoustu času vytahováním prken ze solární sušárny, některá byla prohnutá, zkroucená nebo prostě příliš sukovitá na to, abych je mohl využít jako použitelné řezivo. Naučil jsem se být vybíravější, pokud jde o kmeny, které řežu," podělil se o své zkušenosti Jon. Díky mobilní pile Wood-Mizer je nyní Jon schopen přeměnit kmeny na hodnotné řezivo na svém vlastním pozemku. V poslední době používá dřevo na renovaci svého domu, včetně mřížového oplocení a opravy poškozených dveří.

V rámci jiného nedávného projektu měl možnost nařezat poměrně náročné dřevo černé třešně a výsledek předčil všechna očekávání. "Moji přátelé, kteří bydlí hodinu cesty ode mě, viděli na cestách po Islandu malé kapličky na místních farmách. Po návratu do Států přišli s nápadem postavit na své farmě krásnou kapli. Přijel jsem za nimi s mojí LT40WIDE a za tři dny jsme nařezali potřebné množství materiálu ze severského jasanu, černé třešně a bolehlavu," říká Jon.

Chcete-li se dozvědět, jak Jonovi přátelé postavili kapli Trinity Knot, přečtěte si příběh "Stavba unikátní dřevěné kaple na farmě v Connecticutu". Kaple se ukázala být tak atraktivní, že ji Jon přihlásil do soutěže Wood-Mizer My Project a vyhrál ji! Kaple Trinity Knot byla oceněna jako nejlepší v kategorii "Unikátní a neobvyklé".

 

Lattice Fence ConstructionLattice Fence Construction
Lattice FenceLattice Fence
Trinity Knot Chapel ConstructionTrinity Knot Chapel Construction

 

"Můj nový projekt už je v plném proudu," pokračuje Jon. "Společně s několika přáteli jsme se rozhodli vyměnit 36 dřevěných lavic, z nichž každá je dlouhá asi 5 metrů. Ty původní jsou staré přes 50 let a především nebyly dobře řemeslně zpracované: je v nich hodně dřevotřískových desek pokrytých mořenou topolovou dýhou a topol špatně snáší mořidla," vysvětluje Jon.

Stacked LumberStacked Lumber

 

Pro nové lavice se rozhodli použít kmeny z bílého jasanu, které byly získány ze stromů napadených škůdcem Emerald Ash Borer - smaragdový navrtávač jasanů (EAB). Díky těžbě a zpracování těchto poškozených jasanů může dřevo žít i po generace v předmětech, jako je nábytek. "Výhoda zrozená z tragédie," říká Jon. "Kéž by toto cenné dřevo žilo i nadále v užitečných výrobcích. Už jsme pořezali a usušili asi 5 kubických metrů."

 

Jon Scott Working on the SawmillJon Scott Working on the Sawmill

 

"Nikdy bych nevěřil, že budu pilařství milovat tak, jak ho miluji," přiznává Jon. "Upřímně řečeno, řezání desek a trámů mě baví víc než jejich řemeslná přeměna do podoby použitelného nábytku nebo dalších předmětů. Je to pro mě zábava, relaxace a terapie – prostě miluji svoji pilu Wood-Mizer!"

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!