Moudré využití městského dřeva v Londýně

Revitalizing Urban Trees in London for a Second Life

Londýnský platan (Platanus x acerifolia) je kříženec amerického a orientálního platanu. Jeden z těchto platanů sídlil na Eric Street, vytvářel příjemný domov pro brouky a další hmyz a pohlcoval neobvyklých 130 let londýnský smog. Ale stavební rozmach v londýnském East Endu během posledních desetiletí způsobil, že strom už nebyl bezpečný a bylo rozhodnuto jej porazit. S růstem zájmu o koupi lokálních výrobků je městské dřevo cenným zdrojem, který umí přitáhnout ekologicky uvažující kupce nábytku.

 

 

Poté co byl platan poražen a ležel bez užitku osmnáct měsíců, byl proměněn na štos hodnotných fošen. Platan z Eric Street poskytl velice působivé dřevo, včetně několika krásných hranolů se zřetelnou kresbou, známou jako krajkové dřevo, která vytváří velice pěkný vysoce kvalitní materiál.

 

 

Ale dobře vyvinutý platan zasazený někdy kolem let 1880 až 1890, aby ozdobil Viktoriánské terasy londýnské čtvrti Mile End, bude využit místními školami k vytvoření stolů aktivit, ekologických skupin zpracování dřeva a pro místní charitu, která pomáhá propuštěným vězňům, bývalým narkomanům a alkoholikům zpátky do slušného života.

 

 

Wood-Mizer United Kingdom tým a pila LT20 dorazili na místo, které bylo plné nejrůznějších dobrovolníků a návštěvníků dychtících mít příležitost vidět tenhle neuvěřitelný stroj a pomoci přenášet hotová prkna od pily na hromadu.

 

 

Jakmile David Biggs, manažer Wood-Mizer UK, předvedl výhody použití obracáku, jednoduché dřevěné tyče opatřené ocelovým hákem, hoši měli velkou zábavu s navalováním kmenů na hydraulická ramena LT20. Stroj může pojmout kmeny o průměru až 800 mm, takže je třeba, aby řezaný kus byl bez vyčnívajících pahýlů větví, jinak by se zachytily v ústí řezné hlavy.

 

 

S řezaným kusem na loži pily Wood-Mizer, její systém hydraulických zakládacích ramen, bočních opěr, obraceče a upínání pomáhá s polohováním dřeva tak, že je možno řezat čtvercové hranoly (tj. řezat s pilovým pásem tangenciálně k letokruhům k odhalení cenné kresby dřeva). Pila Wood-Mizer poskytuje krásný řez s tenkým 2mm zářezem snižujícím odpad. Hotové čerstvě nařezané kusy byly nádherné, s minimálním zvlněním a stopami pilového pásu, což následně umožnilo méně časově náročné srovnávání a další zpracování.

 

 

Jako u všech stromů žijících v Londýně dlouhý čas, zvláště u těch co přežili druhou světovou válku, obsahoval i platan na Eric Street malé množství kovových částic; stromu se sice vyhnuly šrapnely, ale dostal se do něj ostnatý drát a hřebíky, ty byly dobře zapuštěné. Setkání s jedním z nich poškodilo pilový pás a vedlo k hrubšímu řezu, ale zvládli jsme to se třemi výměnami pásu.

 

 

Pila Wood-Mizer pracovala bez nesnází celý den a vyrobila přes 60 fošen s tloušťkou 32mm, 38mm a 150mm v řadě šířek a délek, všechny byly úhledně složeny do hranice. Pro vyschnutí na vzduchu musí dřevo zůstat pod přístřeškem aspoň rok.

 

 

Když se na ta prkna podíváte, snadno si představíte konferenční stolky, židle, jídelní stoly, police třeba na knihy a půvabný materiál s překrásnou a velice jemnou a nezaměnitelnou filigránskou kresbou. Starý platan s Eric Street započal druhý život!

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!