Pilařství v produkci dřevěných dveří v Indonésii

Sawmilling at a Wooden Door Production Business in Indonesia

 

Střední Jáva, ostrovní provincie v Indonésii, je centrem dřevozpracujícího průmyslu, jehož výrobky jsou známé daleko za hranicemi této země.

Společnost PT Bogowonto Primalaras se sídlem v hlavním městě Střední Jávy, Semarangu, byla založena v roce 2000 jako výrobce dřevěných komponentů. Postupnými investicemi do vybavení a inovativních řešení se společnost rozrostla ve významného výrobce vysoce kvalitních dřevěných dveří, své výrobky dodává do Evropy, USA, Austrálie i na místní trhy. Dnes se společnost Bogowonto Primalaras specializuje na dřevěné venkovní a interiérové dveře z masivu a polomasivní a protipožární dveře s měsíční výrobní kapacitou více než 25 000 kusů.

"Provádíme zde veškeré operace zpracování dřeva," říká šéf výzkumu a vývoje Kawabe Dwi Hatmojo. "Začínáme od vytěžených kmenů, třídění materiálu na našem dřevoskladu, pořez, pak sušení dřeva a výroba dílů. Pak následuje montáž, lakování a balení."

 

 

Za více než 20 let své historie nasbírala společnost Bogowonto Primalaras bohaté zkušenosti se zpracováním tropického dřeva. Společnost začala v roce 2001 zpracovávat dřevo Bangkirai a postupně přidala místní dřeviny, jako jsou meranti, kempas, merbau, bílý dub, borovice, týk, ořech a olše. Tyto dřeviny jsou oblíbené po celém světě pro své vynikající vlastnosti včetně krásné husté struktury bez dutin a vměstků, která je nezbytná pro konstrukci masivních dveří. Dřevo je také velmi trvanlivé, odolné proti hnilobě a hmyzu a některé druhy, jako například týk, nehoří, což je klíčové při výrobě protipožárních dveří.

"Všechno dřevo, které zpracováváme, pochází z legálních a udržitelných lesů," říká pan Kawabe.

Pro zpracování tropických dřevin potřebujete pily, které zajišťují požadovanou produktivitu a vysokou výtěžnost výrobků tak, aby se minimální množství cenného dřeva proměnilo na piliny.

 

 

"O společnosti Wood-Mizer jsme se poprvé dozvěděli na internetu," říká pan Kawabe. "Pak jsme našli další informace na YouTube. A pak jsme získali zkušenosti od našich partnerů, kteří již zařízení Wood-Mizer provozovali."

"Uvědomili jsme si, že značka Wood-Mizer má dobrou historii. Mám také pocit, že kvalita strojů Wood-Mizer je lepší a jejich sortiment je širší než u konkurence," vysvětluje pan Kawabe.

"Na základě shromážděných informací jsme se rozhodli, že pásové pily Wood-Mizer LT40 a SVS budou pro naši výrobu tou nejlepší volbou."

 

 

Společnost Wood-Mizer, která byla založena v roce 1982, je světovou jedničkou v technologii pásových pil. Výrobní centra společnosti v USA a Evropě vyrobila již více než 100 000 pil, které jsou dnes v provozu na šesti kontinentech. Významnou částí těchto strojů je model pily LT40. Čím je pila LT40 tak výjimečná?

"Technologií tenkého zářezu!" - Zástupci společnosti Wood-Mizer v Indonésii, pan Richard Soegitano a pan Kenny Rahardo, odpovídají jednohlasně.

"Pily Wood-Mizer používají úzké pilové pásy, které vytvářejí ve dřevě zářez tenký jen 2 mm. To znamená, že ve srovnání s jinými způsoby řezání lze získat více materiálu a méně pilin z každého kmene," vysvětluje Richard Soegitano.

"Vzhledem k vyšší výtěžnosti o jedno prkno z každého kmene, a to při vysokých nákladech na tropické dřevo, je to pro společnost Bogowonto Primalaras významná úspora," dodává Kenny Rahardo.

 

 

"Vybrali si horizontální pásovou pilu LT40 Remote. U tohoto stroje ovládá všechny funkce jeden operátor ze samostatného ovládacího panelu. Dálkové ovládání pozitivně ovlivňuje celkovou produktivitu pily, protože obsluha pracuje s větším komfortem a je méně unavená," poznamenává Kenny Rahardo. "Kmeny řežeme na pile LT40 a poté prkna omítáme na vertikální pile SVS," vysvětluje pan Kawabe. "Vidíme, že s pilami Wood-Mizer dosahujeme výborné kvality dřeva a skvělých výsledků výtěžnosti."

 

 

Zásoba kmenů na několik hodin práce je uložena na plošině pro kmeny vedle pily LT40 a pomocí hydraulických ramen stroje se kmeny jeden po druhém zakládají na lože pily. Poté obsluha pomocí hydraulického systému kmen vyrovná a zajistí jeho upnutí centrálním upínáním. Požadovaná tloušťka prkna se naprogramuje na ovládacím panelu pomocí elektronického zařízení Setworks – Pracovní nastavení. Obsluha zapne motor a hlava pily začne z kmene odřezávat prkno. Když se hlava vrací, odstraní toto prkno z pily. Operace pokračuje, dokud není kmen zcela rozřezán.

Po pile LT40 jdou neohraněná prkna na jednoduchou vertikální pilu SVS, která je vybavena válečkovými stoly pro vstupní podávání a výstupní odebírání materiálu. Jeden pracovník podává neohraněné prkno do stroje a druhý bere hotové omítnuté prkno a ukládá je na hromadu. Na provozu pily se podílí celkem pět osob.

 

 

"Z hlediska bezpečnosti je nejdůležitější, že používání strojů Wood-Mizer nám pomáhá zachovávat zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců," zdůrazňuje pan Kawabe. "Wood-Mizer vyrábí nejmodernější zařízení, které je mnohem bezpečnější než tradiční pily. Co se týče poprodejního servisu, nemáme žádné problémy. Místní pobočka Wood-Mizer s námi nadále aktivně spolupracuje."

Wood-Mizer vyrábí nejen pilařské zařízení, ale také pilové pásy a řezné nástroje. Protože obě pily v Bogowontu používají úzké pilové pásy, provozují vlastní údržbu pásů pomocí ostřičky a šrankovníku Wood-Mizer. Pro řezání tropických tvrdých dřevin nabízí společnost speciální pilový pás s profilem zubů 4/34 a pilové pásy s profily 7/34, 7/39 a 7/47 určené k řezání hustých tvrdých dřevin na pilách s výkonnými motory. Obecně platí, že při zpracování tvrdého dřeva by mělo být nastavení zubů minimálně "levý-pravý-rovný". Pravý a levý zub slouží k řezání dřeva, zatímco přímý zub odstraňuje piliny z řezu.

 

 

"V současné době je kapacita naší pily přibližně 20 metrů krychlových denně, což je optimální kapacita potřebná k výrobě 25 000 dveří měsíčně."

"Jedním z charakteristických znaků společnosti PT Bogowonto Primalaras je, že vždy upřednostňujeme kvalitu výrobků," říká pan Kawave. "Naše společnost je držitelem certifikátu ISO 9001-2015 a dřevo získává ze zdrojů s certifikáty SLVK a FSC©. Snažíme se udržovat vysoké kvalitativní standardy."

 

 

"Do budoucna plánuje společnost PT Bogowonto Primalaras výrobu ještě více inovovat. Chystáme se automatizovat operace a zvýšit naši efektivitu."

Indonésie, která je čtvrtou největší zemí na světě co do počtu obyvatel a jejíž území je ze 60 % zalesněno cennými druhy dřevin, dosáhla v posledních desetiletích pokroku v rozvoji dlouhodobě udržitelného lesního hospodářství. Dřevozpracující společnosti, které používají inovativní postupy a efektivní zařízení, jako je Bogowonto Primalaras, přispívají k zachování indonéského zeleného pokladu, který je vlastně hodnotou pro celou planetu.

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!