Pilařství s pilou Wood-Mizer LT40 na panství Balmoral ve Skotsku

Autor: Wood-Mizer, Europe

Sawmilling at Balmoral Estate in Scotland with Wood-Mizer LT40 Sawmill

 

Hrad Balmoral je sídlem skotské královské rodiny od roku 1852, kdy jej pro královnu Viktorii získal princ Albert. Podle tradice se každý další majitel panství osobně zajímá o jeho provoz a zvelebování. Společnost Balmoral Estate nedávno zakoupila mobilní pilu Wood-Mizer LT40 WIDE, aby mohla efektivně udržovat lesy a zelené plochy v okolí zámku.

Hrad Balmoral je rozlehlé panství ve skotském hrabství Aberdeenshire a sídlo britské královské rodiny. Jeho historie sahá až na konec 14. století. V současnosti se rozkládá na ploše přibližně 20 000 hektarů, včetně tetřevích vřesovišť, lesů a zemědělské půdy a také obhospodařovaných stád jelenů, skotu Highland, ovcí a poníků. Nabízí také přístup veřejnosti k rybolovu a pěší turistice. Zahrady a zámecký areál jsou pro veřejnost otevřeny denně od dubna do konce července, poté na zámek přijíždějí členové královské rodiny na svůj každoroční pobyt.

 

 

Panství zahrnuje 3 000 hektarů lesů s roční těžbou 6 000 až 10 000 tun dřeva. Dřevo se na hradě a panství hojně využívá již od dob královny Viktorie. Většina tohoto dřeva se prodává místním pilám a část se zpracovává na místě pro stavby a opravy. Méně kvalitní dřevo se zpracovává na palivové dřevo používané na hradě a v dalších domech panství, část se štěpkuje na palivo do kotle na biomasu.

Na údržbě panství se podílí 50 zaměstnanců na plný úvazek a dalších 100 sezónních pracovníků. Lesnický tým má za úkol vysazovat mladé stromky, pečovat o rostoucí plantáže a zajišťovat stálý přísun palivového dřeva.

"Pracuji zde již více než 30 let a mám na starosti každodenní chod lesnického oddělení," říká Joe Maclugash, lesní správce na Balmoral Estate. "Moje povinnosti zahrnují celou řadu činností, od kácení stromů, úklidu po větrné smršti, stavění oplocenek, rozebírání starých konstrukcí nebo opravování cest."

 

 

"Vydal jsem v otcových stopách a stal se lesníkem," vzpomíná. "Práce v lese mě baví, protože mě uklidňuje. Kdykoli se potýkám se špatným dnem, mohu si najít uklidňující místo s pěknou krajinou, kde si odpočinu. To při práci v kanceláři nenajdete." 

Joe začal svou lesnickou kariéru v roce 1981 jako obsluha motorové pily a postupně se vypracoval na samostatně výdělečně činného specialistu v západním Skotsku. Po přestěhování na východ pracoval na jednom z místních panství a poté asi před 30 lety postoupil na Balmoral Estate jako lesní dělník. "Zde jsem se věnoval různým pracím, například práci s motorovou pilou, řízení traktoru, navijáku, smykování a pilařským pracím, které mě od té doby baví."

Na panství Balmoral byla pila poháněná vodní turbínou z roku 1927. V roce 2005 byla turbína zrekonstruována, aby byla dostatečně výkonná a mohla vyrábět elektřinu pro veřejnou energetickou síť. Před zakoupením pily Wood-Mizer byla předchozí pila na panství provozována pomocí obrovské kotoučové pily s vyměnitelnými zuby. "Tehdy takzvaná yankee pila eliminovala nutnost vyndávat kotouč ze stroje, kdykoli jste chtěli řezat jiné dřevo," vysvětluje Joe. "Nebylo to úplně bezpečné, protože s kmeny jste museli manipulovat ručně. Podávání materiálu vyžadovalo hodně úsilí a museli jste být opatrní, protože pila mohla kmen odrazit zpět."

 

 

"Jeho Veličenstvo král Karel se osobně zajímá o správu panství, zejména o zelené plochy s lesy, zahradami a loukami. Využíváme dřevo pro různé projekty a nechceme ho kupovat jinde. Převážně využíváme měkké dřevo, jako je borovice, douglaska, ušlechtilá jedle nebo smrk sitka," vysvětluje Joe. "V Balmoral Estate jsou převážně smíšené jehličnaté lesy s příměsí listnatých dřevin. Některé části jsou komerční lesní oblastí, některé užitkovými lesy a některé patří do chráněné oblasti na West Endu, kterou iniciovala královna Viktorie." Lesní plochy jsou kultivovány novými stromy - za každý pokácený strom vysadí Joe přibližně 5 nových stromů.

Joe a jeho přátelé pilaři se o výrobcích Wood-Mizer dozvěděli před lety, když jejich stará pila přestala fungovat a museli si nechat udělat nějaké práce od externího mobilního pilaře. "Myšlenka práce na vlastní mobilní pile se nám zalíbila, i když nějakou dobu trvalo, než Jeho Veličenstvo král pochopil výhody pily a schválil naše doporučení zakoupit pro panství pilu Wood-Mizer," vysvětluje Joe. "Mobilní pilu Wood-Mizer LT40 WIDE se nám podařilo zakoupit na veletrhu APF v roce 2022 s pomocí Keitha Threadgalla, skotského obchodního zástupce firmy. Keith nám ochotně pomůže, kdykoli máme s obsluhou pily problém. Práce na pile mě baví, i když se stále ještě učím, takže Keithovi občas zavolám s nějakou hloupou otázkou."

 

 

"Snažili jsme se krále přesvědčit, aby nám koupil pilu LT40 WIDE, protože je dobře konstruovaná a snadno se ovládá. Zástupci společnosti Wood-Mizer UK nám poskytují velkou podporu a oficiální online zdroje jsou plné užitečných informačních materiálů. Zatím jsme pilu použili na několika projektech na panství - právě jsme renovovali most a nařezali dřevo pro oddělení myslivosti, které se připravuje na sezónu odstřelu tetřevů. Brzy budeme stavět přístavbu jídelny vedle hradu," pokračuje Joe.

Spolu s pilou LT40 WIDE používá Joe zařízení Wood-Mizer pro údržbu pilových pásů, které slouží k jejich naostření. Rád by rozšířil pilařskou dílnu o omítačku EG300, aby mohl rychle a efektivně odstraňovat kůru z hran prken.

 

 

Wood-Mizer LT40 je legendární pila, která způsobila revoluci v přeměně kulatiny na řezivo. Za více než 40 let svého působení na trhu prokázala svou všestrannost, výkonnost a spolehlivost téměř ve všech koutech světa. Dnes ji Joe se svým týmem pilařů může volně přemisťovat po panství a snadno řezat kmeny na prkna, hranoly a trámy potřebné pro jejich projekty. Pila LT40 je přesná a spolehlivá pila, která vydrží roky a denně přináší zisk.

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!