Pilařství, výroba sýrů a farmaření ve slovinských Alpách

Sawmilling, Cheese Making, and Farming in the Slovenian Alps

 

Danilo Bončina žije ve vesnici Čadrg nedaleko Tolminu, která leží v nadmořské výšce 700 m. Danilovým hlavním zaměstnáním je zemědělství a agroturistika na jeho farmě PRI LOVRČU, kde chovají hospodářská zvířata a zpracovávají mléko ve vlastní mlékárně. "Srdečně vás zveme k návštěvě vesnice Čadrg, kde si můžete vychutnat čerstvý vzduch a ticho. Naše farma má dva pokoje pro hosty pro 4, resp. 5 osob. Můžete si také objednat sobotní nebo nedělní oběd a navštívit naši mlékárnu."

 

 

Farma se dědí z generace na generaci. Hlavním zdrojem příjmů na farmě je mlékárna, kde se vyrábí obyčejný sýr nazývaný tolminc.

"Tradice výroby sýrů se objevila před mnoha lety, když vznikla naše vesnice. Sýr se dělal na jídlo a vyráběl se a používal doma. Dříve se sýr nedal převážet, dokud nebyla postavena silnice, po které se sýr vozil do údolí a prodával po celém Slovinsku i do zahraničí."

 

 

"Naše živobytí spočívá hlavně na sýrech a na úrodě, kterou využíváme pro vlastní potřebu a pro naše hosty, protože máme dva pokoje pro hosty. Pouze přebytky sýrů prodáváme."

Danilo však nedávno začal s pilařskou výrobou, protože lesy v regionu se využívají hlavně ke sběru a těžbě dřeva.

Danilo a jeho rodina si koupili pilu Wood-Mizer LT15, aby mohli postavit novou stáj. "Rozhodli jsme se koupit pilu, která se bude snadno používat a bude co nejužitečnější. Přemýšleli jsme o pořízení pily Wood-Mizer a po šesti měsících jsme ji koupili a uvedli do provozu. Sestavení pily trvalo jen asi hodinu a od té doby jsme mohli začít rychle řezat a s kvalitními výsledky."

 

 

"Montáž byla snadná, pila je mobilní a je poháněna elektřinou nebo diesel motorem. Veškeré dřevo, které jsme potřebovali na stavbu nové stáje, jsme v podstatě pořezali na naší pile."

Pila se stala nedílnou součástí jejich každodenního života. Jak Danilo vysvětluje, "pila je v provozu prakticky neustále. Řežeme na ní dřevo pro vlastní potřebu a někdy i pro sousedy. Pořeže jakýkoli tvar kmene, ať už je silný nebo tenký, rovný nebo zakřivený. Sousedé k nám často přivezou své kmeny ráno a my máme do odpoledne hotová prkna."

 

 

Díky pile může Danilo prospět nejen svému vlastnímu hospodářství, ale i lidem v okolí, kterým dodává dřevo a další pilařské služby. "Jediné, čeho litujeme, je, že jsme si ji nepořídili dříve, protože je opravdu všestranná, dělá kvalitní řez s menším odpadem a snadno se obsluhuje."

Více informací o farmě PRI LOVRČU: www.prilovrcu.si

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!