Pořez dubu s pilou Wood-Mizer LX50 v Nizozemsku

Autor: Betty Morsinkhof, Netherlands

Houtzagerij Otten

 

Bob Otten provozuje v holandské vesnici Lutten vlastní pilu (s holandským názvem Houtzagerij Otten). Pro tohoto řemeslníka, který je do své práce hluboce zapálený, není lepšího dřeva než dub. Své dny tráví prací venku: "Jsou lidé, které prostě nelze udržet doma... Já k nim patřím," říká Bob. Dub je ideální pro výrobu autentických seníků, venkovských stodol, tradičních střešních krovů a dalších výrobků. Bob Otten dohlíží na celý proces - od kácení stromů, řezání až po stavbu.

Při příjezdu na farmu Otten vás okamžitě upoutá jedna věc - robustní dubová stodola na seno, kde žijí daňci a slepice ve volném výběhu. "Dub je nejkrásnější dřevo na světě," říká Bob. "Má teplý, luxusní vzhled a dlouhou životnost. Dub v sobě nese určitou exkluzivitu. A ano, má svou cenu. Ale vybraná skupina lidí si dubu váží a vědomě si tento druh dřeva vybírá."

 

 

Cesta k profesi

Bob Otten se původně vyučil zahradníkem. Jeho otec, který zároveň provozoval vlastní lesní hospodářství, si všiml jeho talentu pro práci s dubem. "Požádal mě, abych nastoupil do firmy. Museli jsme spolu pracovat alespoň rok, i když se to jednomu z nás nelíbilo. To byla jeho podmínka," říká Bob se smíchem. "Pro mě to znamenalo tři dny práce v lese jako strojník. A dva dny řezání a stavění s otcem. " Když jeho otec koupil partii kulatiny, konkrétně dubu, rychle se ukázalo, že Bob je pro tento druh práce jako stvořený. "Jakmile jednou objevíte vášeň pro dřevo, už nikdy nepřestanete. Můj otec to samozřejmě věděl od začátku. A přesně to se stalo i mně."

 

 

Po otcově smrti skončilo i lesnické podnikání. Bob začal pracovat jako samostatný řidič v lesním hospodářství. Byla to samozřejmě dobrá práce, ale jeho srdce bylo jinde - nejvíce ho bavilo řezání a stavění. "Více než rok jsem pracoval u silnic, sekal jsem trávu na krajnicích. Pak jsem viděl projíždět nákladní auta naložená kmeny. Pokušení sílilo." Když se mu s manželkou Gerwine naskytla příležitost koupit dům nedaleko Luttenu, jeho sen se přiblížil na dosah. Chtěl něco jiného než byla stávající dřevěná kůlna na pozemku. Samozřejmě nakoupil spoustu dubových kmenů, aby si mohl postavit novou kůlnu. A to byl začátek Houtzagerij Otten.

 

Stát se pilařem

Bobova manželka Gerwine je nepostradatelnou součástí  pily Houtzagerij Otten. Pomáhá svému manželovi s administrativou, vyrábí reklamní brožury a je aktivní na sociálních sítích. Díky tomu se Bob může soustředit na svou velkou vášeň: řezání a budování naplno. Bob se snaží provádět celý proces sám: těžbu dřeva, řezání i stavbu. K tomu je zapotřebí profesionální pilařské vybavení.

Po dlouhém přemýšlení se rozhodl koupit pilu Wood-Mizer. "Na nizozemském trhu je několik značek pil. Wood-Mizer je sice o něco dražší než ostatní, ale její kvalita je nadprůměrná," prohlašuje Bob. "Gerlo Breukers je distributorem Wood-Mizer pro Nizozemsko, ale já ho znám velice dlouho. Léta k nám jezdil se svou mobilní pilou. Rád jsem se kolem pily pohyboval, bylo to úžasné. Od něj jsem se naučil umění řezání. A samozřejmě jsem byl také svědkem kvality jeho pily," vysvětluje Bob. "Gerlo je praktický člověk a ví, o čem mluví. Byl jsem přesvědčen, že spolu můžeme udělat poctivý obchod. A to se potvrdilo. Když něco není v pořádku, mohu mu kdykoli zavolat. To nám velice pomáhá!"

 

 

Pro provoz Houtzagerij Otten doporučil Gerlo Breukers stacionární pilu Wood-Mizer LX50. "Pro naši práci tato pila splnila naše očekávání na sto procent," ujišťuje Bob. "Jednoduché řezání není mým cílem. Chci řezat kmeny na prkna a trámy," vysvětluje. "Pila LX50 je nejmenším modelem z řady stacionárních pil Wood-Mizer. Tato pila nemá hydraulické funkce. Připouštím, že kdyby je měla, šly by věci rychleji. Ale já mám malý obracák na zvedání a otáčení kmenů. Funguje to docela dobře. Pila je vhodný stroj pro velikosti kmenů, které zde zpracováváme. Řeže s velkou přesností a udržuje přesné rozměry. To je pro konstrukce, které zde vyrábíme, nezbytné. LX50 nám v tuto chvíli stačí," pokračuje. "Pokud se počet zakázek v budoucnu zvýší, bude nutné výrobu rozšířit. V tu chvíli by se vyplatilo uvažovat o větší a výkonnější pile."

 

Firma Wood-Mizer nedávno modernizovala svou řadu pil LX50, čímž vznikly dva nové modely - LX50START a LX50SUPER s nejnižší cenou mezi nízkorozpočtovými pilami na trhu. Jsou schopny řezat kmeny o průměru až 66 cm. Tyto stroje lze nyní zakoupit online a dodat na jedné paletě.

 

 

Návrat k řemeslu

Bob se svému řemeslu naučil od svého otce, a to čistě prakticky, a baví ho to. Svýma šikovnýma rukama vyrábí stoly, ploty, stodoly, seníky a přístřešky. Tradiční práce se spoji na čep. "Pro mě je to způsob, jak se má se dřevem pracovat," říká. Stejnou techniku používá i u tradičních střešních krovů. "Například při restaurátorských pracích na historických zemědělských usedlostech. Stále častěji se však setkáváme s krásným využitím dubu i v nových domech vyšší kategorie."

 

 

"Krásné je, že stodolu stavíme od základu přímo na pozemku. Protože celý proces zvládáme sami, umožňuje to lepší kontrolu kvality.  Pracujeme pro stavební firmy i soukromé osoby," říká. "Lidé k nám často přicházejí s konkrétní představou. Společně s nimi konkretizujeme jejich přání a důkladně probíráme všechny možnosti. Ve spolupráci můžeme vytvořit solidní plán a stavba se pak realizuje na místě," pokračuje. "Během jednoho, maximálně dvou dnů je hotovo. Vždy se za tím ohlédnu s hrdostí." Za potěšující považuje i to, když lidé vdechnou starým stromům na svých zahradách druhý život tím, že je rozřežou a ze dřeva vytvoří třeba vlastnoručně vyrobený stůl. "Skvělý nápad. Takovou práci dělám rád. Neustále toužím po takové výzvě. Tato práce mi přináší nesmírnou radost."

 

Foto: Boyd Winters

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!