Zpracování dubu se stroji Wood-Mizer ve Walesu

Autor: Wood-Mizer, Europe

Sawmilling Oak with Wood-Mizer Machines at the Welsh Customer Days 2023

 

V roce 2023 se konaly každoroční zákaznické dny společnosti Wood-Mizer ve firmě Oak Frame Company v Saint Asaph v severním Walesu. Simon Belfield, vášnivý pilař a majitel společnosti, se specializuje na výrobu různých výrobků z dubového a modřínového dřeva, včetně hotových chatek, altánů, garáží a zahradních přístřešků, ale především - dubových střech, rámů a konstrukcí. "Práce se dřevem mě vždycky bavila," říká Simon. "Dřevo osloví každého. Má tolik možností konečného využití. Nakonec je z toho fenomenální výrobek."

Simon Belfield měl vždycky rád dřevo, a tak se po absolvování střední školy začal věnovat kácení dřeva a truhlářským pracím. "S pilařinou jsem začal asi před 30 lety u jednoho kolegy. Měl bych zmínit svého kolegu pilaře Daie Watkina Jonese, který mi při zakládání podniku hodně pomohl. Svou pilu jsem tehdy postavil na bázi velké stojanové kotoučové pily, kterou jsem později modernizoval na stabilní pásovou pilu. Před 13 lety jsem se přestěhoval na své současné místo a koupil si svou první mobilní pilu Wood-Mizer LT40 Mobile," říká Simon.

 

 

Simonova pila LT40 si v té době vedla velmi dobře při objemu dřeva, které denně zpracovával. Rozhodl se však zlepšit svou produkci pomocí pily LT70 v kombinaci s plošinou na kmen, stolem na třídění materiálu a omítací pilou EG300. "Rozhodli jsme se modernizovat naši dílnu na pilařskou linku LT70, protože má větší možnosti než LT40 a zvládne vyšší průchodnost dřeva," vysvětluje Simon. "Odolná plošina na kmeny pojme dostatek kulatiny na jednu pracovní směnu. Řezná hlava a lože pily zvládnou větší kmeny, což je výhodné pro zákazníky, kteří chtějí širší prkna. Za hlavou pily jsou prsty, které odebírají čerstvě nařezané dřevo na dopravní pás, který ho dopravuje k dalšímu stroji.

Omítačka EG300 je také podstatným strojem v pilařské lince společnosti, protože vyrábí prkna přesných rozměrů. "Nyní beru prkna z pily a posílám je k omítačce, která je rozřeže na požadované rozměry. Pak prkna naskládáme na sebe a jdou do sušárny. Je pravda, že s pilařskou linkou je třeba méně práce s manipulací, ale na druhou stranu zvyšujeme zaměstnanost dále na lince, na omítačce, hoblovce/tvarovačce nebo na zařízení SlabMizer."

 

 

Velšské zákaznické dny pořádané společností Wood-Mizer a spolupořádané společností Oak Frame Company byly skvělou příležitostí zjistit, co je nového v dřevozpracujícím průmyslu. Desítky návštěvníků se sjely na Simonovu zahradu, aby si prohlédly nejnovější stroje a zařízení Wood-Mizer a sledovaly jeho způsob zpracování dubového dřeva na prvotřídní dřevěné výrobky. Kromě prezentace strojů si návštěvníci s kolegy pilaři a dřevaři vyměňovali názory a zkušenosti na témata související se dřevem spolu se Simonem Belfieldem a jeho týmem.

"Včerejší den byl pro nás velmi rušný, protože výstavu navštívilo mnoho lidí," říká Simon. "Wood-Mizer předvedl nové stroje a zařízení, například působivou akumulátorovou pilu LT15 WIDE, která má ve Velké Británii právě premiéru, LT15CLASSIC Mobile, LT40 WIDE Mobile s novým, účinným dieselovým motorem o výkonu 25 HP, LT70 Mobile s nejsilnějším benzínovým motorem G57 a 50 mm širokými pilovými pásy a také stabilní pilu LT70 WIDE s dálkově ovládanou stanicí, plošinou na kmeny a třídičem prken."

 

 

Na prezentaci bylo představeno také několik dalších strojů Wood-Mizer pro zvýšení přidané hodnoty finálních výrobků: MB200 SlabMizer pro hoblování stolních desek, nejnovější čtyřstranná srovnávačka/tvarovačka MP280 a osvědčená srovnávačka/tvarovačka MP360. "Nedávno jsme na hoblovce MB200 SlabMizer vyráběli dubové stolní desky, které se úžasně povedly. Pokaždé, když se chystám rozříznout novou kulatinu, nemohu se dočkat, jakou kresbu a strukturu uvnitř objevím. Vždycky se mi z toho rozbuší srdce," přiznává Simon.

"Čtyřstranná srovnávačka/tvarovačka MP360 je skvělým doplňkovým strojem k pile, protože umožňuje rychlé a přesné profilování širokých prken a hranolů," upozorňuje Simon. "Stejně tak MB200 SlabMizer pro povrchovou úpravu dřevěných kusů o šířce až 1,4 m a délce 3,5 m.  SlabMizer dokáže to, co jiné stroje nedokážou. Se strojem SlabMizer můžete odebrat minimální množství materiálu, aniž byste ztratili mnoho na tloušťce desky. Široké desky a pláty jsou velmi dobře prodejné a zákazníci jsou ochotni si za tyto prémiové výrobky připlatit."

 

 

Nakonec mohli návštěvníci sledovat nejnovější akumulátorovou pilu Wood-Mizer LT15, jak řeže obrovský dubový kmen o průměru 90 cm. Tato pila měla právě premiéru na britském trhu a již nyní vzbudila v oboru velkou pozornost.  "Akumulátorová pila LT15 vychází z dobře známé konstrukce LT15CLASSIC, která má na tak malou pilu vynikající vlastnosti," vysvětluje Simon. "Je dobře navržená, tichá a vstřícná co se obsluhy týče a s úžasnou výdrží baterie. Kdybych byl malý podnikatel, mohla by být akumulátorová pila LT15 neocenitelným nástrojem v mé dílně."

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!