Proč místní dřevo?

Scottish Wood – a Sawmill Successfully Utilizing Local Scottish Timber

 

 

V Dunfermline, malé vesnici severně od Edinburghu, pracuje firma Scottish Wood už více než 20 let. Tohle je sociální podnik – charita, která pilu vlastní a zásobuje místní stavitele lokálně rostoucím dřevem.

“Řežeme tvrdé dřevo a také modřín a jedli, které zde ve Skotsku vyrostly,” říká Jim Birly z firmy Scottish Wood.


Proč místní dřevo?

Jim poznamenává, že poptávka po místním dřevu stoupá. Jeho zákazníci nyní více berou v úvahu důležitost podpory místních podnikatelů a životního prostředí a dávají to najevo při volbě kde dřevo nakoupit.

 

 

 
“Lidé si nyní uvědomují, že koupí dřeva ve skutečnosti přispívají lesní krajině. To znamená, že se dřevo využije a že mezera v lese se znovu zaplní dalšími stromy,” říká. “Jsou rádi, že přispívají místnímu trhu a průmyslu.”

“Původně jsme začínali úplně bez pily. Říkali jsme si pila, ale ve skutečnosti jsme měli jen sušárnu a řetězovou pilu,” vzpomíná Jim. Museli si jednou za měsíc najímat mobilní pilu, aby pořezali svou skládku. Zabralo to spoustu času a bylo to nevýhodné. Takže brzy bylo jasné, že potřebují vlastní pilu.

“Začínali jsme s pilou Wood-Mizer LT25 a pak jsme postoupili k LT40, ty jsme měli postupně dvě nebo tři. V současnosti provozujeme LT70 a novou LT70 Remote” vysvětluje Jim.

Linka LT70 Remote poskytuje několik podstatných vlastností zlepšujících produktivitu vlastní pily.

 

 
“Linka obsahuje plošinu na kmeny, pilu LT70, dopravník a dopravní stůl. Tato jednotka zajišťuje vysoce produktivní řezání,” říká.

Dalším důležitým faktorem v jejich úsilí je, že zvolili pilařské zařízení Wood-Mizer s tenkým zářezem, které zvyšuje výtěžnost z jejich kmenů.

“Průmysl měkkého dřeva pracuje s poměrně nízkou výtěžností. Může být i jen 50%,” vysvětluje Jim. “My máme mnohem vyšší výtěžnost. Odhaduji, že ji máme pravděpodobně vyšší než 75% procent. Máme dobrý pocit, že využíváme místní zdroje udržitelným způsobem, pracujeme s krásným materiálem a s milými lidmi,” říká Jim.

Titulky k tomuto videu jsou k dispozici anglicky, francouzsky, polsky, rusky a španělsky. Pro volbu jazyka titulků klikněte na tlačítko CC na video přehrávači!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!