Udržitelné spravování veřejných lesů v Katalánsku s pilou Wood-Mizer

Autor: Juanma Miranda, Madera-Sostenible

Sustainable Public Forest Management in Catalonia

Video: Ignacio González, UTOPIA FILMMAKERS

 

Projekt MMBB, který propojil několik městských komunit v Katalánsku úspěšně rozvíjí tzv. cirkulární ekonomiku pro efektivní a bezodpadové využití dřeva z veřejných lesů.

 

 

MMBB (Mancomunidad de Municipis Bergedans per le Biomassa - Společenství obcí pro biomasu) je projekt osmi městských rad a Ministerstva zemědělství katalánské vlády. Projekt je pozoruhodný příklad spolupráce mezi městy a obcemi různé velikosti (například Berga má 17,000 obyvatel, zatímco Gisclareni jen 30). "Účelem projektu MMBB je udržitelná správa našich veřejných lesů," říká Moisés Masanas López, starosta města Saldes.

 

Moisés Masanas López, starosta Saldes

 

 

Udržitelný lesní management v Katalánsku

Projekt se zrodil v roce 2012, když sedm městských rad podepsalo první smlouvu, pak se připojilo Ministerstvo zemědělství a na konci roku 2019 vstoupila do projektu ještě jedna další městská rada v Solsonès.

"Máme několik projektů," říká Moisés Masanas. "Za prvé jsme se rozhodli vytvořit trh s dřevěnou štěpkou pro čtrnáct kotelen , které napájejí 32 objektů v naší oblasti. Tento projekt nám umožňuje využívat dřevěný odpad, který by měl jinak nulovou hodnotu."

 

 

První krok byla stavba kotelen včetně kotelny, která zajišťuje teplo pro průmyslovou zónu v Bergu.

 

 

"Později jsme začali s projektem ke zvýšení přidané hodnoty dřeva. Máme za to, že pokud máme k dispozici produkt, ale ten má nízkou tržní hodnotu, tratíme na tom. Tudíž potřebujeme mít jistotu, že se hodnota produktu zvyšuje. Navíc, máme kvalitní dřevo, které nechceme používat k produkování levných výrobků. S pilou Wood-Mizer jsme tento problém vyřešili a přinesli na trh nový, vysoce hodnotný produkt."

 

 

Zvýšení hodnoty dřeva

"Nainstalovali jsme pilu Wood-Mizer v Saldes," říká Luis Lluis Campmajò Puig, starosta města Gósol. "Řežeme kmeny a pro ty kdo potřebují, máme řezivo, prkna, fošny… dobré dřevo na cokoli od stolu po střechu, od trámu po renovaci celého domu."

 

Lluis Campmajò Puig, starosta Gósol

 

"Pila pracuje skvěle," říká Lluis Campmajò. "Potřebujeme ji využít pro přidání hodnoty našemu dřevu. Přemýšlím o výrobě dřevěných domů v našem regionu jako o konečném produktu. Využijeme dřevo z našich lesů, nařežeme je, usušíme a postavíme domy."

 

 

"Těžíme z lesa kmeny nejvyšší kvality a vyrábíme prkna různých rozměrů pro tesaře, truhláře nebo městské projekty, které dřevo potřebují," říká Anna Jordà, operátorka pily Wood-Mizer.

 

Anna Jordà, operátorka pily Wood-Mizer

 

"S pomocí stroje Wood-Mizer LT40 děláme prkna požadovaných tlouštěk. Pak další stroj Wood-Mizer EG300 řeže prkna na šířku a třetí stroj řeže potřebnou délku. Tímto způsobem získáme výrobky správných rozměrů."

 

 

Pila Wood-Mizer LT40 se obsluhuje ze stanice dálkového ovládání, kde operátor ovládá všechny parametry. Tady operátor nastavuje požadovanou tloušťku prkna a pak se řezná hlava automaticky polohuje do správné výšky.

 

 

MMBB vyrábí prkna standardních rozměrů: tloušťka 27 x šířka 155 mm; délka závisí na délce kmene. Aktuálně se řeže šest nebo sedm kmenů denně.

 

 

"Stroj LT40 se obsluhuje docela snadno," říká Anna Jordà. "Po zaškolení a provedení několika řezů vidíte jak to funguje, vše pochopíte a stane se to pro vás snadné. Nevyžaduje to příliš námahy, protože pila dělá skoro vše sama. LT40 zvedá kmeny ze země, zakládá je na lože, řeže kmeny, odebírá prkna a vy je jen musíte skládat na hromadu."

"Stroj LT40 je bezpečný. Řezná hlava se pohybuje, ale operátor nechodí vedle ní. Ovládáte ji ze vzdáleného panelu; není tu žádné nebezpečí. A výměna pilového pásu je také jednoduchá. Stroj nevyžaduje náročnou údržbu. Musíte ji očistit od pilin v řezném prostoru a můžete pokračovat v práci."

 

 

Rozvoj cirklační ekonomiky

Projekt MMBB je zaměřen na rozvoj cirkulační ekonomiky a vytváří pracovní místa ve svých obcích.

"Nebojíme se vylidnění naší oblasti, protože ztrátou populace už postiženi jsme. Ale můžeme učinit něco významného k znovuosídlení těchto horských vesnic. Potřebujeme zaměstnání na plný úvazek, nikoli jen sezónní zaměstnanost."

Řada lidí z tohoto regionu už pro MMBB pracuje. Je to 34 lidí personálu a šest dalších.

Další myšlenka je zlepšit management kotelen. "Teď prodáváme tepelnou energii, ale spotřeba kolísá. Když budeme vyrábět elektrickou energii, nejprve pro naše vesnice a pak na prodej do sítě, umožní nám to daleko pružnější ovládání."

Nedosáhli by těchto výsledků, kdyby pracovala každá městská rada samostatně s tím, že by jen nabízela vlastní dřevo do aukce. Počet zaměstnanců by byl nižší, protože by tam byl vliv sezónnosti. Teď dosahují vyšší zisk založený na jiné úrovni ekonomiky, přidávají produktu vyšší hodnotu a jsou efektivnější.

 

 

"Musíme ve zlepšování pokračovat tam, kde ještě nejsme dostatečně efektivní a pokračovat ve vytváření nových pracovních míst, které velice potřebujeme."

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!