Jak dosáhnout nejlepšího zvuku velkého kostelního zvonu?

Autor: Wood-Mizer, Deutschland

Bronze bells

Firma Bachert, založená v roce 1725 Kašparem Bachertem v jihozápadním Německu, odlévá a restauruje celou škálu bronzových zvonů a dřevěných zvonic pro zákazníky z celé Evropy. Po 300 letech historie firmy stále pokračují následníci jejích zakladatelů v díle stejným způsobem jako jejich předchůdci.

 

Bronze bell installed in new belfry

 

Pro ty kdo něvědí jak se zvony odlévají je to docela fascinující postup, využívající formu z cihel a jílu a naplnění licí jámy hlínou. Po celých 300 let zůstal postup z podstatné části stejný. Skutečnost, že se na konci tradičního procesu lití dosáhne dokonalé výšky tónu, je doopravdy umění, ve kterém jsou Barchertovi skuteční mistři.

 

Bronze bell complete with wooden yoke

 

Výsledný tón zvonu je ovlivněn hlavou zvonu ve zvonici, ve které je zvon zavěšen (staročesky jařmo nebo jho). Firma Bachert má za to, že nejlepším materiálem na dřevěnou hlavu je dub, protože plný a měkký zvuk vytváří kombinace velkého bronzového zvonu neseného tímto druhem dřeva.

 

Belfry montage

 

V květnu 2012 instalovala firma Bachert pásovou pilu Wood-Mizer LT15. Počáteční investice do tohoto stroje není velká ve srovnání s jinými způsoby řezání dřeva a provozní náklady jsou minimální. Pila je doplněna srovnávačkou/tvarovačkou MP100, takže Bachertovi mohou zpracovat kmen na konečný srovnaný trám bez jakýchkoli dalších větších strojů. Před dodáním pily a srovnávačky trvalo řemeslné zpracování hlavy aspoň den. Teď výroba stejné hlavy trvá méně než hodinu.

 

Mr Bachert operates LT15 sawmill

The combination of the LT15 sawmill with the MP100 moulder planer

Heavy beams are required for new bell platforms

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!